Στόχος του υφυπουργείου Πρόνοιας είναι η επανασύνδεση ασυνόδευτων παιδιών με τις οικογένειες τους που ζουν στο εξωτερικό, αλλά αρκετά από αυτά θα μείνουν ίσως για πάντα ή για παρατεταμένο διάστημα στην Κύπρο, οπόταν η ενσωμάτωση τους είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση. Διαφορετικά, θα γίνουμε μάρτυρες μιας προβληματικής κατάστασης, την οποία θα κληθεί να διαχειριστεί στο μέλλον η πολιτεία και η κοινωνία, με πολύ περισσότερο κόστος σε όλα τα επίπεδα.
Το πιο πάνω μήνυμα έστειλε χθες ενημερώνοντας τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών, ο γενικός διευθυντής του υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Γιάννης Νικολαΐδης.
Διευκρίνισε πάντως, πως η κυβέρνηση βρίσκεται στο παρά πέντε σύναψης συμφωνίας αναχώρησης πολλών παιδιών στο εξωτερικό, όπου θα συναντήσουν τις οικογένειές τους.
Θέλοντας να δώσει έμφαση στη βούληση της πολιτείας να προστατεύσει και να στηρίξει τους ανήλικους που βρέθηκαν στην Κύπρο καταδιωγμένοι, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε κατ’ επανάληψη ότι «πρόκειται για παιδιά δικά μας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, για να τύχει αποτελεσματικού χειρισμού η ενσωμάτωση, οι ανήλικοι πρέπει να φύγουν από τους χώρους διαμονής τύπου Πουρνάρα ή και από ξενοδοχεία (στα οποία ζουν απομονωμένοι) σε μεγάλους αριθμούς και να φιλοξενηθούν σε σπίτια είτε ιδιωτικά είτε κρατικά σε αριθμούς των 5-10 ατόμων.
Είπε επίσης, πως τα παιδιά αυτά πρέπει να μένουν σε χώρους τα οποία βρίσκονται κοντά σε υπηρεσίες υγείας, σε σχολεία, να έχουν πρόσβαση σε συγκοινωνία, καφετερίες, χώρους ψυχαγωγίας κοκ.
Ο κ. Νικολαΐδης ο οποίος εξέφραζε τη θέση της κυβέρνησης κατά τη συζήτηση του θέματος που ενέγραψε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Νίκος Γεωργίου υπό τον τίτλο, «οι ενέργειες της κυβέρνησης για εξεύρεση κατάλληλου χώρου για δημιουργία δομών εφηβικής προστασίας μεταναστών, ως η υποχρέωση της πολιτείας που πηγάζει από το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», έκανε αναφορά σε περίπου 1.500 παιδιά αλλοδαπών, τα οποία βρίσκονται ουσιαστικά υπό τη φροντίδα του κράτους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε σε ομάδα 334 παιδιών εκ των οποίων τα 220 βρίσκονται σε ανάδοχη οικογένεια. Άλλα 28 βρίσκονται σε «ημιανεξάρτητη διαβίωση», ενώ τα υπόλοιπα διαμένουν σε ιδρύματα.
Δεύτερη ομάδα 1.200 παιδιών βρίσκονται υπό τη νομική φροντίδα του κράτους. Από αυτά, τα 108 διαμένουν σε κρατικές ή ιδιωτικές κατοικίες, 5-10 παιδιά ανά κατοικία. Άλλα 267 μένουν υπό καθεστώς ανεξάρτητης διαβίωσης μέσω ΜΚΟ ενώ άλλα 261 μένουν σε συγγενικά τους πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στην Κύπρο. Άλλα 128 μένουν σε ανάδοχες οικογένειες και 241 σε ξενοδοχεία. Άλλα 196 παιδιά μένουν στο κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα το οποίο θα εγκαταλείψουν σύντομα.
Σχολιάζοντας αναφορές για δημιουργία χώρου στο Γέρι με σκοπό τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού παιδιών, διευκρίνισε, πως είτε αυτός ο χώρος λειτουργήσει στο Γέρι είτε αλλού, στόχος είναι να έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 150 ασυνόδευτων παιδιών, όχι για τώρα αλλά σε περίπτωση σοβαρής κρίσης η οποία θα προκαλέσει μαζική κάθοδο προσφύγων στην Κύπρο.
Τόνισε επίσης, πως η πολιτική της ενσωμάτωσης δεν ανακαλύφθηκε στην Κύπρο, αλλά αποτελεί πολιτική της ΕΕ την οποία η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει.
Αναφορά έκανε και στη δημιουργία «κέντρου ημέρας» στο οποίο θα μπορούν να απασχοληθούν 15-20 παιδιά ή να αθληθούν σε γήπεδα καλαθόσφαιρας, φούτσαλ κοκ. Ο κ. Νικολαϊδης διευκρίνισε πως στο κέντρο θα μπορούν να περάσουν την ώρα τους τόσο παιδιά Κυπρίων όσο και μεταναστών, όπως συμβαίνει ήδη σε ένα τέτοιο κέντρο.
Ανέφερε εξάλλου, ότι για τη φιλοξενία περίπου 450 παιδιών απαιτούνται περίπου 35 σπίτια (κάποια λειτουργούν ήδη) και θα προστεθούν άλλα 6-7 τα οποία θα φιλοξενούν άλλα 50-60 παιδιά.
Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κ. Δέσπω Μιχαηλίδου τάχθηκε υπέρ των ενεργειών που προωθούνται από το υφυπουργείο προς την κατεύθυνση προστασίας ή και ενσωμάτωσης των ασυνόδευτων παιδιών και τόνισε ότι αυτό πηγάζει και από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία.
Υπέρ της δημιουργία δομών φιλοξενίας των ασυνόδευτων παιδιών τάχθηκε και η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες κ. Όλγα Κομήτη.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού τόνισε πως για τη δημιουργία δομών σε συγκεκριμένους Δήμους δεν προηγήθηκε ολοκληρωμένος κοινωνικός διάλογος ενώ δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός, με αποτέλεσμα να γίνονται σπασμωδικές κινήσεις και να προκαλούνται τοπικές αναστατώσεις, αχρείαστα. Τέλος, ανέφερε ότι δεν υπάρχει οριζόντια συνεννόηση μεταξύ τμημάτων υπουργείων και υπηρεσιών.
«Θα προκληθούν φασαρίες αν επιμείνει η κυβέρνηση στο Δήμο μας»
Οι κινήσεις της κυβέρνησης για δημιουργία δομών προκάλεσαν την αντίδραση των δημάρχων Λατσιών και Γερμασόγειας. Ειδικά ο δήμαρχος Λατσιών προειδοποίησε ότι «θα προκληθούν φασαρίες αν επιμείνει η κυβέρνηση στη δημιουργία δομών στο Δήμο». Δομές είχαμε και δεν μας ενοχλούσαν αλλά η χωρίς συνεννόηση προώθηση δομών στα όρια του Δήμου μας, προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις, που νομίζω οδήγησαν σε αρνητικό, μη αναστρέψιμο κλίμα, είπε κ. Χρίστος Πιτταράς.
Παρατήρησε επίσης, πως η επίσημη πλευρά ζήτησε από τον ίδιο να απαντήσει εντός τριών ημερών σχετικά με τη δημιουργία δομών, κάτι το οποίο δεν μπορούσε να πράξει ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου. Τέλος, ανέφερε ότι σε πρώτη φάση συγκεντρώθηκαν 3.500 υπογραφές και άλλες 4.000 στη συνέχεια και με αυτές εκφράζεται διαφωνία με τη δημιουργία δομών στα Λατσιά.
Ο δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς ανέφερε πως ουδεμία ενημέρωση είχε ο Δήμος και πρόσθεσε πως σε ελάχιστο χρόνο ζητήθηκε απάντηση, η οποία, όπως εξήγησε δεν μπορούσε να δοθεί, υπό την έννοια ότι δεν παρασχέθηκαν καν οι 48 ώρες που προβλέπονται για τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μας έστειλαν επιστολή μόλις μίας σελίδας για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, είπε ο κ. Ξυδιάς. Όχι μόνο δεν υπήρξε ενημέρωση αλλά αντίθετα υπήρξε και παραπληροφόρηση, είπε.
Όταν συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο ήμουν ο μόνος που τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας δομών και βγήκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πει πως χρησιμοποίησα απαράδεκτη φρασεολογία, είπε ο κ. Ξυδιάς, ο οποίος πρόσθεσε: Μας λένε ότι θα επανέλθουν όταν δεν έχουν έλθει καν.
Τέλος, ανέφερε ότι προχθές βρήκε τοπογράφους σε τεμάχιο το οποίο προορίζεται για τη δημιουργία δομής και όταν τους ρώτησε τι κάνουν, απάντησαν ότι παίρνουν υψόμετρα για διαμόρφωση του χώρου. Αυτή είναι η συνεννόηση για την οποία μιλούν, συμπλήρωσε.
Υπέρ της δημιουργίας δομών τάχθηκε η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου επικαλούμενη και τις υποχρεώσεις της Κύπρου έναντι της ΕΕ.
Ο εγγράψας το θέμα βουλευτής Νίκος Γεωργίου καυτηρίασε το γεγονός ότι απουσίαζε η υφυπουργός Πρόνοιας ενώ τόνισε την ανάγκη συνεννόησης με τις επηρεαζόμενες τοπικές αρχές.
Υπέρ της ενσωμάτωσης των ανηλίκων τάχθηκε η πλειοψηφία των βουλευτών ενώ ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, τόνισε την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης της Κύπρου και από τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να μην αναλάβει όλο το βάρος.