Το διαχρονικό θέμα των αδειών οπλοφορίας, που παραχωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε ιδιώτες, επανέρχεται μοιραία στο προσκήνιο μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Μιλώντας κατά τα προηγούμενα 24ωρα για την μη ανταπόκριση της Αστυνομίας στο αίτημα να του διαβιβάσει σχετικά στοιχεία, εξήγησε ότι η έρευνα της υπηρεσίας του για το θέμα των νόμιμων κατόχων πιστολιού αποφασίστηκε να γίνει στη βάση μιας πληροφορίας. Όπως ανέφερε, υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόσωπο το οποίο έλαβε άδεια να οπλοφορεί, έχει λάβει ταυτόχρονα δυο πιστόλια από τη Δημοκρατία.
Μάλιστα, ο Γενικός Ελεγκτής αιτιολογώντας την απόφαση της υπηρεσίας του να διερευνήσει το ζήτημα, είπε πως έχει κάθε δικαίωμα και πως προκύπτει από το γεγονός ότι οι κάτοχοι αδειών οπλοφορίας έχουν περιουσιακό στοιχείο του κράτους, που στην προκειμένη περίπτωση είναι τα πιστόλια.
Εξήγησε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας η Ελεγκτική Υπηρεσία μπορεί να ελέγχει κάθε στοιχείο ενεργητικού του κράτους και μάλιστα να επιθεωρήσει και τον χώρο όπου φυλάσσεται.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Φ» για τους νόμιμους κατόχους άδειας οπλοφορίας στη Δημοκρατία, επιβεβαιώνουν τα πιο πάνω. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε στη βάση περιεχομένου διαβαθμισμένων εγγράφων, οι άδειες οπλοφορίας που ήταν σε ισχύ ετησίως τα τελευταία χρόνια, ανερχόταν στις 50-60.
Η συντριπτική πλειοψηφία απ’ αυτούς τους 50-60 λαμβάνουν κρατικά πιστόλια. Κατάλογος, το περιεχόμενο του οποίου γνωρίζουμε, παρουσιάζει από ένα σύνολο 55 ατόμων ότι έχουν ιδιωτικό πιστόλι που αγόρασαν κατόπιν άδειας, μόλις έξι πρόσωπα. Πρόκειται για πρώην ανώτερα στελέχη της Αστυνομίας, πολιτικό πρόσωπο και έναν Ελληνοκύπριο μεγαλοεπιχειρηματία.
Όλοι οι υπόλοιποι, περίπου 50 πρόσωπα, έχουν όπλα που τους παραχώρησε το κράτος κι αξίζουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ έκαστο. Αναφερόμαστε σε γνωστού τύπου πιστόλια όπως το Heckler&Koch, το USP, το Glock, το CZ-75 και το Sig Sauer.
Να σημειωθεί ότι το πρόσωπο στο οποίο αναφέρθηκε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης και το οποίο έλαβε χωρίς εύλογη αιτία δυο πιστόλια από τη Δημοκρατία, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», φέρεται να είναι ελληνοκυπριακής καταγωγής.
Πάντως, από εκεί και πέρα τίθενται κι άλλα πολλά ζητήματα για τους ιδιώτες, των οποίων τα αιτήματα για άδεια οπλοφορίας έχουν ικανοποιηθεί. Όπως έχουμε αναδείξει με δημοσιεύματα και στοιχεία, υπάρχουν πολιτογραφηθέντες που απέκτησαν πιστόλι και μάλιστα εξασφάλισαν πέραν από μια σχετική άδεια. Δυο συγκεκριμένοι Ρώσοι υπήκοοι, οι οποίοι έλαβαν κυπριακό διαβατήριο, έχουν εξασφαλίσει άδειες οπλοφορίας όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τους ιδιώτες φύλακες που ανήκουν στην προσωπική φρουρά ασφαλείας τους.
Επιπλέον, αδιάψευστα στοιχεία που έχει ο «Φ» δείχνουν ότι μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας απέκτησε άδεια οπλοφορίας και του παραχωρήθηκε κρατικό πιστόλι τύπου USP μαζί με 25 φυσίγγια.
Γενικότερα τίθενται διάφορα ζητήματα με τις άδειες οπλοφορίας που παραχωρούνται. Για κάποιους δεν φαίνεται πραγματικά αναγκαίο να οπλοφορούν, ενώ υπάρχει ακόμη και περίπτωση προσώπου το οποίο έχει ποινικό μητρώο, αλλά κυκλοφορεί νόμιμα στη Δημοκρατία με πιστόλι.
Θυμίζουμε ότι το αίτημα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς τον αρχηγό Αστυνομίας για να της παραχωρηθούν στοιχεία σε σχέση με τις άδειες οπλοφορίας δεν έχει ικανοποιηθεί. Αρμόδιο στέλεχος της Αστυνομίας, διαβίβασε προχθές στον «Φ» τις ακόλουθες θέσεις: «Όλος ο οπλισμός, ο οποίος ανήκει στο κράτος, είτε είναι στα χέρια της Αστυνομίας, είτε είναι χρεωμένος σε πρόσωπα τα οποία κατέχουν νόμιμα άδεια οπλοφορίας δυνάμει της νομοθεσίας και στα οποία διατίθεται χρεωστικό. Η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για το θέμα έχει πολύ πρόσφατα παραληφθεί, μελετάται και πολύ σύντομα θα απαντήσουμε στον Γενικό Ελεγκτή».