Σε δια φυλάκιση, όπως άλλωστε αναμενόταν, καταδικάστηκε χθες από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας ο 40χρονος Γιασέρ Αράρ για τη συμμετοχή του στο δολοφονικό σχέδιο κατά του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του τον περασμένο Μάιο.

Στον καταδικασθέντα επιβλήθηκαν συντρέχουσες ποινές 10, 7 και 3 χρόνων για τα αδικήματα κατοχής πυροβόλου όπλου, κατοχής εκρηκτικών υλών και κλεπταποδοχής, αντίστοιχα.

Το τριμελές δικαστικό σώμα (Νικόλας Α.Π. Γεωργιάδης – ΠΕΔ, Νάγια Οικονόμου – ΕΔ και Ανδρέας Λουκά -ΕΔ), στην απόφασή του εστίασε σε δυο επιβαρυντικούς παράγοντες. Ο ένας είναι η ενεργός συμμετοχή του στο έγκλημα και συγκεκριμένα ότι τα αδικήματα από τον Αράρ διαπράχθηκαν στο πλαίσιο μια ευρύτερης συμπεριφοράς με σκοπό φόνευση εντός προσώπου. Ο έτερος επιβαρυντικός παράγοντας, όπως αναφέρεται αυτολεξεί στην ετυμηγορία είναι «το ευτελές κίνητρο που τον άφησε να συμμετάσχει σε μια τέτοια πράξη ήτοι η εξόφληση χρηματικής οφειλής».

Το Κακουργιοδικείο αναφέρθηκε στην ετυμηγορία του και σε δυο ελαφρυντικά, που ήταν η άμεση παραδοχή του και συνεργασία του με τις Αρχές που δεικνύουν την έμπρακτη μεταμέλειά του, αλλά και το λευκό του ποινικό μητρώο.

Το θύμα έχασε τη ζωή του στις 28 Μαΐου του 2024 μετά από τρεις πυροβολισμούς που δέχθηκε (23/4/2024) στο δρόμο Παλαιχωρίου – Ανθούπολης. Ο Αράρ ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας κατά την εκτέλεση του σχεδίου δολοφονίας σε βάρος του «Ανδρονίκου». Στη μοτοσικλέτα επέβαινε ο 26χρονος Μοχάμαντ Κασάμπ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι ήταν το πρόσωπο που τράβηξε τη σκανδάλη πυροβολώντας τον Ανδρονίκου.

Η χθεσινή διαδικασία για ανακοίνωση της απόφασης ήταν τυπικού χαρακτήρα, αφού ήταν γνωστό ότι ο 40χρονος είχε κάνει παραδοχή των κατηγοριών που αντιμετώπιζε, ανάμεσα στις οποίες κι αυτή του φόνου εκ προμελέτης που βάσει του ποινικού κώδικα επισύρει την προαναφερθείσα ποινή («Κάθε πρόσωπο που βρίσκεται ένοχο για φόνο εκ προμελέτης θα υπόκειται σε ποινή φυλάκισης διά βίου»).

Στην προηγούμενη δικάσιμο και μετά την ανάγνωση των γεγονότων για σκοπούς επιβολής της ποινής του, ο καταδικασθείς ανέφερε επί λέξει: «Νιώθω άσχημα για το λάθος μου. Ζητώ συγγνώμη. Έχω γυναίκα και τρία παιδιά. Εγώ μίλησα με το γραφείο ευημερίας και είπα τη θέση μου. Από την πρώτη στιγμή προσπάθησα να βοηθήσω και συνεργάστηκα με την Αστυνομία. Ό,τι αποφασίσει το Δικαστήριο, είμαι πρόθυμος να το ακούσω».

Ο ρόλος του Αράρ πλέον είναι αυτός του μάρτυρα κατηγορίας, όπως ξεκαθάρισε και η κατηγορούσα Αρχή σε προηγούμενες διαδικασίες. Ο 40χρονος πατέρας τριών παιδιών έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Αράρ, ο τελευταίος δέχθηκε να συμμετάσχει σε σχέδιο εκφοβισμού προσώπου (σ.σ. Ανδρονίκου), αφού μετέφερε με κλοπιμαίες μοτοσικλέτες δεύτερο άτομο για σκοπούς εντοπισμού του 34χρονου θύματος. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Αράρ αντιλήφθηκε ότι ο συνεπιβάτης της μοτοσικλέτας οπλοφορούσε και ότι μετέπειτα ο ίδιος κατάλαβε πως συμμετείχε σε σχέδιο δολοφονίας. Το κίνητρό του ήταν οικονομικό, καθώς σύμφωνα με την μαρτυρία του, ένα προσωπικό χρέος τον οδήγησε στην απόφαση να συμμετάσχει έναντι χρηματικής αμοιβής στο σχέδιο.

Να σημειωθεί ότι ο Γιασέρ Αράρ κατάγεται από τη Συρία, είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, ενώ είχε έρθει στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 2017 και τον επόμενο χρόνο, κατόπιν αιτήματός του, υπάχθηκε σε καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας.

Πλέον, το ενδιαφέρον της δίκης έχει να κάνει με τους δυο πρώτους κατηγορούμενους, τον 46χρονο Ιωσήφ Ιωσήφ («Σήφης») και τον 39χρονο Χαμούντ Χαλίλ («Σπύρος»), για τους οποίους θα γίνει ακροαματική διαδικασία (17/12).

Ήδη ο 30χρονος Ομάρ Σουλεϊμάν, ο 28χρονος Μοχάμαντ Αλ Αγκά «Χαμάντα» και ο 26χρονο Μοχάμαντ Κασάμπ, έχουν παραδεχθεί ενοχή. Με τη μαρτυρία τους, απάλλαξαν πλήρως από οποιαδήποτε ευθύνη ηθικής αυτουργίας ή άλλη ανάμειξη με το έγκλημα, τους «Σήφη» και «Σπύρο».

Τη χθεσινή διαδικασία παρακολούθησαν όλοι οι προαναφερθέντες.