ΟΙ πολίτες είναι αυτοί που βιώνουν την καθημερινότητα και εκείνοι, που μπορούν να ιεραρχήσουν τα προβλήματα. Είναι, άλλωστε, αυτοί που μπορούν να αναδείξουν τα καυτά ζητήματα, τα οποία δυσκολεύουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το αυξανόμενο κόστος ζωής, η απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και η μετανάστευση είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες για την πλειοψηφία των Κυπρίων.

Από την έρευνα προκύπτει «η καθολική ανησυχία των Κυπρίων» για το κόστος ζωής, αφού το 99% των ερωτηθέντων στην Κύπρο απάντησε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη ανησυχία τους, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 93%. Πρόκειται για προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες. Πρόκειται για προβλήματα, τα οποία είναι απόρροια της ενεργειακής κρίσης, που προκαλεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία. Είναι απόρροια και της παρατεταμένης πανδημίας του κορωνοϊού. Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως συναφώς αναφέρεται, περισσότεροι από επτά στους δέκα ερωτηθέντες ανησυχούν για την αύξηση του κόστους ζωής, «με τα χειρότερα αποτελέσματα» να παρατηρούνται στην Ελλάδα (100%), την Κύπρο (99%), την Ιταλία και την Πορτογαλία (98% και για τις δύο χώρες). Οι αυξανόμενες τιμές, μεταξύ άλλων για την ενέργεια και τα τρόφιμα, γίνονται αισθητές σε όλες τις κοινωνικές και δημογραφικές κατηγορίες, ανεξαρτήτως π.χ. φύλου ή ηλικίας, ή εκπαιδευτικού και κοινωνικού-επαγγελματικού προφίλ.

ΑΥΤΗ η κατάσταση πραγμάτων προφανώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και από κάθε χώρα χωριστά. Ειδικά στην Κύπρο, που διανύουμε προεκλογική περίοδο, θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε από τους υποψήφιους Προέδρους, από τα οικονομικά τους επιτελεία, προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Κοστολογημένες προτάσεις, οι οποίες θα μπορεί η οικονομία να αντέξει εάν εφαρμοστούν. 

ΕΙΝΑΙ, κατά την άποψή μας, σημαντικό αυτό που προκύπτει από την έρευνα, ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες προσβλέπουν στην Ε.Ε. Στη στήριξη και βοήθεια της Ένωσης. Δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί θετική εξέλιξη. Όπως αναφέρεται, η στήριξη για την ΕΕ παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, «αν και το ποσοστό στην Κύπρο είναι αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι πολίτες περιμένουν από την ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για την εξεύρεση λύσεων για να μετριαστούν οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών κρίσεων». Αυτό, μέσα στην κρίση, αναδεικνύει και μια παράμετρο θετική ως προς τον ρόλο της Ε.Ε. στις τοπικές κοινωνίες.