Για παρατυπίες κάνει λόγο ο δικηγόρος Δημήτρης Απαισιώτης, αναφερόμενος στις πρόσφατες τοποθετήσεις αριθμού αστυφυλάκων που ολοκλήρωσαν το πέμπτο εξάμηνο της δοκιμαστικής περιόδου τους.

Συνολικά 72 μέλη της Δύναμης τοποθετήθηκαν σε διάφορα τμήματα και υπηρεσίες του αστυνομικού Σώματος από τις 3 Ιουλίου. Ο κ. Απαισιώτης μιλώντας στον «Φ» ανέφερε ότι 16 εξ αυτών ανέλαβαν πόστα, χωρίς να πληρούνται οι πρόνοιες της αστυνομικής διάταξης 1/13.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε τοποθετήσεις που έγιναν στην Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας (ένα μέλος), στην Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (τρία μέλη), στην Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης (11 μέλη) και στην Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών (ένα μέλος).

Ο κ. Απαισιώτης, αφού πρώτα αναφέρθηκε αναλυτικά σε παραρτήματα της αστυνομικής διάταξης, αιτιολογώντας γιατί εντοπίζει παρατυπία, σχολίασε στον «Φ» τα ακόλουθα:

 «Αναφέρω ενδεικτικά ότι τρία μέλη τοποθετήθηκαν στην ΥΚΑΝ, ενώ το πρώτο παράρτημα της σχετικής διάταξης αναφέρει ότι για να τοποθετηθεί εκεί μέλος, θα πρέπει να είχε τουλάχιστον υπηρεσία οκτώ χρόνων, στα τρία εκ των οποίων να εκτελούσε χρέη εξεταστή/ανακριτή υποθέσεων. Αν πράγματι υπάρχουν άμεσες ανάγκες στα πιο πάνω εξειδικευμένα τμήματα και υπηρεσίες, τότε θα αναμενόταν να γίνουν τοποθετήσεις σε αυτά από μέλη που υπηρετούν στην Αστυνομία και τηρούν τα κριτήρια αλλά και έχουν και μια εμπειρία χρόνων στην Αστυνομία και όχι μέλη τη Αστυνομίας που αποφοίτησαν σήμερα από την αστυνομική ακαδημία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έβγαλαν τη στολή οι 100 αστυνομικοί

Αναφερόμενος, μάλιστα, σε περίπτωση που χειρίστηκε προσωπικά, είπε: «Όταν πριν λίγους μήνες πελάτης μου μέλος της Αστυνομίας με επιθετικό καρκίνο του δέρματος, τοποθετήθηκε σε τμήμα όπου ερχόταν σε άμεση επαφή με τον ήλιο κατά παράβαση ιατρικών γνωματεύσεων, αποτάθηκα στον νυν αρχηγό Αστυνομίας αιτούμενος την μετάθεσή του. Έλαβα αρνητική απάντηση με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχαν ανάγκες της υπηρεσίας στα συγκεκριμένα τμήματα – γραφεία».

Επίσημα η αστυνομική Δύναμη, απορρίπτει τις πιο πάνω θέσεις. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Κύπρου, Χρίστος Ανδρέου, αναφέρθηκε σε ειδική πρόνοια της σχετικής διάταξης που καθιστά καθ΄ όλα νομότυπες τις επίμαχες τοποθετήσεις μελών. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Τη διοίκηση και διεύθυνση της Αστυνομίας σύμφωνα με το άρθρο 8 του Περί Αστυνομίας Νόμου, έχει ο αρχηγός Αστυνομίας, ο οποίος δύναται να προβαίνει σε μεταθέσεις των μελών της όταν κατά την κρίση του αυτό απαιτούν οι ανάγκες της υπηρεσίας.

Στην αστυνομική διάταξη που αφορά τις μεταθέσεις αναφέρεται σε συγκεκριμένο σημείο ότι ανεξάρτητα από τις πρόνοιες της παρούσας διάταξης, εφόσον οι ανάγκες της  υπηρεσίας το απαιτούν, ο αρχηγός Αστυνομίας δύναται να προβεί σε μεταθέσεις μελών χωρίς να υποβληθεί εισήγηση ή αίτηση για μετάθεση στις υπηρεσίες, μονάδες, καθήκοντα κλπ. που αναφέρονται στην παράγραφο 4 ή/και που δεν πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.

Να πούμε ότι η Αστυνομία απαρτίζεται από 24 υπηρεσίες. Λόγω των κενών θέσεων τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν ανάγκες και κενές θέσεις σε όλες αυτές τις υπηρεσίες.

 Οι ανάγκες σε όλες τις διευθύνσεις είναι αυξημένες. Πέραν των όσων αναφέρονται στη λήψη της απόφασης για μεταθέσεις των μελών, λαμβάνονται υπόψη οι υπηρεσιακές ανάγκες και τυχόν αιτήματα χωρίς να παραγνωρίζονται οι προσωπικές συνθήκες του κάθε μέλους.

Σημειώνεται ότι εδώ και τρία χρόνια δεν έχει γίνει καμία προσφυγή ενώπιον δικαστηρίου για θέματα μεταθέσεων, ακριβώς γιατί ο αρχηγός Αστυνομίας ακολουθεί τις κατευθυντήριες οδηγίες όπως αυτές πηγάζουν από τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πάντοτε λαμβάνονται υπόψη όλες οι πιο πάνω παράμετροι.

Γνωρίζουμε επ΄ ακριβώς την κάθε ανάγκη του κάθε τμήματος, μονάδας επαρχίας και γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να ικανοποιηθούν ανάγκες της υπηρεσίας χωρίς να παραγνωρίζονται, προσωπικές, οικογενειακές και άλλες συνθήκες των μελών μας».