Η ακύρωση από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ της —εδώ και μισό αιώνα— συνταγματικής προστασίας του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, θα ανήκει στο εξής στις μελανές σελίδες της ιστορίας των ΗΠΑ. Πρόκειται, το δίχως άλλο, για μία δυστοπική απόφαση που αλλάζει επί τα χείρω τον χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και δεν αφορά μόνο τις Αμερικανίδες που σήμερα έχουν λιγότερη ελευθερία από τις μητέρες τους. Αφορά έναν αγώνα διαρκείας (όλων) να μη γνωρίσουμε μαύρες, σκοτεινές εποχές, που άλλες γενιές έχουν βιώσει και κανονικά έπρεπε να απεύχονται να ζήσουν οι νεότερες.

Από την άλλη, η ανατροπή της απόφασης «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973, προφανώς και δεν ενδιαφέρει μόνο την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, ο κατακερματισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για μία μερίδα ανθρώπων, ως ντόμινο επηρεάζει κι άλλες. Στην Ευρώπη ήδη συζητείται το θέμα της άμβλωσης. Στην Ισπανία είναι δωρεάν, αλλά στη Μάλτα απαγορεύεται. Στην Ιταλία αυτή τη στιγμή γίνεται μία τεράστια εκστρατεία κατά των αμβλώσεων, δυστυχώς με όρους νίκης, ενώ στην Πολωνία ο νόμος είναι περιοριστικός. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου για καταστρατήγηση και άλλων δικαιωμάτων, αφού στο σκεπτικό της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στοχοποιούνται η αντισύλληψη, ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών, ακόμη και οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Διαχρονικά η Αμερική προβληματίζει τον πλανήτη αναφορικά με θέματα προστασίας και προαγωγής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως ειδικότερα το ζήτημα του δικαιώματος στην άμβλωση, που τίθεται σήμερα υπό αμφισβήτηση, σημαίνει πολλά και ουσιαστικά. Συνδέεται πρωτίστως με το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, με το δικαίωμα της γυναίκας να καθορίζει το σώμα της, να φροντίζει την υγεία της, να λαμβάνει ελεύθερα τις αποφάσεις της. Συνδέεται με την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών και φυσικά η νόμιμη άμβλωση συνδέεται με το δικαίωμα πρόσβασης της γυναίκας σε μία ασφαλή και νόμιμη διαδικασία διακοπής μίας κύησης. 

Σε κάθε περίπτωση το επιχείρημα δεν έπρεπε να στρέφεται γύρω από το αγέννητο παιδί, αλλά γύρω από τη γυναίκα που δεν θέλει να γεννήσει. Γύρω από τη γυναίκα που δεν ενδιαφέρεται για τη μητρότητα, είναι πολύ νέα ή ανήλικη και δεν μπορεί να μεγαλώσει ένα παιδί. Η προσοχή έπρεπε να στρέφεται στη γυναίκα που ούτε θέλει, ούτε μπορεί να κυοφορεί το παιδί του βιαστή της. Και ο λόγος που το επιχείρημα πρέπει να αφορά τις γυναίκες, είναι επειδή εκείνες έχουν το σώμα, την ψυχή, τη βούληση και τις υποχρεώσεις. Τα έμβρυα όχι!

[email protected]