Το ποσό των 169.150 έλαβε από τον σφετερισμό γης στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας η 49χρονη Γερμανίδα μεσίτρια που διαφήμιζε περιουσίες στα κατεχόμενα στην επαγγελματική ιστοσελίδα της στην πατρίδα της.

Το ποσό είναι αδιαμφισβήτητο με βάση το ανακριτικό έργο του ΤΑΕ Αρχηγείου, όπως αυτό παρουσιάστηκε εντός της χθεσινής ημέρας στο Δικαστήριο, αλλά και σύμφωνα με τα όσα παραδέχθηκε η Γερμανίδα σε ανακριτική της κατάθεση.

Βέβαια, το ΤΑΕ Αρχηγείου υποστηρίζει ότι τα χρήματα αυτά που προέρχονται από προμήθειες, ενώ η 49χρονη ισχυρίζεται ότι είναι χρήματα για διαφημίσεις. Αυτό εν πάση περιπτώσει θα ξεκαθαριστεί από τη δίκη στο Κακουργιοδικείο.

Με βάση τη μαρτυρία που συνέλεξε η Αστυνομία, οι €169.150 προέρχονται από πώληση πέντε μονάδων στο κτηριακό συγκρότημα «Olive Tree» που ανεγέρθη στον Άγιο Αμβρόσιο από την εταιρεία του Τουρκοκύπριου επιχειρηματία Ali Kayim.

Σύμφωνα πάντα με το ανακριτικό έργο, η 49χρονη πώλησε τις πέντε αυτές μονάδες σε ισάριθμους Γερμανούς υπηκόους. Μάλιστα, το ανακριτικό έργο της Αστυνομίας φαίνεται να έχει προχωρήσει αρκετά, καθώς με βάση το κατηγορητήριο, έχει εντοπίσει και τους πέντε Γερμανούς υπηκόους στους οποίους πωλήθηκε η ακίνητη περιουσία.

Η ίδια η Γερμανίδα μεσίτρια, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι της καταβλήθηκε αυτό το ποσό, αλλά προερχόταν από την διαφημιστική προώθηση που έκανε για το έργο «Olive Tree» και όχι από πώληση τουριστικών μονάδων.

Η  49χρονη είναι αντιμέτωπη με συνολικά 56 κατηγορίες, ενώ η βαρύτερη ποινή που επισύρεται σε περίπτωση καταδίκης της είναι η 7ετής φυλάκιση. Από τα 56 αδικήματα, τα 22 αφορούν ισάριθμα πρόσωπα Ελληνοκυπριακής καταγωγής, στα οποία ανήκει η γη όπου έγινε η παράνομη ανάπτυξη και επηρεάζονται άμεσα από την εν λόγω υπόθεση.

Όπως είχε προαναγγείλει και προχθές το philenews, χθες το πρωί καταχωρίσθηκε υπόθεση σε βάρος της 49χρονης, στην οποία επιδόθηκε και το κατηγορητήριο. Η πρώτη εμφάνιση στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας ορίστηκε για τις 17 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε θα κρατείται ως υπόδικος.

Η κατηγορούσα Αρχή, στη χθεσινή διαδικασία εκπροσωπήθηκε από την Αντιγόνη Μιχαήλ, η οποία αιτήθηκε όπως η κατηγορούμενη κρατηθεί ως υπόδικος. Αναφέρθηκε στη σοβαρότητα των αδικημάτων, στο περιεχόμενο του ανακριτικού έργου και στη θέση της ότι η 49χρονη δεν έχει δεσμούς με τη Δημοκρατία και κατ΄ επέκταση είναι πιθανό το ενδεχόμενο φυγοδικίας.

Ο συνήγορος υπεράσπισης, Σωτήρης Αργυρού, από την πλευρά του, έφερε ένσταση και αντιπαρέβαλε σειρά επιχειρημάτων, βασιζόμενος -μεταξύ άλλων- στο γεγονός ότι η πελάτισσά του δεν γνώριζε ότι η περιουσία στα κατεχόμενα ανήκε σε Ελληνοκύπριους.

Τόνισε, μάλιστα, πως η ίδια ενήργησε καλόπιστα και είναι υπό μια έννοια θύμα της κατάστασης. Εξήγησε ότι αν γνώριζε πως η ακίνητη περιουσία είναι παράνομη δεν θα αγόραζε και η ίδια οικιστική μονάδα από τον επιχειρηματία Ali kayim.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στη συνεργασία της 49χρονης με τις Αρχές της Δημοκρατίας. Εισηγήθηκε, μάλιστα, όπως η πελάτισσά του μείνει ελεύθερη υπό αυστηρούς όρους, λέγοντας ότι είναι σε θέση να καταθέσει ποσό εγγύησης ύψους 100.000 ευρώ σε μετρητά.

Η Επαρχιακός Δικαστής, Νικόλ Γρηγορίου, μετά από διακοπή της διαδικασίας, ανακοίνωσε την ετυμηγορία της εγκρίνοντας το αίτημα της κατηγορούσας Αρχής για να κρατηθεί ως υπόδικη η κατηγορούμενη.

Αιτιολογώντας την απόφασή της εστίασε στη μαρτυρία που εξασφάλισε το ΤΑΕ Αρχηγείου (της παραδόθηκαν δυο box files), την οποία χαρακτήρισε «ισχυρή» σε τέτοιο βαθμό ώστε να πιθανολογείται καταδίκη της κατηγορούμενης. Έκρινε, επιπλέον, πως η 49χρονη δεν έχει δεσμούς με την Κυπριακή Δημοκρατία, επικαλούμενη και νομολογία του Ανωτάτου.