Μετά την επιστροφή του από την Ισπανία και ενδεχομένως την άλλη εβδομάδα θα λάβει τις αποφάσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το θέμα του Αρχηγού Αστυνομίας. Η προχθεσινή δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη «στην παρούσα φάση το θέμα να θεωρείται λήξαν», παραπέμπει σε περαιτέρω βάθος χρόνου.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος επιθυμεί να ηρεμήσουν τα πράγματα για το θέμα και τότε θα λάβει τις αποφάσεις του, αφού πρώτα σταθμίσει όλους τους παράγοντες και ζυγίσει όλες τις επιλογές που έχει ενώπιον του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες από το προεδρικό περιβάλλον, δεν επιθυμεί να φαίνεται ότι λαμβάνει αποφάσεις εν βρασμώ, γι’ αυτό και θ’ αφήσει να διέλθει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε νηφάλια να πάρει την απόφασή του.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επιστρέφει στην Κύπρο τέλη της εβδομάδας οπόταν δεν αναμένεται εντός Σαββατοκύριακου να αποφασίσει επί του θέματος. Επίσης, θα μελετήσει τις επιλογές που υπάρχουν ενώπιόν του και θα ακούσει από στενούς του συνεργάτες τις απόψεις τους.

Οι επιλογές του Προέδρου είναι δύο: Είτε θα επιμείνει ο αντικαταστάτης του νυν Αρχηγού Αστυνομίας να είναι εκτός των τάξεων του Σώματος (εγχείρημα δύσκολο να βρεις ικανό πρόσωπο που να αποδέχεται), είτε να καταφύγει σε ένα από τα πέντε πρόσωπα της νυν ηγεσίας. Η λύση αυτή θεωρείται πιο «ασφαλής» γιατί θα είναι πιο εύκολη η αποδοχή εκ των έσω του προσώπου – επιλογή του Προέδρου και, παράλληλα, θα είναι άτομο που γνωρίζει τη νοοτροπία των αστυνομικών αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή επιχειρείται εκ βάθρων αναδόμηση του Σώματος (ήδη έχουν καταβληθεί αρκετοί πόροι) για τον εκσυγχρονισμό και γι’ αυτό θα ήταν ορθότερο ο νέος Αρχηγός να είναι ήδη γνώστης των αλλαγών που τροχοδρομούνται.

Όπως συζητείται στον δεύτερο όροφο του Αρχηγείου Αστυνομίας, η φυσιολογική εξέλιξη θα ήταν, στην περίπτωση που ο Πρόεδρος τελεσίδικα θα προχωρήσει με την αντικατάσταση του Στέλιου Παπαθεοδώρου, να διορίσει στη θέση του τον Υπαρχηγό του Σώματος, Δημήτρη Δημητρίου και παράλληλα, να διορίσει Υπαρχηγό έναν εκ των τεσσάρων βοηθών αρχηγών, ο οποίος θα είναι και ο επόμενος Αρχηγός. Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρξει ανατροπή της ιεραρχίας, ενώ λόγω της σχετικά σύντομης αποχώρησης του νυν Υπαρχηγού (σε τρία χρόνια περίπου) θα δοθεί η ευκαιρία στον νέο Υπαρχηγό να προετοιμαστεί για ν’ αναλάβει την ηγεσία.

Στο μεταξύ, στο θέμα ενεπλάκησαν χθες και οι τρεις συντεχνίες των αστυνομικών τονίζοντας ότι η παραφιλολογία για παύση του Αρχηγού Αστυνομίας θα πρέπει να σταματήσει γιατί δεν βοηθά στην επιτέλεση του έργου τους.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του κλάδου αστυνομικού Σώματος Ισότητας, Νίκος Λοϊζίδης, κάλεσε να τερματιστεί η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τον Αρχηγό και ενδεχόμενη παύση του, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή Αρχηγός είναι ο κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου. «Αν η Πολιτεία θέλει να επιλέξει οτιδήποτε άλλο σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι δικαίωμά της.

Όμως τέσσερις αρχηγοί παύθηκαν τα τελευταία χρόνια, τέσσερις υπουργοί παραιτήθηκαν, εάν όλα αυτά δεν προβληματίζουν ότι πρέπει να αλλάξουν καταστάσεις στην Αστυνομία που εδώ και δεκαετίες είναι χαλασμένες και δεν βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία, τότε έχουμε πρόβλημα. Δεν είναι η Αστυνομία εδώ για επικοινωνιακό παιγνίδι ούτε και τρόπος να βγάζουν κάποιοι αυθαίρετα συμπεράσματα, αλλά είναι εκεί για προστασία της κοινωνίας. Πρέπει να υπάρξει σεβασμός σε αυτούς τους ανθρώπους που είτε ηγούνται είτε είναι μέλη της Αστυνομίας», ανέφερε. Επέκρινε, επίσης, το γεγονός ότι προχθές έγινε ευρεία σύσκεψη για τις πυρκαγιές στο Προεδρικό και ο Αρχηγός ήταν απών και η Αστυνομία δεν εκπροσωπήθηκε καν.

Ο πρόεδρος του ΣΑΚ, Κυριάκος Χαραλάμπους, τόνισε ότι οι αστυνομικοί δεν ασχολούνται με πολιτικά, κάνουν τη δουλειά τους εφαρμόζοντας τον νόμο και την τάξη και αυτός είναι ο ρόλος τους.
Ο πρόεδρος της ΑΣΔΥΚ, Λουκάς Χρίστου, ανέφερε ότι εμείς αναμέναμε από την Πολιτεία να σταθεί δίπλα στην Αστυνομία, από τον απλό αστυνομικό ως την ηγεσία. Η Αστυνομία δεν φέρει καμία ευθύνη για το πρόβλημα του μεταναστευτικού και θέλει στήριξη από την Πολιτεία και βούληση για να επιβληθεί ο νόμος και η τάξη. Δεν υπάρχει βούληση για στήριξη της Αστυνομίας, είπε.