Σε ξεχωριστό αδίκημα μετατρέπεται η εκδικητική πορνογραφία και θα περιλαμβάνει και άντρες, αφού συχνά πέφτουν θύματα εκβιαστών του διαδικτύου και άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Με πρόταση νόμου του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά, που αναφέρεται στον «Περί της μη Συναινετικής Χρήσης Προσωπικών Εικόνων Ερωτικού ή/και Σεξουαλικού Περιεχομένου» Νόμο του 2022, ενισχύονται οι υφιστάμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την πάταξη του φαινομένου της εκδικητικής πορνογραφίας. Η πρόταση συζητήθηκε χθες στην επιτροπή Νομικών της Βουλής και όπως διαφάνηκε, συμφωνούν με το περιεχόμενό της όλοι οι εμπλεκόμενοι, πλην κάποιων επιφυλάξεων που εκφράστηκαν.
Σύμφωνα με τον κ. Κουκουμά, ο ορισμός «εκδικητική πορνογραφία», χρησιμοποιείται ως ομπρέλα για να περιλάβει περιπτώσεις δημοσιοποίησης ή απειλής δημοσιοποίησης οπτικοακουστικού υλικού με ερωτικό ή σεξουαλικό περιεχόμενο χωρίς τη συναίνεση των εικονιζόμενων προσώπων. Το υλικό μπορεί να είχε ληφθεί με τη συναίνεση του θύματος κατά τον χρόνο εκείνο ή και να αποσπάστηκε εν αγνοία του θύματος (π.χ. κρυφή βιντεογράφηση από ένα πρώην σύντροφο/ σύζυγο).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φρένο στην εκδικητική πορνογραφία με ειδική νομοθεσία
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχει η πρακτική αυτή στα θύματα, αφού οι δράστες στοχεύουν στον εξευτελισμό, τη διαπόμπευση, την παρενόχληση αλλά και την ψυχολογική και κοινωνική εξόντωση τους, γι’ αυτό και δίκαια χαρακτηρίζεται ως «διαδικτυακός βιασμός». «Επισημαίνεται, βέβαια», αναφέρει, «ότι η αποκρουστική αυτή πράξη του θύτη συναντάται με τον κανιβαλισμό που “ανθεί” στον κόσμο των μέσων κοινωνικών δικτύωσης».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, επικαλούμενος στοιχεία της Αστυνομίας τα οποία διαβίβασε το υπουργείο Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν καταγγελθεί 65 περιστατικά εκδικητικής πορνογραφίας στον τόπο μας. Επίσης, σύμφωνα με το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, το 2021 υπήρξαν 338 καταγγελίες που αφορούσαν περιστατικά όπου άτομα έστειλαν προσωπικές φωτογραφίες και μετά δέχονταν απειλές κυρίως οικονομικής φύσεως, ότι θα δημοσιεύονταν.
Όπως εξήγησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, παρ’ όλο που υπάρχει σήμερα αυστηρή νομοθεσία που προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι 14 χρόνια, αυτή συμπεριλήφθηκε στον νόμο για τη βία κατά των γυναικών. Όπως υπογράμμισε, παρουσιάστηκαν ορισμένα κενά, γι’ αυτό και με την πρόταση νόμου, θα υποχρεώνονται οι πάροχοι διαδικτύου και ηλεκτρονικών υπηρεσιών όπως και οι πάροχοι ψηφιακών υπηρεσιών, να διαγράφουν το υλικό εντός μίας ώρας από την ειδοποίηση τους από την Αστυνομία ή άλλη Υπηρεσία. Επίσης, ενώ μέχρι σήμερα, η νομοθεσία απαιτούσε για να καταδικαστεί ο δράσης να αποδειχθεί ότι είχε σκοπό να εκφοβίσει ή να εξευτελίσει το θύμα, τώρα θα καταδικάζεται, όποια δικαιολογία κι αν επικαλείται.
Ένα άλλο κενό που υπάρχει με την υφιστάμενη νομοθεσία είναι το γεγονός ότι το σχετικό άρθρο έχει ενταχθεί στη νομοθεσία για τη βία κατά των γυναικών και συνεπώς, προστατεύει μόνο γυναίκες θύματα. Καταγράφονται, αναφέρει, περιστατικά χρηματικού εκβιασμού αντρών, περιστατικά δημοσιοποίησης τέτοιου υλικού για σκοπούς εκδίκησης αλλά και εκδικητική πορνογραφία με θύματα ομοφυλόφιλους άντρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η υπουργός Δικαιοσύνης, από τα 65 περιστατικά που καταγράφηκαν στην Κύπρο την προηγούμενη πενταετία, τα 17 είχαν θύματα άντρες, δηλαδή 1 στα 5 περιστατικά. Τέλος, με την πρόταση νόμου θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας αν το αδίκημα διαπράχθηκε από πρώην ή νυν σύζυγο ή σύντροφο, αν διαπράχθηκε στην παρουσία παιδιού, αν το υλικό που δημοσιεύτηκε έχει τύχει επεξεργασίας, ενώ αλλάζει ο όρος «πορνογραφία» με τον πανευρωπαϊκά αποδεκτό όρο «μη συναινετική κοινή χρήση προσωπικών εικόνων».
«Οφείλουμε να προστατεύσουμε τα θύματα τέτοιου είδους επιθέσεων», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης. Σημείωσε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι αναφέρθηκε στη συνεδρίαση από εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης, πως οι διαδικτυακοί πάροχοι συζητούν σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, το ενδεχόμενο να προχωρήσουν πολύ σύντομα σε απόφαση για άμεση διαγραφή τέτοιου υλικού, αμέσως μόλις αυτό αναρτάται στο διαδίκτυο.
391 περιστατικά στα σχολεία
Άκρως ανησυχητικά τα στοιχεία που έδωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας (Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, έχουν αναφερθεί ως τώρα 391 περιστατικά εκδικητικής πορνογραφίας στα σχολεία που αφορούν κυρίως αγόρια. Η ίδια ανέφερε ότι δεν αφορούν μόνο εικόνες αλλά και οπτικοακουστικό υλικό και πρόσθεσε πως όπως είναι σήμερα η νομοθεσία, τα θύματα – αγόρια δεν έχουν άλλη προστασία πλην του νόμου για παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων.
Η λειτουργός της Επιτρόπου Διοίκησης, Νάσια Διονυσίου, ανέφερε ότι το 1/3 των θυμάτων είναι άντρες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, γι’ αυτό και επιβάλλεται η διεύρυνση της προστασίας των θυμάτων. Η εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Δέσποινα Κυπριανού, εξέφρασε ορισμένες επιφυλάξεις σε άρθρα της πρότασης, γι’ αυτό και θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρία.