Διπλάσια σε σχέση με πέρσι καταγράφονται τα έσοδα από τουρισμό τους πρώτους οκτώ μήνες, ως αποτέλεσμα της αύξησης των αφίξεων αλλά και της αύξησης της δαπάνης των τουριστών. Τα στοιχεία που γνωστοποίησε χθες η Στατιστική Υπηρεσία θέλουν μάλιστα τα έσοδα από τον τουρισμό να έχουν ήδη ξεπεράσει το σύνολο των εισπράξεων που υπήρξαν πέρσι, καθώς το 8μηνο φέτος ανήλθαν σε 1.617,1 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 777 εκατ. ευρώ τους πρώτους οκτώ μήνες του 2021. Ολόκληρο το 2021 τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαιώνουν και τις εκτιμήσεις του Υφυπουργείου Τουρισμού για αύξηση της δαπάνης των τουριστών, όπως αυτές καταγράφονται στο σημείωμα που κατέθεσε στη Βουλή για τον νέο προϋπολογισμό του υφυπουργείου, που εξετάστηκε χθες, παρουσία του υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου. Όπως αναφέρεται στο εν λόγω σημείωμα «από το 2019 και εντεύθεν, είναι η αυξημένη ημερήσια δαπάνη λόγω της αγοραστικής δύναμης των χωρών της ΕΕ, οι οποίες έχουν αναβαθμίσει σημαντικά το μερίδιο τους στις συνολικές αφίξεις, αλλά και η αυξημένη ροή μεμονωμένων τουριστών σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή». Στο ίδιο σημείωμα αναφερόταν πως για ολόκληρο το 2021 η δαπάνη ανά περιηγητή ανήλθε στα €781, σε σύγκριση με €621 το 2020 και €675 το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρισμός σε πορεία… απεξάρτησης

Την αυξημένη δαπάνη ανά περιηγητή, που σε κάποιο βαθμό οφείλεται και στον αυξημένο πληθωρισμό, κατέγραψε και χθες η Στατιστική Υπηρεσία για τον μήνα Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής, τον φετινό Αύγουστο τα έσοδα από τον τουρισμό  έφθασαν τα €399,7 εκατ., σε σύγκριση με €272,5 εκατ. που καταγράφηκαν κατά τον Αύγουστο 2021, σημειώνοντας αύξηση 46,7%. Βάσει των ίδιων στοιχείων, η μέση δαπάνη των τουριστών τον Αύγουστο ανήλθε στα 885,98 ευρώ, σε σχέση με 846,57 ευρώ τον Αύγουστο πέρσι και συγκριτικά με 779,31 ευρώ τον Αύγουστο του 2019, τη χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό αλλά και την προηγούμενη κανονική χρονιά προ πανδημίας. Η ημερήσια δαπάνη των τουριστών τον Αύγουστο φέτος ανήλθε στα 86,86 ευρώ, σε σχέση με 76,96 ευρώ πέρσι. Τον Αύγουστο του 2019, η ημερήσια δαπάνη των τουριστών ανερχόταν στα 78,72 ευρώ.

Ώριμη αγορά η ΕΕ

Στις χθεσινές παρεμβάσεις του για την παρουσίαση του νέου προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού, ο κ. Περδίος ανέφερε πως κινούμαστε πλέον προς τις αγορές που έχουν για την Κύπρο την πιο μεγάλη προοπτική και σημείωσε πως η ΕΕ, η οποία είναι ώριμη αγορά, «είναι για μας το πιο σταθερό πλαίσιο για την ανάπτυξη του τουρισμού μας για τα επόμενα χρόνια» και βοηθά πάρα πολύ να αυξηθεί η κατά κεφαλήν δαπάνη. Τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι πάρα πολύ σημαντικά για εμάς», σε σχέση με τις δράσεις για καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης και εκπαίδευσης, τόνισε, σημειώνοντας πως θα πρέπει να τύχουν εκπαίδευσης για να αποτελούν κομμάτι του τουριστικού προϊόντος η γεωργία, τα επισκέψιμα αγροκτήματα, τα χωριά, οι αυθεντικές εμπειρίες, η χειροτεχνία, οι παραγωγοί και τα οινοποιία μας. Εξηγώντας πώς επιτεύχθηκαν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα τη φετινή χρονιά, με τις αφίξεις να προσεγγίζουν το 80% σχεδόν  της χρονιάς ρεκόρ του 2019 , ο κ. Περδίος είπε ότι το 2019 παραλήφθηκε ένας προϋπολογισμός περίπου 48 εκ. ευρώ και «παραδίδουμε ένα προϋπολογισμό σχεδόν 54 εκ. ευρώ», προσθέτοντας ότι το πιο σημαντικό είναι πως στον προϋπολογισμό που παραλάβαμε «μόνο το 10% πήγαινε στην αναβάθμιση του προϊόντος, ενώ πλέον δίδουμε το 28% για την αναβάθμιση του προϊόντος».