Για τουλάχιστον ακόμη τέσσερις μήνες αναβάλλεται η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον Κακουργιοδικείου για την υπόθεση του Αλ Τζαζίρα. Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας το οποίο θα εκδικάσει την υπόθεση, κατά τον περασμένο Ιανουάριο είχε ορίσει την ακρόαση για τις 10 Ιουνίου, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα.

Ωστόσο, μετά από πρόσφατη συνεννόηση του τριμελούς δικαστικού σώματος με τους συντελεστές της δίκης, συμφωνήθηκε όπως η ακρόαση επαναπρογραμματιστεί για τις 2 Οκτωβρίου.

Όπως πληροφορείται το philenews, καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή φέρεται να διαδραμάτισε ο φόρτος του Κακουργιοδικείου. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν υποθέσεις που είναι ορισμένες ενώπιον του, για τις οποίες κρατούνται πρόσωπα με το καθεστώς υποδικίας για αρκετούς μήνες. Κρίθηκε, λοιπόν, πως τέτοιας φύσεως υποθέσεις από τη στιγμή που στερείται η ελευθερία κατηγορούμενων, πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα.

Μια απ΄ αυτές τις υποθέσεις αφορά την εξαφάνιση του 31χρονου Άγγελου Περικλέους, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στις 20 Απριλίου του 2023. Η υπόθεση είχε καταχωρισθεί το καλοκαίρι του 2023, με το κατηγορητήριο να περιλαμβάνει τρία πρόσωπα. Ο ένας είναι ο 25χρονος βασικός κατηγορούμενος, γνωστό πρόσωπο στις Αρχές με εξειδίκευση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Κρατείται ως υπόδικος από την άνοιξη του 2023, αφού αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και ο φόνος εκ προμελέτης. Για την υπόθεση κατηγορούνται η 60χρονη μητέρα του 25χρονου και ο 72χρονος θείος του.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Αλ Τζαζίρα, μέχρι τις 2 Οκτωβρίου που έχει οριστεί η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, δεν αποκλείεται να γίνει επαφή μεταξύ της εκπροσώπου της κατηγορούσας Αρχής και των συνηγόρων υπεράσπισης των τριών κατηγορουμένων προκειμένου κάποια γεγονότα να γίνουν παραδεκτά. Σε ένα τέτοιο σενάριο, θα αποφευχθεί η διαδικασία ενόρκου κατάθεσης κάποιων μαρτύρων κατηγορίας, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να εξοικονομηθεί πολύτιμος δικαστικός χρόνος.

Ήδη ο συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων, Ανδρέας Πιττάτζης, φέρεται να έχει λάβει μετά από αίτημά του, μέρος του πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής για τις κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις (υπό την προεδρία του Μύρωνα Νικολάτου).

Στον πίνακα μαρτύρων του κατηγορητηρίου περιλαμβάνονται και οι δημοσιογράφοι του ειδησεογραφικού δικτύου του Αλ Τζαζίρα που έκαναν το επίμαχο τηλεοπτικό ρεπορτάζ που προβλήθηκε στα τέλη του 2020.

Για την υπόθεση κατηγορούνται τρία πρόσωπα. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην βουλευτής Χριστάκης Τζιοβάννης (τη νομική υπεράσπισή τους ανέλαβαν οι Χρίστος Τριανταφυλλίδης και Γιώργος Παπαϊωάννου, αντίστοιχα) και το διευθυντικό στέλεχος εταιρειών του τελευταίου, Αντώνης Αντωνίου. Ο Ανδρέας Πιττάτζης, στις 11 Νοεμβρίου απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε και ανέλαβε καθήκοντα συνηγόρου υπεράσπισης  του κ. Αντωνίου.

Στο κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνονται πέντε κατηγορίες και αφορούν αδικήματα διαφθοράς (εμπορία επηρεασμού) και της συνωμοσίας προς καταδολίευση. Τα περισσότερα έχουν να κάνουν με τις πολιτογραφήσεις δυο ξένων επενδυτών. Κατηγορίες υπάρχουν και για την ενδεχόμενη κυπριοποίηση υποτιθέμενου Κινέζου επιχειρηματία όπως αυτή προβλήθηκε σε ρεπορτάζ του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα» τον Οκτώβριο του 2020.

Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Αιγύπτιου Μοχάμεντ Σάλεμ και των παιδιών του, που πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι αγοράζοντας από ένα διαμέρισμα αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ σε κτηριακό συγκρότημα στη Λεμεσό, η ακρόαση άρχισε από 19/2/2024. Το Κακουργιοδικείο, μετά την κατάθεση των μαρτύρων κατηγορίας αποφάσισε πως υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση.