Σαφές μήνυμα για λογοκρισία και μεθόδους που παραπέμπουν σε τακτικές χουντικού καθεστώτος στάλθηκε χθες κατά την πρώτη εμφάνιση του συνδικαλιστή αστυνομικού, Νίκου Λοϊζίδη, ενώπιον πειθαρχικού σώματος στο πλαίσιο της καινοφανούς πειθαρχικής του δίωξης.
Κι αυτό το μήνυμα δεν το έστειλαν μόνο οι συνεργάτες του μέλη της συντεχνίας «ΙΣΟΤΗΤΑΣ» και οι φίλοι του που παρευρέθηκαν για συμπαράσταση στο σημείο, αλλά κι ο ίδιος με τη σύντομη, πλην όμως εμφατική, τοποθέτησή του.
Μετά την πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του τριμελούς πειθαρχικού σώματος σε κτηριακή εγκατάσταση του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής της Αστυνομίας, κι αποχωρώντας από τον χώρο με τη συνοδεία των δικηγόρων του, ο Λοϊζίδης μίλησε στους δημοσιογράφους, αλλά όχι με το ύφος που μας συνήθισε όταν τοποθετείται δυναμικά.
Φανερά φορτισμένος συναισθηματικά, κάνοντας παύση και με τη φωνή του να σπάει από τη συγκίνηση, ανέφερε με έμφαση τα ακόλουθα: «Για 60 χρόνια στην Αστυνομία κανένας δεν τόλμησε να μιλήσει για οργανωμένο έγκλημα, για μίζες, για χορηγίες, για διεφθαρμένους. Τόλμησε αυτή η συντεχνία, την οποία κάποιοι θέλουν να φιμώσουν. Όχι μόνο δεν θα φιμωθεί, αλλά το εθνόσημο δεν πρόκειται ποτέ από καμία χούντα να πατηθεί».
Σε ό,τι αφορά την πειθαρχική διαδικασία ενώπιον της τριμελούς επιτροπής δεν έμελλε να αρχίσει. Κι αυτό μετά από αίτημα της υπεράσπισης του Λοϊζίδη για αναβολή. Οι δικηγόροι του επικαλέστηκαν επιστολή που απέστειλαν στις 5/11/2024 στον νυν αρχηγό Αστυνομίας, με την οποία ζητούν αναστολή της πειθαρχικής διαδικασίας, στη βάση πρόνοιας των Πειθαρχικών Κανονισμών.
Ζήτησαν, λοιπόν, από το τριμελές σώμα αναβολή μέχρι να απαντήσει στην επιστολή τους ο αρχηγός Αστυνομίας, Θεμιστός Αρναούτης. Όπερ και εγένετο, με την επόμενη διαδικασία να ορίζεται για τις 10 Δεκεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της εμπιστευτικής επιστολής, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως σε αυτήν χρεώνεται στον τέως αρχηγό, Στέλιο Παπαθεοδώρου, σκόπιμη απόκρυψη αρνητικών φαινομένων στο Σώμα. Εκεί φαίνεται να αποδίδεται και η δίωξη του Λοϊζίδη, ο οποίος, όπως ξεκαθαρίζεται, τοποθετείτο υπό την ιδιότητα του συνδικαλιστή.
Τονίζεται, μάλιστα, ότι οι δηλώσεις του πελάτη τους, έγιναν αφού κατείχε σχετική εξουσιοδότηση για να ενεργεί με αυτό τον ρόλο.
Στην επιστολή γίνεται επίκληση στο εθνικό, στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές δίκαιο, το οποίο προστατεύει τη συνδικαλιστική δράση και πως αυτή η προστασία δεν επιδέχεται περιορισμών. Η συνέχιση της πειθαρχικής διαδικασίας, όπως αναφέρεται, πλήττει τον πυρήνα του συνδικαλισμού και δημιουργεί ένα εξαιρετικά ανησυχητικό προηγούμενο απόπειρας φίμωσης όσων προασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Το πειθαρχικό σώμα που εκδικάζει την υπόθεση του Λοϊζίδη αποτελείται από τον ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας, Μάρκο Νικολεττή, καθώς και δυο στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας, την δικηγόρος της Δημοκρατίας Α΄, Ζωή Κυριακίδου και τον δικηγόρο της Δημοκρατίας, Σοφοκλή Καρασαμάνη.
Η νομική ομάδα του Λοϊζίδη απαρτίζεται από τους Ανδρέα Ε. Ανδρέου, Γιώργο Χριστοφίδη, Βίκτωρα Ακάμα και Δημήτρη Τσολακκίδη.
Η δίωξη του συνδικαλιστή αστυνομικού αφορά τοποθετήσεις του για θέματα της Αστυνομίας σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές από τον Νοέμβριο του 2023 μέχρι και τον Αύγουστο του 2024. Δηλαδή, σε ένα βάθος χρόνου εννέα μηνών. Ο τελευταίος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της «ΙΣΟΤΗΤΑΣ» ως αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος Τύπου, ενώ την ίδια στιγμή είναι ο επικεφαλής του κλάδου του αστυνομικού σώματος της συγκεκριμένης συντεχνίας.
Αυτές ακριβώς οι ιδιότητες, προσδίδουν ενδιαφέρον στην υπόθεση, αφού ο προαναφερθέντας δεν διώκεται ως αστυφύλακας, αλλά για δηλώσεις στις οποίες έχει προβεί ως συντεχνιακό στέλεχος.
Σε βάρος του διατάχθηκαν από την προηγούμενη ηγεσία της Αστυνομίας τέσσερις πειθαρχικές έρευνες, ενώ μετά από σχετική απόφαση διώκεται για τις δυο εξ αυτών.