Τρία χρόνια ΓεΣΥ. Ένα από τα μεγάλα κενά τα οποία παρουσιάστηκαν είναι η απουσία εφημερευόντων ιατρείων. Κενό το οποίο προκαλεί μεγάλα προβλήματα και ταλαιπωρία σε χιλιάδες πολίτες. Αν κάποιο Σαββατοκύριακο, μια οικογένεια βρεθεί σε άλλη επαρχία και ασθενήσει ένα παιδί, βρίσκεται αμέσως με δεμένα τα χέρια. Δύο επιλογές έχει. Ή να επιστρέψει στο σπίτι σε άλλη επαρχία για να αποταθεί σε παιδίατρο (αν τον βρει και αν ανταποκριθεί) ή να πάει σε κάποιο ΤΑΕΠ και να μπει στη βάσανο μιας εξαιρετικά δύσκολης διαδικασίας. Όσο για το καλοκαίρι, όπου χιλιάδες οικογένειες παραθερίζουν σε άλλες επαρχίες για 10-15 μέρες, το πρόβλημα γίνεται ακόμη χειρότερο.

 

Αυτή την μεγάλη αναγκαιότητα πασχίζουν εδώ και καιρό οι διάφοροι εμπλεκόμενοι (υπουργείο Υγείας, ΟΑΥ, ΟΚΥπΥ) να επιλύσουν. Μάταια όμως. Βλέπετε, ο ένας προβάλλει το μακρύ του και ο άλλος το κοντό του. Υποβαθμίζουν την υποχρέωση τους να εξυπηρετούν τους πολίτες και ιεραρχούν στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους τα προσωπικά συμφέροντα ήσσονος σημασίας.

 

Η ανικανότητα τους να επιλύσουν ένα πρόβλημα, το οποίο πρέπει να σημειωθεί ότι προβλέπεται από τη νομοθεσία του ΓεΣΥ και κανονικά όφειλαν να το είχαν εφαρμόσει προ πολλού εντός της τριετίας που πέρασε, είναι μνημειώδης. Αρχικά είχαν θέσει στόχο να εφαρμοστεί η λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων την 1η Ιουνίου που πέρασε. Έγινε, όμως, μύλος η υπόθεση εξαιτίας των αλληλοσυγκρουόμενων θέσεων της κάθε πλευράς.

 

Για να πάρετε μια γεύση, θαυμάστε επίπεδο: Οι ιδιώτες προσωπικοί γιατροί δεν θέλουν να συμμετέχουν σε πρόγραμμα εφημεριών εντός των δημόσιων νοσηλευτηρίων και προτιμούν τα κέντρα υγείας. Ο ΟΚΥπΥ προτιμά να παραχωρήσει τα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών νοσοκομείων και όχι τα κέντρα υγείας. Οι γιατροί του δημοσίου δεν δέχονται την παρουσία ιδιωτών γιατρών σε καμία από τις κρατικές δομές και επιμένουν οι ιδιώτες να εφημερεύουν στα ιατρεία τους. Αυτό, όμως, το απορρίπτουν οι ιδιώτες γιατροί. Ο ΟΑΥ δηλώνει θεωρητικά ότι είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να λειτουργήσει τα εφημερεύοντα ιατρεία αλλά δεν προχωρά στην πράξη να ορίσει ούτε χώρο ούτε χρόνο τελεσίδικα. Ο δε υπουργός Υγείας πρωταγωνιστεί σε θέατρο σκιών! Κτυπά το χέρι (λέμε τώρα) στο γραφείο και διακηρύττει ότι δεν δέχεται αναβολή στη λειτουργία των ιατρείων αλλά στην πράξη συνεχίζει έναν ατέρμονο διάλογο, ροκανίζοντας το χρόνο σε βάρος των πολιτών.

 

Μάλιστα, οι γιατροί του δημοσίου έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν ακόμη και απεργία για να ματαιώσουν τη λειτουργία των ιατρείων. Μετέφεραν τον στόχο για την 1η Ιουλίου από 1η Ιουνίου, όπως είχε ορισθεί. Σήμερα, οκτώ ημέρες πριν την συγκεκριμένη ημερομηνία, ακόμη κολοκυνθίζουν το θέμα. Σήμερα και αύριο έχουν νέες συσκέψεις.

 

Κύριε Χατηπαντέλα, κύριοι του ΟΑΥ, κύριοι του ΟΚΥπΥ, κύριοι γιατροί του δημοσίου, κύριοι προσωπικοί γιατροί, λυπάμαι αλλά είστε όλοι κατώτεροι των περιστάσεων. Ξεχνάτε πως όλοι σας πληρώνεστε από τους φορολογούμενους πολίτες και τους δικαιούχους του ΓεΣΥ. Ξεχνάτε ότι πρώτιστο καθήκον σας είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών. Κάποιοι φτάσατε στο σημείο να προτάσσετε και γελοία επιχειρήματα. Όπως το γιατί να λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα πρώτα στις αστικές περιοχές και όχι και στην ύπαιθρο ταυτόχρονα!

 

Δεν τολμάτε να ομολογήσετε προς τι όλο αυτό το μπάχαλο. Οι πολίτες, όμως, πρέπει να μάθουν ότι ο λόγος είναι για να κάνουν οι γιατροί ανεπηρέαστοι τις διακοπές τους το καλοκαίρι και να λειτουργήσουν αργότερα τα ιατρεία. Είναι έγκλημα ότι οι αρμόδιοι άφησαν το θέμα ανοικτό μέχρι τώρα και δεν το διευθέτησαν προ καιρού.

 

Εκείνο το οποίο είχατε καθήκον όλοι ανεξαιρέτως να επιμετρήσετε είναι τις συνέπειες από την απουσία εφημερευόντων ιατρείων και αυτό το καλοκαίρι. Ιούλιο και Αύγουστο οι προσωπικοί γιατροί θα πάρουν την άδειά τους. Μην επικαλεστείτε ότι αφήνουν αντικαταστάτες διότι το επιχείρημα αυτό είναι γελοίο. Όσοι θα εργάζονται, μακάρι να προλαβαίνουν τους δικούς τους ασθενείς.

 

Το αποτέλεσμα κύριοι είναι προδιαγεγραμμένο. Θα υποχρεώνονται οι πολίτες να καταφεύγουν στα ΤΑΕΠ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θα προκληθεί και πάλι αφόρητη συμφόρηση, με συνεπακόλουθο την τεράστια ταλαιπωρία χιλιάδων ασθενών. Και να ήταν μόνο η ταλαιπωρία… Οι άνθρωποι στα ΤΑΕΠ, στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στη συμφόρηση ασθενών, πιθανότατα να υποπέσουν σε λάθη. Κάποια εκ των οποίων μπορεί να επιφέρουν τραγικό αποτέλεσμα και να στοιχίσουν ανθρώπινες ζωές.

 

Προσέξτε καλά όλοι σας. Σοβαρευτείτε και βρείτε λύση άμεσα εφαρμόσιμη για να εξυπηρετήσετε τους πολίτες. Έχετε την ευκαιρία στις συσκέψεις σήμερα και αύριο. Διαφορετικά, ό,τι σας κάνουν θα σας αξίζει! Η πρώτιστη ευθύνη ανήκει σε σένα κύριε Χατζηπαντέλα. Αντί να αναλώνεσαι σε εκλογικά κομματικά συνέδρια, καλύτερα να αφοσιωθείς στην επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος!