Οι συνεχείς αναστολές του νόμου των εκποιήσεων από τη Βουλή θα μετατρέψουν στο τέλος τους συνεπείς δανειολήπτες σε ασυνεπείς. Και αυτό, γιατί βλέποντας τους ασυνεπείς να μην συμμορφώνονται με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και να θωρακίζονται μάλιστα διά νόμου, θεωρούν πως πιάνονται κορόιδα που πληρώνουν τις δόσεις τους.
Ουσιαστικά, η Βουλή στην προσπάθεια της να προστατεύσει όσους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, χωρίς να το επιδιώκει καλλιεργεί μια κουλτούρα ασυνέπειας. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση προ ημερών του εκπροσώπου του Συνδέσμου Τραπεζών στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο οποίος υποστήριξε πως οι τράπεζες λαμβάνουν μηνύματα από δανειολήπτες που πληρώνουν τα δάνεια τους, οι οποίοι διερωτώνται γιατί να πληρώνουν τις δόσεις τους, την στιγμή που συνεχώς παγώνουν οι εκποιήσεις. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση είναι ο πραγματικός προβληματισμός των συνεπών δανειοληπτών, οι οποίοι συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Από τον Μάρτιο του 2020, μόλις έκανε την εμφάνισή της στη χώρα η πανδημία του κορωνοϊού, η νομοθεσία είναι ανενεργή για ένα σημαντικό μέρος των υποθέσεων. Αρχικά οι τράπεζες προχώρησαν από μόνες τους σε αναστολή των δόσεων και παράλληλα σε πάγωμα των εκποιήσεων και στη συνέχεια η Βουλή με προτάσεις νόμου έδινε παράταση στην αναστολή της νομοθεσίας, με εξαίρεση μερικούς μήνες.
Παρά νέο πάγωμα του νόμου, από το οποίο επωφελούνται και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές δανειολήπτες, δηλαδή αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά δεν πληρώνουν συνειδητά τις δόσεις τους, θα ήταν καλό να βρεθεί άλλος τρόπος να προστατευθούν οι δανειολήπτες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν. Η συζήτηση για να δοθεί νέα παράταση στο πάγωμα των εκποιήσεων μετατέθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα, παρόλο που η αναστολή του νόμου εκπνέει αύριο Δευτέρα.
Η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναγνωρίζει πως η αναστολή του νόμου δεν αποτελεί τη λύση του προβλήματος. Απλά το βάζουν για μερικούς ακόμη μήνες στο ψυγείο. Γι’ αυτό άλλωστε πιέζουν για την προώθηση στην Ολομέλεια της πρότασης νόμου για τη λειτουργία του Δικαστηρίου Εκποιήσεων. Προηγουμένως, θα πρέπει να αρθούν τα συνταγματικά προβλήματα που εντόπισε η Νομική Υπηρεσία επί της πρότασης νόμου της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ, στην οποία αποτυπώνεται το κυβερνητικό νομοσχέδιο που αποσύρθηκε τον Απρίλιο του 2021 από τα Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών. Όσο πιο γρήγορα κλείσει η νομική ρύθμιση για το Δικαστήριο Εκποιήσεων, θα ρυθμιστεί ένα θέμα που απασχολεί ένα στα τρία νοικοκυριά στην Κύπρο. Με την πρόσβαση των δανειοληπτών στη δικαιοσύνη και την ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων από την Ειδική Δικαιοδοσία που θα συσταθεί στο επίπεδο των Επαρχιακών Δικαστηρίων, θα λαμβάνονται αποφάσεις που θα επιλύουν χρηματοοικονομικές διαφορές προς όφελος των επηρεαζόμενων.
Υπενθυμίζεται πως η ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων χρηματοοικονομικών διαφορών περιλαμβάνεται και στις δεσμεύσεις που έδωσε η Δημοκρατία έναντι της Κομισιόν στο πλαίσιο του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον χρηματοοικονομικό τομέα. Αξίζει να σημειωθεί πως στον προϋπολογισμό του 2019 περιλήφθηκαν έξι νέες πρόσθετες θέσεις δικαστών για την εκδίκαση αποκλειστικά υποθέσεων τέτοιας φύσης. Συνεπώς, μετά την έγκριση του νομικού πλαισίου για το Δικαστήριο Εκποιήσεων, αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει άμεσα, για να μην χρειαστεί νέα αναστολή των πλειστηριασμών. Η Κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να εφαρμόσει άμεσα το Σχέδιο Ενοίκιο αντί Δόσης, για τους μη βιώσιμους δανειολήπτες. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει μια συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για να βάλουν στην άκρη την αναστολή των εκποιήσεων και να βελτιώσουν το νομικό πλαίσιο, δίνοντας το δικαίωμα στους επηρεαζόμενους να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Το θέμα των εκποιήσεων θα πρέπει να μείνει εκτός της προεκλογικής αντιπαράθεσης, καθώς όσο συζητείται το θέμα δημόσια, τόσο περισσότερο επιβαρύνεται η εικόνα της χώρας διεθνώς. Εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, αφού συμφωνούν με το Δικαστήριο, θα ήταν καλό να συνεργαστούν για να βρουν τάχιστα μια φόρμουλα που να ικανοποιεί όλα μέρη.