Με την πρόθεση να απεγκλωβιστεί η Κύπρος από το μικρό της μέγεθος και να μπορέσει να εισάξει ακριβές και καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες αν και διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας στο νησί, δεν έχουν φθάσει στους Κύπριους ασθενείς αφού ο πληθυσμός μας κρίνεται ασύμφορος για τις κατασκευάστριες εταιρείες, η επιτροπή Υγείας της Βουλής αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα την κατ΄ άρθρο συζήτηση σχετικού τροποποιητικού νομοσχεδίου.

Αυτή τη στιγμή και σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι παράλληλες εισαγωγές φαρμάκων (από εταιρείες πέραν των κατόχων άδειας κυκλοφορίας) επιτρέπονται μόνο στις περιπτώσεις που ένα φαρμακευτικό σκεύασμα διαθέτει και τιμή διάθεσης στην κυπριακή αγορά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, στις περιπτώσεις φαρμάκων τα οποία είναι εγγεγραμμένα από ένα εισαγωγέα ο οποίος ωστόσο δεν τα εισήξε ποτέ στην Κύπρο και δεν έχει αιτηθεί για τον καθορισμό τιμής πώλησης, να μην υπάρχει δυνατότητα για παράλληλη εισαγωγή τους από άλλες εταιρείες.

Η επιτροπή Υγείας συζήτησε χθες την προτεινόμενη τροποποίηση και αποφάσισε ότι θα προχωρήσει στην μελέτη του νομοσχεδίου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκαν ανησυχίες για το κατά πόσον τα σκευάσματα αυτά θα εντάσσονται αυτόματα στο ΓεΣΥ ή αν θα προκύπτει πρόβλημα στις περιπτώσεις κατά τις οποίες θα υπάρχουν σκευάσματα τα οποία θα εισάγονται από δύο εταιρείες και θα προκύπτει στη συνέχεια πρόβλημα στις διαδικασίες του Γενικού Συστήματος Υγείας. Από πλευράς των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι τα σκευάσματα τα οποία θα καλυφθούν από τη συγκεκριμένη πρόνοια, είναι ως επί το πλείστον σκευάσματα τα οποία οι κατασκευάστριες εταιρείες ή οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας δεν εισήξαν ποτέ στην Κύπρο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, αυτή τη στιγμή στην Κύπρο κατέχουν άδεια κυκλοφορίας 6000 φάρμακα και κυκλοφορούν μόνο τα 2500.