Η εταιρία CyRIC σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (EUC) ξεκίνησε επίσημα τις εργασίες του ερευνητικού έργου AEOLUS (AI-driven Efficient Object Detection for Low-power Unmanned Surveillance), που στοχεύει στην εκπόνηση μίας καινοτόμου διδακτορικής διατριβής στη βιομηχανία.

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το έργο έλαβε επιχορήγηση ύψους 150.000 ευρώ από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (RIF) στο πλαίσιο της πρόσκλησης PhD in Industry (PHD IN INDUSTRY/1123/0145). Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων για την υπολογιστική ενόραση (computer vision) και επιτήρηση με την χρήση AI (Artificial Intelligence), για εφαρμογές έξυπνων πόλεων. Το ερευνητικό πρόγραμμα θα διαρκέσει τρία χρόνια, από τον Νοέμβριο του 2024 έως τον Οκτώβριο του 2027.

Το έργο συντονίζει ο υποψήφιος διδάκτοράς στο EUC, Γιάννης Κεραυνός, Data Scientist στην CyRIC. Ο Δρ Ανδρέας Παπαδόπουλος, διευθυντής του τμήματος Software R&D της CyRIC, εκτελεί χρέη βιομηχανικού επόπτη (industrial supervisor). Η Αναπληρώτρια Καθ. Βίκη Παπαδοπούλου Λέστα, πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Μηχανικής της Πληροφορικής στο EUC, η Δρ. Αναστασία Ιωάννου, λέκτορας στο EUC και εμπειρογνώμονας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, και ο καθηγητής Ανδρέας Ευσταθίου, πρύτανης του EUC, είναι όλα τα βασικά στελέχη του AEOLUS που υπηρετούν ως ακαδημαϊκοί επόπτες. Η συλλογική τους τεχνογνωσία εξασφαλίζει μια ισχυρή βάση για την έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων επιτήρησης που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Το AEOLUS επιδιώκει να αντιμετωπίσει την κρίσιμη πρόκληση της εξισορρόπησης της ανίχνευσης αντικειμένων με υψηλή απόδοση, με την ενεργειακή αποδοτικότητα, έναν καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη κλιμακούμενων λύσεων τεχνητής νοημοσύνης για την αστική επιτήρηση και παρακολούθηση. Εξερευνώντας νέες, υπολογιστικά ελαφριές, τεχνικές ανίχνευσης αντικειμένων, προηγμένες μεθόδους βαθιάς μάθησης (deep learning) και τεχνικές βελτιστοποίησης μοντέλων, το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη αποδοτικών, ως προς τους πόρους των χρησιμοποιούμενων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, που επιτρέπουν ευφυή ανάλυση σε πραγματικό χρόνο, σε περιβάλλοντα με περιορισμένους υπολογιστικούς πόρους. Οι εφαρμογές τους εκτείνονται σε διάφορα αστικά περιβάλλοντα, όπως η παρακολούθηση της κυκλοφορίας, η επιβολή του νόμου και η αξιολόγηση και συντήρηση υποδομών, τα οποία αποτελούν θεμελιώδεις εφαρμογές για τις έξυπνες πόλεις.

 Το AEOLUS στοχεύει στη δοκιμή και επικύρωση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης με πραγματικά δεδομένα, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητά τους στην ανίχνευση και παρακολούθηση αντικειμένων σε δυναμικά σενάρια πραγματικού χρόνου. Τα αποτελέσματα του έργου θα συμβάλουν στην ανάπτυξη πλαισίων επιτήρησης τεχνητής νοημοσύνης της νέας γενιάς που ενισχύουν τη δημόσια ασφάλεια και τον αστικό σχεδιασμό.

Η εναρκτήρια συνάντηση περιλάμβανε ομιλία από τον Καθ, Βαγγέλη Χαρμανδάρη, Καθηγητή στο Ινστιτούτο Κύπρου με τίτλο ‘AI-assisted Modeling of Molecular Systems & Materials: A journey across scales.’ Το έργο PHD IN INDUSTRY/1123/0145 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.