Ημερίδα Μουσικοθεραπείας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Νοεμμβρίου, στο Θεραπευτικό Κέντρο Παιδιών, Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού «Στέλλα Σουλιώτη», στη Λεμεσό, με τίτλο «Ο ρυθμός του Ευ Ζην – Παιδιατρική και Μουσικοθεραπεία».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η Μουσικοθεραπεία είναι το επάγγελμα υγείας κατά την άσκηση του οποίου χρησιμοποιούνται τεκμηριωμένες μουσικοθεραπευτικές πρακτικές, οι οποίες στηρίζονται στη χρήση της μουσικής και των στοιχείων της (ήχος, ρυθμός, μελωδία, αρμονία, χροιά, ένταση), προκειμένου να επιτευχθούν εξατομικευμένοι θεραπευτικοί στόχοι για τη βελτίωση της υγείας και της λειτουργικότητας του ατόμου στον κοινωνικό, επικοινωνιακό, μαθησιακό, ψυχικό, συναισθηματικό και σωματικό τομέα. Η μουσικοθεραπεία δεν στοχεύει στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, στη ψυχαγωγία ή στη μουσική εκπαίδευση.

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η Μουσικοθεραπεία απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ατόμων με διαφορετικές ανάγκες και δυσκολίες και μπορεί να είναι αποτελεσματική σε παιδιά αλλά και ενήλικες. Πρόκειται για μια θεραπευτική παρέμβαση προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε ατόμου ανεξαρτήτως ηλικίας ή κατάστασης υγείας. Είναι μια θεραπεία μέσω τεχνών που επιτρέπει την έκφραση και ανάπτυξη δεξιοτήτων με εργαλείο τη μουσική. Κάποιες από τις ομάδες ατόμων που απευθύνεται είναι οι εξής:

  • Ψυχικές Διαταραχές
  • Άγχος και Στρες
  • Νευρολογικές διαταραχές
  • Διάχυτες Αναπτυξιακές Δυσκολίες
  • Εξαρτήσεις
  • Νεογνά – Πρόωρα
  • Γεροντική Άνοια
  • Σοβαρές Ασθένειες  (καρκίνος κ.α.)
  • Μαθησιακές δυσκολίες
  • Μαθησιακές Αναπηρίες (Αυτισμό, Down Syndrome κ.ά.)
  • Διαταραχές λόγου και ομιλίας
  • Συναισθηματικές και Συμπεριφοριστικές δυσκολίες
  • Εγκυμοσύνη
  • Οποιοσδήποτε χρειάζεται ένα τρόπο προσωπικής ανάπτυξης, εξερεύνησης και υποστήριξης

Η ΠΟΡΕΙΑ ΜΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Όπως σε κάθε θεραπευτική διαδικασία, έπειτα από μια παραπομπή, η πορεία μιας μουσικοθεραπευτικής παρέμβασης ξεκινά με την αξιολόγηση των αναγκών του θεραπευόμενου. Στη συνέχεια, σχεδιάζεται και εφαρμόζεται μια εξατομικευμένη θεραπευτική παρέμβαση, προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες και τις προτιμήσεις του κάθε ατόμου, αφού τεθούν οι θεραπευτικοί στόχοι. Έπειτα, με την πάροδο της προκαθορισμένης περιόδου επαναξιολογούνται τα αποτελέσματα και ανάλογα, η θεραπεία οδηγείται σε κλείσιμο ή καθορισμό νέων θεραπευτικών στόχων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του πλάνου, οι θεραπευτές λαμβάνουν κλινική εποπτεία και συμμετέχουν σε πολυθεματικές συναντήσεις με άλλους επαγγελματίες υγείας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Little dissabled girls with their lecteur sitting on the floor in ballet dancing studio and making sound on a tibetian singing bowl.

ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ

Οι Μουσικοθεραπευτές είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας, που παρέχουν θεραπείες οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν και να εξελίξουν τη ζωή των ανθρώπων. Οι Μουσικοθεραπευτές έιναι κάτοχοι προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού αναγνωρισμένου διπλώματος στη Μουσικοθεραπεία και διαθέτουν υψηλό επίπεδο μουσικής ικανότητας και δεξιοτήτων. Οι πιστοποιημένοι Μουσικοθεραπευτές πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο μουσικοθεραπευτών και να είναι κάτοχοι άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος από το Συμβούλιο Εγγραφής Μουσικοθεραπευτών.

Οι Μουσικοθεραπευτές εργάζονται σε νοσοκομεία, σχολεία, ειδικές μονάδες, κέντρα ημέρας, ξενώνες, οίκους ευγηρίας, κέντρα θεραπείας, φυλακές και σε ιδιωτική πρακτική. Συχνά συνεργάζονται σε πολυκλαδικές ομάδες μαζί με άλλους επαγγελματίες όπως Λογοθεραπευτές, Φυσιοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Γιατρούς, Παιδίατρους, Δασκάλους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Συμβούλους, Ψυχολόγους και Ψυχιάτρους και άλλους θεραπευτές μέσω τεχνών ( χοροθεραπευτές, δραματοθεραπευτές, εικαστικούς θεραπευτές).

Ο τίτλος «Μουσικοθεραπευτής» είναι νομικά προστατευμένος τίτλος και μόνο όσοι είναι εγγεγραμμένοι μπορούν να τον χρησιμοποιούν. Οι εγγεγραμμένοι Μουσικοθεραπευτές επίσης πραγματοποιούν Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Ανάπτυξη, ώστε να διασφαλίζουν ότι είναι ενήμεροι για νέες κλινικές εξελίξεις και έρευνες που μπορούν να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν την πρακτική τους.

Η ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η απαρχή της Μουσικοθεραπείας στην Κύπρο γίνεται το 1987, με την Ανθή Αγρότου, την πρώτη Κύπρια μουσικοθεραπεύτρια, η οποία έπειτα από τις σπουδές της στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημιούργησε την πρώτη θέση εργασίας στο τομέα της Μουσικοθεραπείας στη «Νέα Ελεούσα», ένα ίδρυμα για άτομα με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες.

Εφαρμογή Νόμου <<για την ειδική αγωγή>> που τίθεται σε ισχύ το 1992, όπου μουσικοθεραπευτές προσλαμβάνονται στα κρατικά ειδικά σχολεία.

Έκτοτε δημιουργούνται θέσεις εργασίας και σε άλλα πλαίσια, εκτός από τα ειδικά σχολεία, όπως σε ιδρύματα για παιδιά και ενήλικες με σοβαρή μαθησιακή αναπηρία, σε ψυχιατρικές μονάδες και σε οίκους ευγηρίας. Ωστόσο, η πλειοψηφία των μουσικοθεραπευτών στην Κύπρο εργάζεται κυρίως με παιδιά και εφήβους με μαθησιακές δυσκολίες στα ειδικά σχολεία ή ως αυτοαπασχολούμενοι μουσικοθεραπευτές στον ιδιωτικό τομέα.

Ίδρυση του Συνδέσμου Μουσικοθεραπείας Κύπρου (ΣΥ.ΜΟΥ.Κ.) το 2010 ενός επαγγελματικού μουσικοθεραπευτικού φορέα που θα προωθεί τη Μουσικοθεραπεία και θα κάνει προσπάθειες ως προς τη θέσπιση κρατικής νομοθεσίας για τη ρύθμιση του επαγγέλματος.

Το 2011, η ΣΥ.ΜΟΥ.Κ. γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Μουσικοθεραπείας (EMTC) και το 2020, εντάσσεται στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Μουσικοθεραπείας (WFMT).

Από την αρχή της ίδρυσης του συνδέσμου γίνονται διενέργειες για νομοθετική ρύθμιση του επαγγέλματος του μουσικοθεραπευτή, με το θέμα να οδηγείται στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας της Βουλής τον Μάρτιο του 2021. Ταυτόχρονα γίνονται διενέργειες για ενημέρωση του κοινού όσον αφορά το επάγγελμα της μουσικοθεραπείας και τη σημαντικότητά του, μέσω ενημερωτικών εκδηλώσεων, συνέδριων και σεμιναρίων.

Τον Απρίλιο του 2022, τα μέλη της Επιτροπής Υγείας συζήτούν σε βάθος τη νομοθεσία και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η νομοθεσία πρέπει να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τον Μάιο του 2022, «Ο νόμος που προβλέπει για την εγγραφή μουσικοθεραπευτών και για άλλα συναφή θέματα» ψηφίζεται ομόφωνα στην Κύπρο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι βουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων υποστηρίζουν τη νομοθεσία και τον καθοριστικό της ρόλο στην κατοχύρωση του επαγγέλματος της μουσικοθεραπείας.

Προγραμματίζεται η πρώτη ημερίδα μουσικοθεραπείας έπειτα από την κατοχύρωση του επαγγέλματος με έμφαση στην Παιδιατρική και Μουσικοθεραπεία όπου τελείται υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Ευθύμιου Δίπλαρου.

Ομιλητές θα είναι οι: Δρ. Βιολέττα Αναστασιάδου (Παιδίατρος – Κλινική Γενετίστρια), Δρ. Πωλίνα Χατζοπούλου (Παιδοογκολόγος – Αιματολόγος, Μακάρειο Νοσοκομείο), Δρ. Ραφαέλλα Ιερίδη (Παιδίατρος, Πολυκλινική ‘Υγεία’), Παναγιώτα Καπνίση (Μουσικοθεραπεύτρια, Πρόεδρος Συμβουλίου Εγγραφής Μουσικοθεραπευτών), Αντωνία Πλυσή (Μουσικοθεραπεύτρια. Πρόεδρος Συνδέσμου Μουσικοθεραπείας Κύπρου).