Διαδραστικές γλυπτικές εγκαταστάσεις και χειρονομίες, έργο βίντεο και ήχου και το ομώνυμο ηλεκτροακουστικό επιτελεστικό δράμα της συνθέτριας Στέλλας Ν. Χρίστου με κεντρική φωνή τη Σαβίνα Γιαννάτου περιλαμβάνει η επταήμερη σειρά δράσεων «Vox Non Incerta».
Πραγματοποιείται από τις 13 μέχρι τις 20 Νοεμβρίου στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ και διοργανώνεται από το ερευνητικό διεπιστημονικό πρότζεκτ Space of Tapes, σε συνεργασία με τη σειρά κουήρ δράσεων Sessions.
Η «Vox Non Incerta» (Φωνή Χωρίς Αβεβαιότητα) περιστρέφεται γύρω από την αναζήτηση της εσωτερικής φωνής που καταφέρνει να διασώζει τα πρόσωπα από το χάος και να τα ωθεί προς τη συνέχεια και την επιβίωση, ακόμα και όταν αυτή καθιστάται αδύνατη. Ποιητικές αναπαραστάσεις, διεθνή σήματα και λεκτικοί κώδικες, αναδιατυπώσεις στερεοτύπων, κοινωνικά τοπία σύγκρουσης και τρυφερότητας μαζί με ανισόρροπες σειρές τυπογραφικών στοιχείων συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την αγωνιώδη αναζήτηση.
Θα καταφέρουμε να βρούμε αυτή τη Φωνή; Ποια είναι;
Η εγκατάσταση θα ενεργοποιηθεί στις 13 και 14 Νοεμβρίου στις 8.30μ.μ., με το ομώνυμο Ηλεκτροακουστικό Επιτελεστικό Δράμα «Vox Non Incerta», της συνθέτριας Στέλλας Ν. Χρίστου με κεντρική φωνή τη Σαβίνα Γιαννάτου.

Με επίκεντρο μια σιδερένια κατασκευή- καταφύγιο με 33 εγκοπές που επιτρέπουν την παρατήρηση του εσωτερικού της, το κοινό καλείται να λάβει θέση μπροστά από μια κρυμμένη αγωνιώδη ύπαρξη, στη διαδοχή τριών επεισοδίων: Στόμα γεμάτο νερό — Στόμα γεμάτο αέρα – Στόμα γεμάτο χώμα. Ενεργοποιούνται γλωσσικές διάλεκτοι και σύμβολα προερχόμενα από διεθνείς κώδικες και σήματα επικοινωνίας, σε συνδυασμό με τελετουργικές παραδόσεις από την Ορχήστρα Bildakt, τις Αλεξιπτωτιστές και τα Οπτικά Σήματα.
Συντελεστές
- Σύνθεση, Εγκατάσταση, Κατασκευή: Στέλλα Ν. Χρίστου
- Στόμα: Σαβίνα Γιαννάτου
- Ορχήστρα Bildakt: Χάρης Παζαρούλας , Κώστας Τζέκος, Άντρια Νικοδήμου, Γιάννης Αναστασάκης, Αντώνης Αντωνίου
- Αλεξιπτωτιστές: Κρίστια Μιχαήλ, Κασσιανή Κάππελου (Kasska), Έλενα Ξυδά, Στέλλα Ν. Χρίστου
- Οπτικό σήμα: Εύη Ρουμάνη, Δημήτρης Σιαμμάς
Εισιτήρια (13 & 14/11): Є12 κανονικό / Є5 μειωμένο
Προκρατήσεις στο 22479600 ή ηλεκτρονικά στη σχετική φόρμα εγγραφών.
Τα εναπομείναντα ίχνη της παράστασης θα ολοκληρώσει στις 17 Νοεμβρίου και ώρα 7μ.μ., η ομάδα ΚΙΝΣ (βιντεο: Εύη Ρουμάνη)/ ήχος: Στέλλα Ν. Χρίστου) με την εγκατάσταση «Vox On Birthday Catch» (Φωνή στη Γενέθλια Παγίδα) και το διαδραστικό εικαστικό έργο «Unbalanced Font» (Ανισόρροπη Σειρά Τυπογραφικών Στοιχείων), όπου το κοινό καλείται να παρέμβει σε σχολικά βιβλία της δημόσιας κυπριακής εκπαίδευσης.
Τα έργα θα είναι διαθέσιμα προς τους επισκέπτες της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου, 12:00-22:00.
* Το πρότζεκτ παρουσιάζεται στο πλαίσιο των Sessions x SPEL, σειρά κουήρ δράσεων στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ, Ιούνιος – Δεκέμβριος 2023. Με την οικονομική υποστήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου.

Η Στέλλα Ν. Χρίστου σπούδασε Μουσική στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με κατεύθυνση την Εθνομουσικολογία και Πολιτισμική Ανθρωπολογία και Εικαστικές Τέχνες στο Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει συνεργαστεί με ιδρύματα πολιτιστικής έρευνας, χώρους τέχνης και φεστιβάλ, συμμετέχοντας με ηχητικά γλυπτά και εγκαταστάσεις, με επιτελέσεις πειραματικής μουσικής, ζωντανές συναυλίες ως τραγουδίστρια και τραγουδοποιός. Συνθέτει μουσική για επιτελέσεις, για εικόνες και υλικά σώματα. Δημιούργησε την OuterStella ProductionTeam, με την οποία ηχογράφησε και κυκλοφόρησε το avant-garde άλμπουμ NI•KΟ. Είναι ιδρυτικό μέλος της Space of Tapes (Artist-Run, Research – Creation Field based between Nicosia, Athens and Berlin), μέλος των (video/sound) “ΚΙΝΣ” και μέλος των (digital/robotics/ΑΙ/sound) ‘Field—Effect Transistors’.
Η Σαβίνα Γιαννάτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Μελέτησε τραγούδι με τη Γωγώ Γεωργιλοπούλου και αργότερα με το Σπύρο Σακκά στο Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης. Αποφοίτησε από το τμήμα Performance and Communication Skills του Guildhall School of Music and Drama στο Λονδίνο με υποτροφία του Μουσηγέτη. Η επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1979 με την εκπομπή του Γ’ Προγράμματος της ΕΡΤ “Εδώ Λιλιπούπολη”. Για δέκα χρόνια υπήρξε μέλος του Εργαστηρίου Παλιάς Μουσικής. Από το 1992 ασχολείται με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό στο χώρο της free jazz. Από το 1994 συνεργάζεται με το γκρουπ Primavera en Salonico με τους οποίους έχει ερμηνεύσει τραγούδια από την Μεσόγειο σε δίσκους (ΛΥΡΑ και ECM) και σε πολλά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Έχει συνθέσει μουσική για το Εθνικό Θέατρο, το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και για ντοκιμαντέρ, παντομίμα και video art. Η δισκογραφία της περιλαμβάνει γύρω στους 30 δίσκους με συνθέσεις Ελλήνων συνθετών, παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες χώρες, ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς και δικά της τραγούδια.