Όταν σε μια περίοδο η τιμή του πετρελαίου διεθνώς κυμαίνεται κοντά στα 115 δολάρια το βαρέλι και οι τιμές στα τελικά προϊόντα στην Κύπρο είναι κατά πολύ ακριβότερες από όταν η τιμή ήταν στα 140 δολάρια το βαρέλι και η ισοτιμία του ευρώ παρά την πτώση έναντι του δολαρίου (νόμισμα συναλλαγής) δεν αιτιολογεί την τεράστια αύξηση, τότε η κερδοσκοπία είναι οφθαλμοφανέστατη.

Κι ενώ το αντιλαμβάνεται και η κουτσή Μαρία, μόνο οι κυβερνώντες κάνουν λόγο (ρεπορτάζ στον «Φ» στις 3/6) για αδυναμία τεκμηρίωσης. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα που θα αποκομίσει η Κυβέρνηση από τη φορολογία εξαιτίας της κατά συρροήν αύξησης είναι τεράστια!

Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν ενεργεί προς ίδιον όφελος. Δηλαδή, από τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία, αφενός να κλείσει τρύπες από την κακοδιαχείριση εν καιρώ πανδημίας και αφετέρου να δημιουργήσει αποθεματικό, αναγκαίο ενόψει της προεκλογικής περιόδου; Τα ερωτήματα όμως μένουν αναπάντητα και οι υποψίες πλανώνται αδιάλυτες σε μια κοινωνία που προσπαθεί να επιβιώσει και να ζήσει με αξιοπρέπεια. Και όταν τα καύσιμα παίρνουν την ανιούσα εξυπακούεται πως ακολουθεί σειρά αυξήσεων σε όλα τα αγαθά. Εν ολίγοις, η Κυβέρνηση άνοιξε μια τεράστια τρύπα στην τσέπη του καταναλωτή.

Το οξύμωρο, στην προκειμένη περίπτωση, είναι η πρόβλεψη μήνες πριν πως η τιμή των καυσίμων κίνησης θα ξεπεράσει τα €2 το λίτρο και ήδη βρισκόμαστε μπροστά στην πραγματικότητα. Πρόβλεψη, όμως, η οποία θα είχε λογική συνοχή -επαναλαμβάνω- εφόσον υπήρχε και η ανάλογη αύξηση της τιμής του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά ή ο καταποντισμός της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Γεγονότα που ναι μεν υφίστανται αλλά δυσανάλογα με το μέγεθος των αυξήσεων και της ακρίβειας που καταλήγει στην τσέπη του καταναλωτή.

Αλήθεια, υπάρχει καμία ουσιαστική παράμετρος που να δικαιολογεί την καλπάζουσα αύξηση στις τιμές των καυσίμων οι οποίες το τελευταίο διάστημα ανεβαίνουν δέκα-δέκα σεντ τα σκαλιά και δεν γνωρίζουμε;

Μ’ αυτά και μ’ αυτά η ίδια η Κυβέρνηση εξωθεί χιλιάδες Ε/κ στην αγορά των κατεχομένων για προμήθεια καυσίμων, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ταμεία.

Αν οι κυβερνώντες θυσίαζαν μέρος της φορολογίας θα εξισορροπούσαν τη διαφορά και συνυπολογίζοντας τη χαμένη αγορά τότε θα κάλυπταν ένα αισθητό κομμάτι –επαναλαμβάνω- της αναιτιολόγητης αύξησης και παράλληλα θα ήταν ίσως μια λύση ανακοπής της μαζικής ροής με τις όποιες άλλες οικονομικό-πολιτικές επιπτώσεις.

Όσον αφορά τις μαντικές ικανότητες δικών μας και ξένων έχουν ξεπεράσει κατά πολύ κι αυτούς τους φημισμένους Μάντεις της αρχαιότητας, ακόμη και τους περίφημους χρησμούς του Μαντείου των Δελφών. Προβλέπουν πανδημία, στο τσακ έρχεται. Προβλέπουν αύξηση «φωτιά» (με αόρατες και σκοτεινές αιτιολογίες) στα καύσιμα, την έχουμε σχεδόν 100% και σε χρόνο μηδέν. Οι αθεόφοβοι δεν πέφτουν έξω σε τίποτα. Ως σύγχρονοι θεοί, σε λίγο θα μας καθορίζουν ποιος ζει και ποιος πεθαίνει με φυσικά αίτια γιατί, με τεχνητά προφανώς υπάρχει η δυνατότητα.