Στο τελικό στάδιο βρίσκεται το ανακριτικό έργο του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου Αστυνομίας σε σχέση με υπόθεση που διερευνάται από τον περασμένο Νοέμβριο και αφορά τρεις λειτουργούς του Τμήματος Τελωνείων και την απώλεια αριθμού κατασχεθέντων ηλεκτρονικών συσκευών μεγάλης αξίας.

Όπως αναφέρθηκε αρμοδίως στον «Φ», οι εξετάσεις της Αστυνομίας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένονται αποτελέσματα επιστημονικών εξετάσεων. Μόλις ο φάκελος της υπόθεσης ολοκληρωθεί θα διαβιβαστεί στον Γενικό Εισαγγελέα, με εισηγήσεις οι οποίες θα καθοριστούν από το μαρτυρικό υλικό και τα στοιχεία που θα προκύψουν.

Η υπόθεση σε βάρος των τριών λειτουργών του Τμήματος Τελωνείων, όπως έγκυρα πληροφορείται ο «Φ», προέκυψε το περασμένο Φθινόπωρο μετά από ευρήματα άλλων τελωνειακών λειτουργών σε σχέση με τις αποθήκες του Τμήματος, όπου φυλασσόταν μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών συσκευών αξίας, όπως κινητά τηλέφωνα  και ηλεκτρονικές ταμπλέτες γνωστής επωνυμίας.

Τα εν λόγω εμπορεύματα είχαν περιέλθει στην κυριότητα του Τμήματος Τελωνείων μετά από νενομισμένη διαδικασία κατάσχεσής τους. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία επρόκειτο είτε να καταστραφούν είτε να διατεθούν μέσω δημοπρασίας.

Ωστόσο, σε βάρος των τριών δημόσιων λειτουργών ηγέρθησαν υποψίες ως προς τη διαχείριση των εν λόγω ηλεκτρονικών ειδών και συγκεκριμένα ότι οικειοποιήθηκαν αρκετά εξ αυτών. Η αρχική καταγγελία προς τη διεύθυνση του Τμήματος Τελωνείων ανέφερε ότι οι λειτουργοί ενδεχομένως να συνωμοτούσαν μεταξύ τους με σκοπό να οικειοποιούνται τις συσκευές αυτές, αποφεύγοντας να τις παραδίδουν στους αδειοδοτημένους ανακυκλωτές.

Πάντως, όπως πληροφορείται η εφημερίδα μας, λόγω του όγκου των εμπορευμάτων που συνήθως παραδίδονται για καταστροφή, είναι δύσκολη έως και αδύνατη η ταυτοποίηση των ίδιων των προϊόντων με τους καταλόγους των παραδοτέων στους ανακυκλωτές.

Η υπόθεση αρχικά καταγγέλθηκε στο Τμήμα Τελωνείων το περασμένο φθινόπωρο και διερευνήθηκε εσωτερικά. Μάλιστα, οι τρεις καταγγελλόμενοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα τους τελευταίους μήνες. Τον Νοέμβριο, όπως σημειώσαμε, άρχισε η εξέταση της υπόθεσης από την Αστυνομία, ενώ τη χειρίζεται το ΤΑΕ Αρχηγείου.

Η υπόθεση χαρακτηρίζεται ως πολύ σοβαρή, καθώς ένα από τα υπό διερεύνηση αδικήματα είναι η «κλοπή από δημόσιους λειτουργούς». Πρόκειται για κακούργημα, το οποίο -σε περίπτωση καταδίκης ενός προσώπου που κατηγορείται γι΄ αυτό- επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι και για 14 χρόνια. Ο ποινικός κώδικας, αναφέρει: «Αν ο υπαίτιος κλοπής είναι δημόσιος λειτουργός, αυτό που κλάπηκε είναι κρατική περιουσία ή πράγμα που περιήλθε στην κατοχή του υπαίτιου από τη θέση την οποία κατέχει, αυτός υπόκειται σε φυλάκιση δεκατεσσάρων χρόνων».