Διαφοροποίηση παρουσιάζει το κατηγορητήριο που επανακαταχωρίσθηκε και αφορά τις πολιτογραφήσεις του Νικολάι Γκορνίσκι και της Ζαϊνέ Αρμούς, καθώς και την ενδεχόμενη κυπριοποίηση υποτιθέμενου Κινέζου επενδυτή όπως προβλήθηκε σε ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα.

Διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι υπάρχει μια μικρή αλλαγή στο κατηγορητήριο της υπόθεσης, σε σχέση με αυτό που είχε καταχωρισθεί τον Σεπτέμβριο του 2022. Πάντως, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, τηρούν φειδωλή στάση γι΄ αυτό το θέμα. Όπως είναι γνωστό, κατηγορούμενοι είναι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην βουλευτής Χριστάκης Τζιοβάννης, ο Αντώνης Αντωνίου, διευθυντικό στέλεχος εταιρειών του τελευταίου και ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζιης.

Οι κατηγορίες τον Σεπτέμβριο του 2022 ήταν πέντε και αφορούσαν σε αδικήματα διαφθοράς (εμπορία επηρεασμού) και της συνωμοσίας προς καταδολίευση. Όπως σημειώσαμε, σχετίζονται με τις περιπτώσεις πολιτογράφησης του Ιορδανού επιχειρηματία Almi Hilmi Munib Armoush, της Zaineh Ali Himli Armoush, του Nikolay Gornovskiy και της περίπτωσης του φερόμενου Κινέζου επενδυτή με το ποινικό μητρώο, όπως αυτή παρουσιάστηκε σε ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα.

Χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας έγινε η παραπομπή της υπόθεσης στο Κακουργιοδικείο. Η διαδικασία δεν ήταν τυπική, καθώς ζητήθηκε από την έδρα όπως της παρουσιαστεί το μαρτυρικό υλικό της υπόθεσης. Μετά από δυο διακοπές της διαδικασίας προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις, η Δικαστής όρισε την υπόθεση ενώπιον Κακουργιοδικείου για τις 11 Οκτωβρίου. Κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα απαγγελθούν οι κατηγορίες και οι τέσσερις κατηγορούμενοι θα απαντήσουν.

Μετά από χθεσινή απόφαση της Δικαστού, τέθηκαν οι ίδιοι όροι εγγύησης για τους κατηγορούμενους. Συγκεκριμένα ορίστηκε ποσό 50.000 ευρώ με αξιόχρεο εγγυητή για τους Δημήτρη Συλλούρη, Χριστάκη Τζιοβάννη και Αντώνη Αντωνίου, καθώς και ποσό 30.000 ευρώ -αντίστοιχα- για τον Ανδρέα Πιττάτζιη.
Πάντως, όπως αναφέρθηκε και χθες, οι συνήγοροι υπεράσπισης προτίθενται να εγείρουν προδικαστικά ζητήματα, τα οποία απασχόλησαν και την προηγούμενη σύνθεση του Κακουργιοδικείου.

Θυμίζουμε ότι η δίκη δεν εισήλθε σε ουσιαστικό στάδιο κατά την προηγούμενη δικαστηριακή περίοδο, καθώς λόγω της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, το τριμελές δικαστικό σώμα θα άλλαζε σύνθεση (1/7/2023) και κατ΄ επέκταση δεν μπορούσε να δεσμεύσει με τις όποιες αποφάσεις του το νέο Κακουργιοδικείο.

Θυμίζουμε ότι ο Χρίστος Τριανταφυλλίδης, δικηγόρος του Συλλούρη, έχει θέσει θέμα κατάχρησης της διαδικασίας. Η θέση του είναι ότι αυτό προκύπτει από τη συμμετοχή του κράτους -σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου- με πολιτογραφήσεις δύο προσώπων, του Γκορνίσκι και της Αρμούς, για τις οποίες αντιμετωπίζει σχετικές κατηγορίες ο πελάτης του. Εξάλλου, ο συνήγορος υπεράσπισης των Τζιοβάνη και Συλλούρη, Γιώργος Παπαϊωάννου είχε εγείρει προδικαστική ένσταση, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οι κατηγορίες 1, 3 και 5 στερούνται νομικού ερείσματος και πως δεν αποκαλύπτουν αδίκημα.