Από την πλατεία Ελευθερίας, το σύστημα πληροφορικής του ΓΕΣΥ, τα σημεία πρασίνου μέχρι τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, δεκάδες είναι τα μεγαλεπήβολα έργα, που έχουν βελτιώσει τη ζωή μας τα τελευταία χρόνια, πολλά εκ των οποίων αγνοούμε ότι έχουν υλοποιηθεί με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ομορφότερες πόλεις, αναβαθμισμένες υποδομές, ανταγωνιστικότερες επιχειρήσεις… Πολλά είναι τα οφέλη, που έχει αποκομίσει η Κύπρος, μέσα από την Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για την πολιτική, η οποία απευθύνεται σε όλες τις περιφέρειες και τους δήμους της ΕΕ, με σκοπό να στηρίξει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την οικονομική μεγέθυνση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, ιδιαίτερα σε χώρες των οποίων η ανάπτυξη υστερεί, προκειμένου να μειωθούν οι ανισότητες που παρατηρούνται.

Συγκεκριμένα, η Κύπρος, από το 2004 και την ένταξη της στην ΕΕ, έχει επωφεληθεί πέραν των 2.5 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις της Ανθής Φιλιππίδου, Διευθύντριας Πολιτικής Συνοχής και Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των κρατών-μελών στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η υλοποίηση, μάλιστα, του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027», ύψους €1,8 δισ. αναμένεται να συμβάλει στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, με θετικές επιπτώσεις στην αύξηση του ΑΕΠ της Κύπρου κατά περίπου 5,9% και στην αύξηση της απασχόλησης, με τη δημιουργία περίπου 8.500 νέων θέσεων εργασίας.

 Στα έργα στρατηγικής σημασίας του Προγράμματος «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027», περιλαμβάνονται η Επέκταση του Συστήματος Πληροφοριών Γης του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, η Εφαρμογή Συστήματος «Πληρώνω όσο Πετώ (ΠΟΠ)» με προπληρωμένη σακούλα, ο Περιμετρικός Αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας και η Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Όπως ανέφερε ακόμη στον «Φ», η Υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Θέα Πιερίδου, στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της, η ΕΕ πρόσθεσε την μεγαλύτερη ανέκαθεν δέσμη μέτρων ανάκαμψης, ύψους περίπου €800 δισ., για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας COVID19 – το λεγόμενο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, “Next Generation EU”. Επομένως, πέραν από τα κονδύλια του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, η Κύπρος θα λάβει και από το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδόν €1,1 δισ. σε επιδοτήσεις για μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν σε μια ανταγωνιστική Οικονομία και στην έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη και αφορούν κυρίως τους τομείς της πράσινης ανάπτυξης και της ψηφιακής μετάβασης. Όλοι οι Κύπριοι πολίτες ενθαρρύνονται να ενημερώνονται για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης στην Πύλη Ενημέρωσης Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων: https://www.fundingprogrammesportal.gov.cy/el/home

Σημειώνεται ακόμη ότι τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από τα προγράμματα «Ανταγωνιστικότητα και αειφόρος ανάπτυξη» κι Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή», έχουν υλοποιηθεί δεκάδες έργα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ένταξης ευάλωτων ατόμων στην κοινωνία, χρηματοδότησης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (σύστημα πληροφορικής για τη λειτουργία του ΓεΣΥ), αναπτυξιακές δράσεις των τοπικών Αρχών (Πλατεία Ελευθερίας, Επέκταση του Γραμμικού Πάρκου Γαρύλλη), ανάπτυξης μεταφορικών υποδομών (πχ κάθετος δρόμος Λιμανιού Λεμεσού), προστασίας του περιβάλλοντος (ανακύκλωση δημοτικών αποβλήτων), κλιματικής αλλαγής (αντιπλημμυρικά έργα), ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών και επιχειρήσεων και έρευνας και καινοτομίας (Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου»).

Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα μεγάλων έργων που υλοποιήθηκαν  στην Κύπρο με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ:

Κάθετος Δρόμος Λιμανιού Λεμεσού      

Με τη συγχρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής της ΕΕ, προωθήθηκε η κατασκευή Κάθετου Δρόμου, που συνδέει το νέο Λιμάνι Λεμεσού με τον Αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου, ένα έργο με συνολικό προϋπολογισμό €100 εκατομμυρίων και πολλαπλά οφέλη, όπως η μείωση του χρόνου διακίνησης των βαρέων οχημάτων από και προς το Λιμάνι Λεμεσου.

Αποκατάσταση Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας

Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο θέατρο, με κατάλληλη υποδομή για την πραγματοποίηση θεατρικών και μουσικών παραστάσεων υψηλού επιπέδου, αποτελώντας παράλληλα το μεγαλύτερο θέατρο της Κύπρου, με συνολική χωρητικότητα της τάξης των 1000 θέσεων.

Το έργο θεωρείται σταθμός για την προώθηση της πολιτιστικής υποδομής της πόλης της Λευκωσίας, καθώς και τη δημιουργία ενός σύγχρονου διαχρονικού χώρου παραγωγής πολιτισμού.

Ανάπλαση Δημοτικού Κήπου Λάρνακας

Με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, προωθήθηκε και η ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου Λάρνακας, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, δεντροφύτευση για αναβάθμιση και εμπλουτισμό των χώρων πρασίνου, πεζόδρομους, πλατειακούς χώρους, παιχνιδότοπους κτλ.  Το έργο συμβάλλει στην αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του αστικού κέντρου της πόλης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.   

Αναβάθμιση Υποδομών Μισιαούλη και Καβάζογλου στη Λεμεσό

Με κονδύλια από το προαναφερθέν Ταμείοπροωθήθηκε και η ανάπλαση της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου, η οποία αποτελεί βασικό οδικό άξονα της πόλης. Πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, περιλαμβάνοντας διαπλάτυνση πεζοδρομίων, προσβάσεις σε ΑμεΑ και όδευση τυφλών, κατασκευή συνεχούς δίκτυου ποδηλατόδρομου, κατασκευή διαβάσεων πεζών και αναβάθμιση κυκλοφοριακών κόμβων.

Αποκατάσταση του Χανιού του Ιμπραήμ στην Πάφο

Το Χάνι του Ιμπραήμ, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Πάφου, αποτελούσε στο παρελθόν ένα ξενοδοχείο της εποχής όπου σύχναζαν έμποροι και πραματευτάδες, οι οποίοι κινούνταν από επαρχία σε επαρχία. Μετά τη δεκαετία του ’60 το Χάνι εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα οι χώροι του να μετατραπούν σε εργαστήρια.

Με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο χώρος αυτός και κάποιοι παρακείμενοι αποκαταστάθηκαν, μετατρέποντας το Χάνι του Ιμπραήμ σε προορισμό για τους επισκέπτες, ζωντανεύοντας μνήμες του παρελθόντος.

Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου»

Το Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» του Πανεπιστημίου Κύπρου, έργο που στοχεύει στην ενίσχυση των υποδομών και των ικανοτήτων ανάπτυξης αριστείας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, ολοκληρώθηκε επίσης μέσα από τη συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το κτήριο, σε μορφή τεχνητού λόφου, αναπτύχθηκε κατακόρυφα σε πέντε επίπεδα, ενώ 900 θέσεις μελέτης είναι εξοπλισμένες με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας, καθώς και χώρους ομαδικής μελέτης. Η Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή προς όλους τους πολίτες και στοχεύει στην εξυπηρέτηση όλων των επιστημόνων και ερευνητών της χώρας, ως η κύρια ερευνητική βιβλιοθήκη.

Σχέδια Χορηγιών για Ενίσχυση της Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

Με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης ενισχύθηκε η νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα μέσω παροχής χορηγιών σε νέους από 20 έως 40 ετών  και γυναίκες από 18 έως 55 ετών, για δημιουργία νέων βιώσιμων, δυναμικών, εξελίξιμων και ανταγωνιστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης (ΔΡΑ.ΣΕ)

Με σκοπό την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση και στους μαθητές, εφαρμόστηκε με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου το Πρόγραμμα «Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης (ΔΡΑ.Σ.Ε)» σε 96 σχολικές μονάδες

Δωρεάν προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας και δημιουργικής απασχόλησης προς μαθητές και γονείς, πρόσθετες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης προς τους μαθητές και τους γονείς, μέσα από τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Πληροφόρησης και Ψυχοκοινωνικής Στήριξης και υποστηρικτικός/τεχνολογικός εξοπλισμός στα σχολεία, αποτέλεσαν μέρος του συγκεκριμένου Προγράμματος.