Η εμπιστοσύνη μεταξύ των παγκόσμιων λογιστών παγκόσμιως μειώθηκε ξανά στις αρχές του 2025, αν και η πτώση ήταν πολύ λιγότερο έντονη σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την Έρευνα Παγκόσμιων Οικονομικών Συνθηκών (Global Economic Conditions Survey – GECS) για το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Η έρευνα, η οποία διενεργείται σε τριμηνιαία βάση τα τελευταία 4 χρόνια από τον ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) και το IMA® (Institute of Management Accountants), δείχνει ότι η εμπιστοσύνη παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ λογιστών από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τη μεγάλη ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας από τις Η.Π.Α. σχετικά με τους εισαγωγικούς δασμούς, οι οποίοι αύξησαν σημαντικά τους καθοδικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

Ο Jonathan Ashworth, Chief Economist στον ACCA, δήλωσε: «Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει αποδειχθεί γενικά αρκετά ανθεκτική τα πρόσφατα τρίμηνα. Ωστόσο, όσο περισσότερο παραμένει μειωμένη η εμπιστοσύνη, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτυχθεί ενδεχομένως ένας αυτο-τροφοδοτούμενος αρνητικός κύκλος, με τις επιχειρήσεις να περιορίζουν τις παραγγελίες, τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και τις προσλήψεις. Δυστυχώς, με τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις να κλιμακώνονται σημαντικά από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η έρευνα, οι καθοδικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία έχουν αυξηθεί αισθητά.»

Ο Alain Mulder, Senior Director, Europe Operations & Global Special Projects στο IMA, ανέφερε: «Οι νέες πολιτικές των Η.Π.Α. για το εμπόριο και τις δημόσιες δαπάνες, καθώς και η αβεβαιότητα που τις περιβάλλει, φαίνεται πως είχαν μεγάλη αρνητική επίδραση στην εμπιστοσύνη, ενώ και οι πτώσεις στις παγκόσμιες αγορές και τα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας των Η.Π.Α. ήταν πιθανόν επίσης καθοριστικοί παράγοντες.»

Η Andreia Stanciu, Head of Southern Europe στον  ACCA, δήλωσε: «Παρόλο που η εμπιστοσύνη έχει αυξηθεί ελαφρώς στην Ευρώπη, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ανησυχίες. Η αύξηση του λειτουργικού κόστους αποτελεί έναν από τους βασικούς προβληματισμούς των Ευρωπαίων συμμετεχόντων, ενώ η πολιτική αβεβαιότητα και ο πληθωρισμός παραμένουν ισχυρές πηγές ανησυχίας για εμάς.»