Τέσσερα χρόνια και έξι μήνες μετά την αποκάλυψη των εγκλημάτων του κατά συρροήν δολοφόνου, γνωστού και με το προσωνύμιο «Ορέστης», αναζητούνται ακόμη ευθύνες μελών της αστυνομικής Δύναμης. Μάλιστα, είναι αμφίβολο κατά πόσον αυτές θα αποδοθούν.
Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται και από την τροπή που είχε η χθεσινή πολύωρη πειθαρχική διαδικασία, η οποία αφορά έξι συνολικά μέλη της Αστυνομίας (από τα 15 συνολικά). Η τριμελής πειθαρχική επιτροπή που την εκδικάζει συνεδρίασε από το πρωί μέχρι το απόγευμα, σε μια διαδικασία κατά της διάρκεια της οποίας τέθηκαν διάφορα ζητήματα από τον πειθαρχικό εισαγγελέα και τους δικηγόρους των κατηγορούμενων αστυνομικών, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη. Εν τέλει η πειθαρχική επιτροπή κατέληξε να εκδώσει απόφαση για τα δυο βασικά εγειρόμενα ζητήματα στις 24 Οκτωβρίου.
Η πειθαρχική επιτροπή χθες επρόκειτο να εκδικάσει βασικό ζήτημα που ηγέρθη προδικαστικώς. Είχε τεθεί θέμα με το κατηγορητήριο. Συγκεκριμένα δικηγόροι των έξι πειθαρχικών ελεγχόμενων μελών της Αστυνομίας, ήγειραν ένσταση για το γεγονός ότι δεν επιδόθηκε ενιαίο κατηγορητήριο στα προαναφερθέντα στελέχη της Δύναμης. Τέθηκε, ακόμη θέμα για εσφαλμένο κατηγορητήριο και κατ΄ επέκταση απόρριψη της υπόθεσης.
Ωστόσο, το σκηνικό ανατράπηκε όταν ο πειθαρχικός εισαγγελέας παρουσίασε επιστολή του υπαρχηγού Αστυνομίας, Δημήτρη Δημητρίου (ως αναπληρωτής αρχηγός στην προκειμένη). Ο τελευταίος επικαλούμενος γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για το θέμα των ξεχωριστών πειθαρχικών κατηγορητηρίων, εισηγήθηκε να ανακληθεί η υπόθεση. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα απορριφθεί, αλλά θα επανακαταχωρισθεί.
Αυτή η παρέμβαση από τον εκτελούντα χρέη πειθαρχικού εισαγγελέα, προκάλεσε νομική αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης. Αντικρούστηκε η θέση, με το επιχείρημα ότι στην προκειμένη υπόθεση αρμόδια Αρχή για να αποφασίσει για τον περαιτέρω χειρισμό είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), η οποία είχε κάνει και την έρευνα για απόδοση ευθυνών μετά την αποκάλυψη των εγκλημάτων του αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς.
Τελικά, όπως σημειώσαμε, η τριμελής πειθαρχική επιτροπή που απαρτίζεται από ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας και δυο μέλη της Νομικής Υπηρεσίας, κατέληξε όπως ορίσει την επόμενη διαδικασία για τις 24 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία θα ανακοινώσει (1) την απόφασή της για ανάκληση της υπόθεσης και (2) την ετυμηγορία της σε σχέση με την προδικαστική ένσταση για το κατηγορητήριο.
Ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Δημήτρης Απαισιώτης σχολιάζοντας στο philenews νομικό σημείο που τέθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας από μέρους συναδέλφων του, υποστήριξε ότι «στην προκειμένη περίπτωση η πράξη πειθαρχικής δίωξης των έξι μελών της Αστυνομίας, δεν εκδόθηκε από τον Αρχηγό Αστυνομίας αλλά από την ΑΑΔΙΠΑ. Συνεπώς δεν μπορούσε ο Υπαρχηγός ενεργώντας ως αναπληρωτής Αρχηγός να την ανακαλέσει».
Πειθαρχικό κατηγορητήριο σε σχέση με την πλημμελή διερεύνηση εξαφάνισης των πέντε γυναικών και των δυο ανήλικων, που όπως αποδείχθηκε τον Απρίλιο του 2019 δολοφονήθηκαν από τον πρώην στρατιωτικό, έλαβαν συνολικά 15 μέλη της Δύναμης. Εκδικάζονται από τέσσερις διαφορετικές πειθαρχικές επιτροπές.
Θυμίζουμε ότι τον Μάιο του 2020 ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, μετά από εξέταση του πορίσματος της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, είχε αποφασίσει να ασκηθούν ποινικές διώξεις στα εν λόγω στελέχη της Αστυνομίας, στη βάση του Άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα (αδικήματα Παράλειψης Υπηρεσιακού Καθήκοντος από Δημόσιους Λειτουργούς).
Ωστόσο, ο Γιώργος Σαββίδης που διαδέχθηκε τον κ. Κληρίδη, ανέτρεψε τα δεδομένα. Στις 14/06/2021 αποφάσισε να μην καταχωρισθούν ποινικές υποθέσεις, κρίνοντας πως υπάρχει αδυναμία στοιχειοθέτησης διάπραξης ποινικού αδικήματος αμέλειας καθήκοντος με ένοχη διάνοια (βλ. άρθρο 134).