Μια προκλητική πράξη αποκατάστασης είναι η έκθεση της Κύπριας bioartist Μαρίσας Σατσιά «We Forgot How to Forage», που παρουσιάζεται από τις 6 Οκτωβρίου για πέντε μέρες στην Παλιά Λευκωσία. 

Είναι ένα έργο που συνδυάζει την τέχνη και τον βιο-ακτιβισμό για να καλλιεργήσει νέους τρόπους κατανόησης της αποικιακής κληρονομιάς της εξόρυξης στην Κύπρο, για τη διαφύλαξη του μέλλοντος.

Τη διεπιστημονική έρευνα και το εικαστικό έργο της Μαρίσας Σάτσια παρουσιάζει το πρόγραμμα «(Re)Grounding» του πολιτιστικού οργανισμού D6:EU, για την τελική παρουσίαση του προγράμματος φιλοξενίας της.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η Μαρίσα συνεργάστηκε και συνδημιούργησε με την Ουκρανή bioartist Ντάρια Ντάντσεβα του Yane Lab. Μαζί ανέπτυξαν ένα πρακτικό εργαστήριο όπου οι συμμετέχοντες ενθαρρύνθηκαν να παράγουν εναλλακτικές μορφές επιστημονικής γνώσης έξω από τα τείχη των επιστημονικών ιδρυμάτων. Καθοδηγήθηκαν να διεξάγουν τα δικά τους επιστημονικά πειράματα σχετικά με τη μόλυνση που προκαλείται από την εξόρυξη χαλκού στα υδάτινα σώματα στη Σκουριώτισσα και Λεύκα, χρησιμοποιώντας εργαλεία και μεθοδολογίες DIY βιολογίας και ανοιχτού κώδικα.

Ως βιο-καλλιτέχνης, στόχος της Μαρίσας είναι να παράγει επιστημονική γνώση οριζόντια και να απο-αποικιοποιήσει την παραγωγή επιστημονικής γνώσης. Στην προσέγγισή της, δίνει τη δυνατότητα σε ντόπιους, πολίτες, καλλιτέχνες και βιο-ακτιβιστές να δημιουργήσουν νέες κατανοήσεις και γνώσεις για την τρέχουσα περιβαλλοντική κατάσταση των τοπικών εγκαταλελειμμένων ορυχείων, ως εναλλακτική συζήτηση για  την αποικιακή βιομηχανική ιστορία και την εξορυκτική κληρονομιά στην Κύπρο, μέσω μεθοδολογιών έρευνας της επιστήμης των πολιτών και Πρακτικές Βιολογίας DIY.

Η εστίασή της έγκειται στη διεξαγωγή πειραμάτων με συγκεκριμένα υλικά και ολοκλήρωσε την έρευνα της με επιτόπιες εξερευνήσεις, εμπειρικές παρατηρήσεις, συλλογή περιβαλλοντικών στοιχείων και τεκμηρίωση. Έχει εργαστεί σε μια ποικιλία σαρώσεων 3D και φωτογραμμετρίας, αναλύσεις δειγμάτων νερού και μικροσκοπικές ορυκτές και γεωλογικές οπτικές αναλύσεις. Χρησιμοποιώντας αυτά τα αρχικά πειράματα, ελπίζει να αναπτύξει μια βαθύτερη κατανόηση των ανθρώπινων επιπτώσεων, προσφέροντας της την δυνατότητα για περαιτέρω πειράματα στο εργαστήριό της DIY.

Ψάχνει για γεωλογικά και ορυκτά αντικείμενα και συλλέγει και δοκιμάζει δείγματα νερού και τεκμηριώνει την τοπική χλωρίδα μαζί με υπολείμματα εγκαταλελειμμένων ορυχείων χαλκού και θειούχου. Ψάχνει ψηφιακά στα εγκαταλελειμμένα τοπία χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως τρισδιάστατη σάρωση και φωτογραμμετρία στην προσπάθειά της να τεκμηριώσει τα ευρήματά της και να τα μεταφέρει έξω από τα ορυχεία, χωρίς να διαταράξει ή να βλάψει περαιτέρω την τοπική βιόσφαιρα και τους ζωντανούς οργανισμούς στα υδάτινα σώματα, τη χλωρίδα. πανίδα και μύκητες των ορυχείων, εάν υπάρχουν.

Μέσω της διεπιστημονικής της πρακτικής, ενσωματώνει τεχνικές τρισδιάστατης σάρωσης, φωτογραμμετρίας, μικροσκοπικής παρατήρησης ορυκτών και DIY τεχνικών βιολογίας για την ανάπτυξη πρωτοκόλλων ανοιχτού κώδικα, εργαλείων και πόρων. Η προσέγγισή της περιλαμβάνει μεθοδολογίες επιστήμης των πολιτών για την προώθηση της συλλογικής μάθησης. 

Επιδιώκει να ενδυναμώσει τους πολίτες μέσα από την καλλιέργεια της απο-αποικιακής σκέψης και την παραγωγή επιστημονικής γνώσης. Το έργο της ενθαρρύνει τη συλλογική, επιτόπια έρευνα πέρα από τα όρια ενός στούντιο ή επιστημονικών/ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. 

Η εξερεύνηση της αναζητά και διαμορφώνει μελλοντικές, συλλογικές εισηγήσεις για την παρακολούθηση, αποκατάσταση και [βιο]αποκατάσταση τοπικών εγκαταλελειμμένων ορυχείων και στοχεύει στην καλλιέργεια αλληλεγγύης και δράσης προς την περιβαλλοντική δικαιοσύνη μέσω καλλιτεχνικής παραγωγής και χρήσης εργαλείων και μεθοδολογιών ανοιχτού κώδικα χαμηλής τεχνολογίας για τεκμηρίωση, ανάλυση, δοκιμή και παρακολούθηση εγκαταλελειμμένων τοπικών ορυχείων μέσω κοινοτικής ανταλλαγής.

Μέσω του ερευνητικού κέντρου (Re)Grounding, η Μαρίσα Σατσιά είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και να εργαστεί μαζί με τις Ουκρανές καλλιτέχνες Dariia και Αλεξάντρα Κλοντ, την επικεφαλής επιμελήτρια Λούσι Νιχάι και την Ντιζέ Κιουκρέρ για ομαδική ερευνητική υποστήριξη. 

Μαζί με τη βιο-καλλιτέχνιδα Dariia συνδημιούργησαν το έργο «Atomic Number 29», που παρουσιάζεται στην εικονική έκθεση «(Re)Grounding: From Beneath the Ground to the Future», σε επιμέλεια Λούσι Νιχάι, η οποία κυκλοφόρησε μόλις πριν από μια εβδομάδα και η οποία θα παρουσιαστεί στην έκθεση. 

Η καλλιτέχνης βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με την καλλιτέχνιδα Ελέν Μπλακ για ένα κείμενο που συντάσσουν από κοινού σχετικά με την εξερεύνηση της εξόρυξης, το οποίο θα διαμορφώσει περαιτέρω το τελικό της έργο. 

  • Λευκωσία, afternoon/ hybrid/ space (Περικλέους 1). Εγκαίνια: 6μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 10 Δεκεμβρίου (6-9μ.μ.)