ΤΟ κατοχικό καθεστώς επιχειρεί να πολιτικοποιήσει και να αξιοποιήσει τη δολοφονία του Τουρκοκύπριου Τανσού Τζιντάν που έγινε από συγκρατούμενούς του στις Κεντρικές Φυλακές. Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, επιχειρεί χωρίς περιστροφές να εκμεταλλευτεί το γεγονός, δίνοντας πολιτικές διαστάσεις στο θέμα. Δεν είναι πρώτη φορά, κατά την οποία η τουρκική πλευρά λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Να επιχειρεί να αξιοποιήσει κάθε γεγονός και να το προσαρμόσει στη δική της ατζέντα. Ο Τατάρ ανέφερε, λοιπόν, στις δηλώσεις του ότι «ένα τόσο σοβαρό συμβάν στη φυλακή, όπου η ε/κ πλευρά (Κυπριακή Δημοκρατία) είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της ασφάλειας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, είναι προβληματικό και αποτέλεσμα μεγάλης αμέλειας». Ζήτησε δε όπως υπάρξει ενημέρωση και της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για το Έγκλημα και να δοθούν μέσω αυτής οι λεπτομέρειες της υπόθεσης.
ΤΙ προκύπτει από τα όσα ανέφερε δημόσια ο εγκάθετος της Άγκυρας; Πρώτον επιχειρεί να καυτηριάσει την Κυπριακή Δημοκρατία για το γεγονός ότι εντός των Κεντρικών Φυλακών δεν υπάρχει, κατά την άποψή του, ασφάλεια και δεύτερο, προσπαθεί να δώσει δικοινοτική διάσταση στο θέμα. Γνωστές οι τουρκικές μεθοδεύσεις. Μπορεί ο ηγέτης ενός κατοχικού καθεστώτος να κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία για «αμέλεια» σε σχέση με την προστασία της ανθρώπινης ζωής; Μπορεί να κάνει λόγο για Δικαιοσύνη, όταν ακόμη και πρόσφατα το κατοχικό καθεστώς έχει προχωρήσει στην παράνομη σύλληψη ενός Ελληνοκύπριου, του κ. Ανδρέα Σουτζιή, τον οποίον κράτησαν στις φυλακές του ψευδοκράτους, χωρίς να έχουν κανένα στοιχείο, που να τον ενοχοποιεί; Κατασκεύασαν ψεύτικα στοιχεία για να τον κατηγορήσουν, ενώ τον κράτησαν στις φυλακές για ένα μήνα. Χωρίς λόγο και αιτία, μόνο και μόνο για να αναδείξουν την «εξουσία» του παράνομου καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας.
ΤΟ κατοχικό καθεστώς επιχειρεί να αξιοποιήσει κάθε «ευκαιρία» και να την προσαρμόσει στα παράνομα και παράλογά του σχέδια. Πρόκειται για μια συστηματική προσπάθεια, η οποία μπορεί να θεωρείται ακραία, αλλά και αστεία, πλην όμως εντάσσεται σε ένα σχεδιασμό, που συνδέεται με τις προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Εντάσσεται σε μια διαχρονική προσπάθεια για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος. Σε μια μεθόδευση να εξισωθεί με την Κυπριακή Δημοκρατία μια παράνομη οντότητα, που είναι αποτέλεσμα της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Είναι μεν αστείο να ακούμε τον Τατάρ να κρίνει το πώς λειτουργεί το κράτος μας, αλλά δεν μπορούμε να αγνοούμε τις μεθοδεύσεις της τουρκικής πλευράς.