Καθοριστική σε ό,τι αφορά το ανακριτικό έργο για την υπόθεση ανθρωποκτονίας 3,5 μηνών βρέφους στη Λακατάμια, είναι η αξιολόγηση της 21χρονης μητέρας του από κυβερνητικό ψυχίατρο.
Σύμφωνα με πληροφόρηση που έλαβε χθες ο «Φ», το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ) Λευκωσίας φέρεται να έχει προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες και θα αναμένει τη διευθέτηση της αξιολόγησης από τον ειδικό των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, όπως και το σχετικό πόρισμα.
Σε κάθε υπόθεση ανθρωποκτονίας γίνεται η εν λόγω διαδικασία για αξιολόγηση της κατάστασης ενεχόμενων προσώπων. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, έχει ιδιαίτερη σημασία. Το ΤΑΕ Λευκωσίας θεωρεί ύποπτη για ανθρωποκτονία την 21χρονη μάνα του αγγελουδιού που έζησε μια κόλαση για 3,5 μήνες. Το ίδιο ισχύει και για τον 23χρονο πατέρα που κατάγεται από το Πακιστάν.
Κατά συνέπεια, αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν η ψυχιατρική αξιολόγηση δείξει πως η 21χρονη μάνα είχε ψυχική διαύγεια και επέτρεψε να φτάσει σε τέτοια κατάσταση το παιδί, η υπόθεση λαμβάνει άλλες διαστάσεις.
Θυμίζουμε πως η εγκληματική αμέλεια του παιδιού διαφάνηκε την προπερασμένη Κυριακή (28/7) όταν το βρέφος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, μετά από κλήση του πατέρα.
Οι ιατροί που διαπίστωσαν το θάνατο του 3,5 μηνών κοριτσιού, ειδοποίησαν την Αστυνομία και την υπόθεση άρχισαν να εξετάζουν μέλη του αστυνομικού σταθμού Λακατάμιας. Οι αστυνομικοί αμέσως διαπίστωσαν ότι βρίσκονται ενώπιον σοβαρής υπόθεσης που άπτεται του ποινικού κώδικα. Τα όσα διαπίστωσαν στις αρχικές τους εξετάσεις επιβεβαιώθηκαν και από τη νεκροτομή που διενεργήθηκε επί της σορού του βρέφους. Γι’ αυτό και η υπόθεση ανατέθηκε αργότερα στο ΤΑΕ Λευκωσίας, το οποίο θεωρείται και το καθ’ ύλην αρμόδιο τμήμα της Αστυνομίας για εξέταση τέτοιας σοβαρότητας αδικημάτων.
Ήρθε μόνη της
Η μητέρα ήρθε στην Κύπρο από τη Θεσσαλονίκη οικειοθελώς το περασμένο Σάββατο. Το ΤΑΕ Λευκωσίας προτίθετο να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος της, όμως, δεν το έπραξε ένεκα του γεγονότος ότι την εντόπισε και υπήρξε συνεννόηση μαζί της.
Μάλιστα, ανακριτής επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί της εντός της περασμένης εβδομάδας και αφού πρώτα της αναφέρθηκε ότι είναι ύποπτη για ανθρωποκτονία και πως πρέπει να έρθει στην Κύπρο, ενημέρωσε ότι θα επιστρέψει τα επόμενα 24ωρα. Όπερ και εγένετο.
Τέθηκε, λοιπόν, υπό σύλληψη στο αεροδρόμιο Λάρνακας το Σάββατο και την επομένη οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας για έκδοση διατάγματος 8ήμερης προσωποκράτησης.
Δεν μπορούσε…
Σε κατάθεσή της η μητέρα του 3,5 μηνών βρέφους, είπε στους ανακριτές ότι δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στη φροντίδα του παιδιού και ότι αποφάσισε να το αφήσει με τον πατέρα του και η ίδια να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για να βρει δουλειά.
Τα ίδια είχε αναφέρει και ο 23χρονος σύντροφός της όταν συνελήφθη, δηλαδή ότι η 21χρονη έφυγε και πήγε στη Θεσσαλονίκη για σκοπούς εργασίας. Ωστόσο, ο πατέρας του παιδιού είχε πει αρχικά ότι η μάνα είχε εγκαταλείψει την Κύπρο δύο 24ωρα πριν το θάνατο του παιδιού, ενώ από το ανακριτικό έργο διαπιστώθηκε ότι η 21χρονη είχε αποχωρήσει από την Κύπρο την προπερασμένη Κυριακή λίγες ώρες πριν διαπιστωθεί ότι έχασε τη ζωή του το παιδί.
Παντρεύτηκαν σε τέμενος
Η 21χρονη με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό του 23χρονου από το Πακιστάν ότι τέλεσαν μουσουλμανικό γάμο σε τέμενος στην Κύπρο.
Η νεαρή γυναίκα τις επόμενες ημέρες θα κληθεί από τους εξεταστές της υπόθεσης να δώσει τις θέσεις της επί διάφορων ζητημάτων (ανακριτική κατάθεση).
Μέχρι την Παρασκευή
Η υπόθεση αναμένεται να καταχωρισθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας την Παρασκευή και θα ακολουθήσει η διαδικασία παραπομπής της στο Κακουργιοδικείο. Θεωρείται σίγουρο ότι το πιο σοβαρό αδίκημα με το οποίο θα είναι αντιμέτωποι ο 23χρονος και η 21χρονη θα είναι αυτό της ανθρωποκτονίας. Εκτός κι αν η Νομική Υπηρεσία κρίνει διαφορετικά.
Πιθανολογείται πως αν η ψυχιατρική αξιολόγηση της μητέρας καθυστερήσει, πιθανόν η υπόθεση να καταχωρισθεί σε κατοπινό στάδιο.
Η υπόθεση συγκλόνισε την κυπριακή κοινωνία
Η υπόθεση προκάλεσε συγκλονισμό στην κυπριακή κοινωνία, όταν την περασμένη Τετάρτη, έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της νεκροτομής στη σορό του αγγελουδιού. Ήταν τόσο σοβαρά τα ευρήματα των ιατροδικαστών της Δημοκρατίας, Αγγελικής Παπέττα και Ορθόδοξου Ορθοδόξου, που δεν έμεινε αμφιβολία για το βαθμό παραμέλησης του βρέφους.
Όπως πληροφορηθήκαμε και είχαμε μεταδώσει μέσω του «Φ», το βρέφος έφερε ακόμα και δαγκώματα στο κεφάλι, στα ποδαράκια και στα χεράκια του. Πιθανώς από έντομα, όπως μυρμήγκια και ψύλλους. Στην ιατροδικαστική έκθεση αναφερόταν ότι εντοπίστηκαν «αλλοιώσεις δέρματος» που είναι «συμβατές με δήγματα (σ.σ. δαγκώματα) από ζωύφια».
Το βρέφος ήταν σε ασύλληπτα από τον ανθρώπινο νου κακή κατάσταση, αφού ήταν λιποβαρές και προφανές ότι δεν τρεφόταν σωστά. Η πάνα που φορούσε το άτυχο κοριτσάκι δεν ήταν αλλαγμένη για μέρες και μάλιστα το αγγελούδι είχε τα ανάλογα σημάδια στο σώμα του. Ούτε η προσωπική του υγιεινή έδειχνε να αποτελούσε προτεραιότητα των γονέων του.
Όταν παραλήφθηκε από την υπηρεσία ασθενοφόρων για να μεταφερθεί στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, ήταν ήδη σε άσχημη κατάσταση, το κορμάκι του μύριζε και δεν υπήρχαν ζωτικές ενδείξεις.
Την περασμένη Τετάρτη ο «Φ» μετέβη στο δωμάτιο κτηρίου όπου διέμενε το βρέφος με τους γονείς του και είχε δημοσιεύσει σχετικό οπτικό υλικό. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα πάνω από γνωστό κατάστημα στην λεωφόρο «Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’» στην Λακατάμια. Το κτήριο δεν είναι καινούργιο, ωστόσο, δεν είναι σε τραγική κατάσταση. Έχει πέντε δωμάτια που νοικιάζονται κυρίως σε οικονομικούς μετανάστες από την Ινδία. Το ένα δωμάτιο το νοίκιαζε ο 23χρονος από το Πακιστάν με την μέχρι πρότινος συμβία του.
Διαπιστώσαμε ότι διαμένουν καθωσπρέπει πρόσωπα και τηρούνται οι κανόνες υγιεινής σε όλα τα δωμάτια, πλην αυτού που διέμενε το ζεύγος. Η δυσωδία μέχρι και την Τετάρτη που μεταβήκαμε εκεί ήταν ανυπόφορη. Το δωμάτιο δεν αεριζόταν και πίσω από την πόρτα υπήρχε στοίβα με σκουπίδια και ακαθαρσίες. Είδαμε ακόμη μια άδεια συσκευασία με πάνες κι ένα κουτί γάλακτος σε σκόνη.
Μαρτυρίες που συλλέξαμε αναφέρουν ότι οι ένοικοι του οροφοδιαμερίσματος αρκετές φορές έκαναν υποδείξεις στους γονείς για το βρέφος. Διαπίστωναν ότι έκλαιγε συχνά. «Δεν έβγαζε το μωρό έξω, ούτε άνοιγε τα παράθυρα…» ήταν μια από τις μαρτυρίες που συλλέξαμε στο σημείο.
Πάντως, καμιά αρμόδια υπηρεσία της Δημοκρατίας δεν ήταν ενήμερη για το τι ακριβώς συνέβαινε στο δωμάτιο του κτηρίου στη Λακατάμια. Από την Αστυνομία είχαμε ενημερωθεί επίσημα ότι ουδέποτε υπήρξε κάποια αναφορά/καταγγελία για τον πατέρα ή την μητέρα, ώστε να χρειαστεί η επέμβασή της που ενδεχομένως να έφερνε στο φως την κατάσταση του 3,5 μηνών κοριτσιού. Ούτε το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας είχε κάποια καταγεγραμμένη αναφορά σε σχέση με τους γονείς, ώστε η περίπτωσή τους να χρήζει ειδικού χειρισμού και δη από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ).