Ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνουν οι καταγγελίες από πλευράς συντεχνιακών αστυνομικών για τη στάση της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ).

Στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, αποκαλύφθηκε ότι η καταγγελία της συντεχνίας «Ισότητας» για στέλεχος της ΑΑΔΙΠΑ που στη βάση ισχυρισμού φέρεται να ενεργεί αντιδεοντολογικά (του καταλογίστηκε ασυμβίβαστο σε σχέση με συγγενικό του πρόσωπο), απασχόλησε την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η τελευταία ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά σε συνάντηση εντός της περασμένης εβδομάδας.

Πέραν τούτου, προβλήθηκε ισχυρισμός ότι το ίδιο στέλεχος της Αρχής έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο προκειμένου να οδηγήσει στο Δικαστήριο τέσσερα στελέχη της Μονάδας Μηχανοκίνητης Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ) για τον τρόπο που τα προαναφερθέντα μέλη της Αστυνομίας αντιμετώπισαν έμπορο ναρκωτικών.

Οι δυο νέες πτυχές της υπόθεσης αυτής, αναδείχθηκαν μέσα από τις δηλώσεις του επικεφαλής του κλάδου αστυνομικού σώματος της συντεχνίας «Ισότητα», Νίκου Λοϊζίδη. Όταν πήρε τον λόγο ο Λοϊζίδης, είπε πως την περασμένη εβδομάδα είχε συνάντηση στο Προεδρικό, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκαν λεπτομέρειες για το υπό αναφορά στέλεχος της ΑΑΔΙΠΑ και τα όσα του είχε καταλογίσει.

Ο συνδικαλιστής της «Ισότητας» μιλώντας στη Βουλή πριν από περίπου 20 ημέρες, είχε πει ξεκάθαρα ότι στέλεχος της ΑΑΔΙΠΑ άνοιξε εκδικητικά υπόθεση σε βάρος αξιωματικού της Αστυνομίας. Είχε πει μεταξύ άλλων: «Αξιωματικός που δούλευε εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος το 2019, σήμερα κατηγορείται για πειθαρχικό αδίκημα, γιατί ο γιος μέλους της ΑΑΔΙΠΑ έχει συλληφθεί για οργανωμένο έγκλημα. Και εκδικητικά, σήμερα παίρνουν αξιωματικό για πειθαρχικό αδίκημα».

Χθες, ο Νίκος Λοϊζίδης έδωσε νέες διαστάσεις στην προαναφερθείσα καταγγελία του. Έστρεψε πάλι τα πυρά του σε βάρος του συγκεκριμένου στελέχους της ΑΑΔΙΠΑ. Του καταλόγισε ότι έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο σε βάρος αστυνομικών της ΜΜΑΔ, χειριζόμενος καταγγελία εμπόρου ναρκωτικών. Είπε χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με απόφαση του 2016 είχε ζητήσει οκτώ συμπληρωματικές καταθέσεις από έμπορο ναρκωτικών μόνο και μόνο για να πάρει τέσσερις αστυνομικούς της ΜΜΑΔ σε ποινικό Δικαστήριο. Τους πήρε και αθωώθηκαν από το Δικαστήριο. Γιατί; Γιατί, όπως είπε το Δικαστήριο, πήρε οκτώ συμπληρωματικές καταθέσεις για να στήσει το δικό του σενάριο (…) Και είναι ντροπή. Ντρέπομαι που αυτός ο Νόμος δεν έχει αλλάξει ακόμα (…) Δεν μπορεί να μας δένετε τα χέρια και δεν μπορεί αυτός ο Νόμος να έχει κατακρεουργήσει, να έχει ευνουχίσει την Αστυνομία και κανείς να μην συγκινείται από το 2006 (σ.σ. χρονολογία ψήφισης του Νόμου που διέπει την ίδρυση και λειτουργία της ΑΑΔΙΠΑ)».

Μοιραία στη συζήτηση τέθηκε και η πρωτοβουλία του βουλευτή Νίκου Γεωργίου, ο οποίος προωθεί την τιμωρία όσων υποβάλλουν ψευδείς καταγγελίες σε βάρος αστυνομικών της ΑΑΔΙΠΑ. Ο κ. Γεωργίου, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, την περασμένη Πέμπτη κατέθεσε πρόταση Νόμου που ποινικοποιεί τις ψευδείς καταγγελίες πολιτών σε βάρος μελών της Αστυνομίας προς την Αρχή. Συγκεκριμένα, με βάση τις πρόνοιες της εν λόγω πρότασης Νόμου, σε περίπτωση που κάποιος υποβάλει παράπονο το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, θα είναι αντιμέτωπος με φυλάκιση μέχρι και 12 μήνες και επιβολή προστίμου έως και 2.000 ευρώ.

Την εν λόγω πρόταση χαιρέτισε χθες ο επικεφαλής του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, Κυριάκος Χαραλάμπους. Ο κ. Χαραλάμπους και στην προηγούμενη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών προ 20ημέρου είχε θέσει το θέμα των αβάσιμων καταγγελιών σε βάρος αστυνομικών στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών του, ανέφερε ότι η Αστυνομία κατάντησε «σάκος του μποξ» και ότι κάθε άλλο παρά αναποτελεσματική είναι.

Η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Άννα Προκοπίου – Κουκκίδη, ανέφερε πως ενδεχομένως να μην χρειάζεται να εξεταστεί η πρόταση Νόμου του κ. Γεωργίου. Στη βάση των όσων είπε, πακέτο νομοθετημάτων που προωθείται από τον περασμένο Μάρτιο με στόχο την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα και βρίσκεται σε προπαρασκευαστικό στάδιο, περιλαμβάνει σχετική πρόνοια.

Πάντως, κανείς από τους παρευρισκόμενους στη χθεσινή συνεδρίαση δεν έφερε σχετική ένσταση, ενώ η θέση των συνδικαλιστών αστυνομικών ότι η υφιστάμενη κατάσταση με την ΑΑΔΙΠΑ έχει μπει τροχοπέδη στην άσκηση των καθηκόντων της Αστυνομίας, δείχνει να τυγχάνει ευρείας αποδοχής.

Κατά τ’ άλλα, στη χθεσινή συνεδρίαση η βουλευτής και πρώην μέλος της Αστυνομίας, Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, εμφανίστηκε επικριτική έναντι της ηγεσίας του Σώματος, θέτοντας ερωτήματα για δυο υποθέσεις σε βάρος μελών της Αστυνομίας.

Η μια αφορά αξιωματικό, ο οποίος έχει διψήφιο αριθμό καταγγελιών από αστυνομικούς για κακοποιητική συμπεριφορά και πλέον βρίσκεται με προαφυπηρετική άδεια. Η κ. Σούπερμαν είπε πως χάθηκαν τα πρακτικά της σε βάρος του πειθαρχικής διαδικασίας. Υπαινίχθηκε πως έγινε μεθόδευση από πλευράς του προκειμένου να μην αναλάβει τις ευθύνες του. Μίλησε και για την περίπτωση γυναίκας αστυνομικού που κατήγγειλε δυο λοχίες κι έναν αξιωματικό της Αστυνομίας για αδικήματα παρενόχλησης και βιασμού. Για την πρώτη περίπτωση, ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου απάντησε ότι υπάρχει διαδικασία σε βάρος του ελεγχόμενου αξιωματικού και δεν θα αποφευχθούν οι όποιες ευθύνες προκύψουν. Για τη δεύτερη υπόθεση που εξετάστηκε από το ΤΑΕ Λεμεσού, ο επικεφαλής του αστυνομικού Σώματος δεν έκανε σχόλιο. Πληροφορίες, βέβαια, αναφέρουν ότι ο φάκελος στάλθηκε στη Νομική Υπηρεσία, χωρίς να δοθούν οδηγίες για ποινικές διώξεις.

Παραδέχθηκαν αρχηγός και υπουργός

Αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών ήταν η έκθεση της GRECO και εννέα επισημάνσεις/ συστάσεις για την Αστυνομία. Σε αντίθεση με τη συνεδρίαση πριν από περίπου 20 ημέρες, αυτή τη φορά στη συζήτηση συμμετείχαν διά φυσικής παρουσίας ο αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου και η υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Προκοπίου – Κουκκίδη. Αμφότεροι αποδέχθηκαν τις αδυναμίες που επισημαίνονται στην έκθεση της Επιτροπής. Η υπουργός ανέλυσε πλάνο για κάλυψη των αδυναμιών στη βάση σημειώματος που κατέθεσε στην Επιτροπή. Ο μεν Αρχηγός της Αστυνομίας έδωσε δέσμευση για συμμόρφωση με τις συστάσεις της GRECO εντός των επόμενων 18 μηνών. Είπε, μάλιστα, πως το αστυνομικό Σώμα είναι δεκτικό και πρόθυμο για επίλυση των ζητημάτων. Με βάση τις αναφορές της επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην GRECO, Αλεξίας Καλησπέρα, η Αστυνομία Κύπρου δεν είναι σε τραγικό στάδιο παρά τις όποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν. Σχολίασε, μάλιστα, πως οι αξιολογητές που συνέταξαν την παρούσα έκθεση εκφράστηκαν με καλά λόγια για την Αστυνομία Κύπρου, λέγοντας πως είναι «φιλική, πολύ ανοιχτή»  και ότι «άνοιξε τα χαρτιά της».

Παρεμβάσεις υπήρξαν από όλους τους βουλευτές – μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, με την Ειρήνη Χαραλαμπίδου να θέτει σειρά ερωτημάτων για τους πρόσφατους φόνους των Καλογερόπουλου και Μαυρομιχάλη, τον χειρισμό των whistle blowers, τις διαρροές από πλευράς Αστυνομίας και το θέμα των αδειών οπλοφορίας. Σε σχέση με το τελευταίο θέμα αναφέρθηκε σε αίτημα του Γενικού Ελεγκτή να δοθούν στοιχεία και σε προχθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Φ». Ο πρόεδρος της επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, μίλησε, μεταξύ άλλων, για ανάγκη πάταξης φαινομένων διαφθοράς στην Αστυνομία, αναφερόμενος στο τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας.

Παρέμβαση

Αυτή τη στιγμή καθίσταται σαφές ότι όλοι όσοι έχουν ενεργή ανάμειξη με το αστυνομικό Σώμα, θεωρούν πως η ΑΑΔΙΠΑ δεν φιλτράρει τις καταγγελίες σε βάρος αστυνομικών και ότι τις εξετάζει ακόμη κι όταν υπάρχουν αλλότρια κίνητρα από τους καταγγέλλοντες. Προωθούνται, μάλιστα, νομοθετήματα ούτως ώστε να αποθαρρυνθούν όσοι με σκοπιμότητα καταγγέλλουν αστυνομικούς. Είναι θεμιτό αυτό, καθώς, όπως λένε οι ειδικοί, με την αλλαγή της κατάστασης θα λυθούν τα χέρια των οργάνων της τάξεως που έχουν ευνουχιστεί. Ωστόσο, δεν πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο και να έχουμε αντίθετα αποτελέσματα, με αστυνομικούς που αποθρασύνονται και καπηλεύονται την εξουσία τους. Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι να υπάρχει ισορροπία.