Τη δυνατότητα να απολαύσει μοναδικές ερμηνείες από τους κορυφαίους νεαρούς πιανίστες στον κόσμο προσφέρει στους Κύπριους μουσικόφιλους ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde, αφού με την ένταξη του στο Steinway Prizewinner Concerts Network φιλοξενεί στην Κύπρο νικητές φημισμένων διαγωνισμών, ακριβώς μετά την επιτυχία τους.

Στο πλαίσιο του θεσμού «Great Pianists of the 21st Century» θα έρθουν στην Κύπρο στις 3, 7 και 9 Οκτωβρίου οι βραβευμένοι βιρτουόζοι Αρσένι Μουν (Arsenii Moon) από τη Ρωσία, Κάλεμπ Μπόρικ (Caleb Borick) από τις ΗΠΑ και Τεοτίμ Ζιλό (Théotime Gillot) από τη Γαλλία.

Ο θεσμός «Great Pianists of the 21st Century» εγκαινιάστηκε το 2020 και έκτοτε φιλοξενεί τους νικητές των σπουδαιότερων διαγωνισμών πιάνου στον κόσμο. Το δίκτυο SPCN αφορά σε πρωτοβουλία της διάσημης γερμανικής εταιρείας κατασκευής πιάνων Steinway & Sons και του φημισμένου θεάτρου Gewandhaus της Λειψίας. Συμμετέχουν ορισμένοι εκ των κορυφαίων διαγωνισμών πιάνου καθώς και σημαντικοί φορείς πολιτιστικής δημιουργίας ανά τον κόσμο (οργανισμοί, θέατρα, φεστιβάλ, τηλεοπτικοί σταθμοί κ.ά.).

Το τρίπτυχο αυτό φροντίζει ώστε οι κορυφαίοι νεαροί πιανίστες σήμερα, οι οποίοι διακρίνονται στους διαγωνισμούς με τις υψηλότερες απαιτήσεις και τον εντονότερο ανταγωνισμό στον πλανήτη, να εμφανιστούν στις μεγαλύτερες μουσικές αίθουσες και στις σημαντικές μουσικές μητροπόλεις στον κόσμο.

Το κοινό έχει τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσει επί σκηνής εξαίρετους νεαρούς πιανίστες που αποτελούν σήμερα τις πρώτες επιλογές των μεγαλύτερων θεάτρων παγκοσμίως και προβάλλουν ως οι επόμενοι μεγάλοι πιανίστες του αιώνα μας.

Arsenii Moon, Α’ νικητής– Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου Ferruccio Busoni 2023

  • Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 3 Οκτωβρίου, 8μ.μ. ticketmaster.cy

Ο Αρσένι Μουν κέρδισε επίσης το βραβείο Arturo Benedetti Michelangeli, που δεν έχει απονεμηθεί για περισσότερο από 15 χρόνια, χάριν στην ομόφωνη ετυμηγορία της κριτικής επιτροπής. Οι υποχρεώσεις του για την τρέχουσα περίοδο περιλαμβάνουν περισσότερες από 50 συναυλίες σε Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία, καθώς και ηχογραφήσεις στο στούντιο «Deutsche Grammophone» και με την «ORF Vienna Radio Orchestra».

Γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1999. Σε ηλικία 6 ετών, άρχισε να μελετάει πιάνο με την Έλενα Ζιμπράεβα και ακολούθως με τον Αλεξάντερ Σάντλερ, αρχικά στη Δευτεροβάθμια Ειδική Μουσική Σχολή του Κονσερβατορίου Rimsky-Korsakov και στη συνέχεια, στο Κονσερβατόριο το ίδιο. Ολοκληρώνει τώρα το πτυχίο του στο  Juilliard School στη Νέα Υόρκη, με τον Σεργκέι Μπαμπαγιάν.

Το 2009 έκανε το ορχηστρικό του ντεμπούτο με την St. Petersburg Philharmonia. Έχει κερδίσει βραβεία σε αρκετούς μεγάλους διαγωνισμούς, εχει παρουσιαστεί σε διάσημα φεστιβάλ κι έχει εμφανιστεί με πολλές ορχήστρες, έχοντας συνεργαστεί με κορυφαίους μαέστρους.

Πρόγραμμα:

  • Bach-Busoni: “Nun komm, der Heiden Heiland”, BWV 659
  • Frédéric Chopin: Mazurka Op. 6 Nr. 1 in F-Sharp minor, Mazurka Op. 17 Nr. 2 in E minor, Mazurka Op. 17 Nr. 4 in A minor
  • Frédéric Chopin: Andante Spianato et Grande Polonaise Brillante in E-flat major, Op. 22
  • Modest Mussorgsky: Pictures at an Exhibition

Caleb Borick, Α’ νικητής– Διεθνής Διαγωνισμός Telekom Beethoven Βόννης 2023

  • Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, 8μ.μ. ticketmaster.cy

Ο Κάλεμπ Μπόρικ σπουδάζει στο Eastman School of Music, με τον Δρ. Τζόζεφ Ράκερς.

Έχει κερδίσει πολλά βραβεία, με το παίξιμό του να χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα General-Anzeiger της Βόννης ως «διαυγές» και «εξαιρετικά παθιασμένο».

Ήταν φιναλίστ του National YoungArts (ΗΠΑ) το 2020 και έφτασε έως και τον ημιτελικό για την Προεδρική Υποτροφία των ΗΠΑ στις Τέχνες ενώ εμφανίστηκε ως σολίστ με πολλές ορχήστρες, μεταξύ των οποίων οι Ορχήστρα Μπετόβεν Βόννης, Charleston Symphony Orchestra και South Carolina Philharmonic.

Έχει εμφανιστεί στις εκπομπές «The Midday» του WPR με τον Norman Gilliland και «From The Top» του NPR, ενώ συμμετείχε σε πολλά μουσικά φεστιβάλ όπως τα Southeastern Piano Festival,  International Institute for Young Musicians, Green Lake Festival of Music, Cliburn Junior Festival και MusicFest Perugia, στο οποίο παρακολούθησε και ανώτερα μαθήματα με καλλιτέχνες όπως οι Σάσα Στάρσεβιτς, Αλεξάντερ Κόμπριν και Μπόρις Σλούτσκι.

Πρόγραμμα:

  • Johannes Brahms: Six pieces for piano, Op.118
  • Ludwig van Beethoven: Piano Sonata No. 29 in B♭ major, Op.106 “Hammerklavier”

Théotime Gillot, Α’ νικητής– Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Πιάνου Βρέμης 2024

© Karsten Klama
  • Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, 8μ.μ. ticketmaster.cy

H Helsigin Sanomat αναφέρεται στο «φανταστικό παίξιμο» του Τεοτίμ Ζιλό και το Crescendo Magazine στη «μεγάλη ευαισθησία» του που αιχμαλωτίζει το κοινό, ενώ το γαλλικό περιοδικό «Pianist» τον θεωρεί ως ένα από τους πλέον υποσχόμενους πιανίστες της γενιάς του.

Σπούδασε στο Εθνικό Ανώτερο Κονσερβατόριο Μουσικής του Παρισιού με την Κλερ Ντεζέρ και στην Ακαδημία Σιμπέλιους (Ελσίνκι) με την Τουίγια Χακίλα. Συνεχίζει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μουσικής της Βασιλείας με τον Κλαούντιο Μαρτίνεθ Μένερ. Έχει βραβευθεί από πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, περιλαμβανομένου του Διαγωνισμού Σοπέν για Νέους Πιανίστες (Ελβετία), στον οποίο έλαβε επίσης το ειδικό βραβείο του Ινστιτούτου Σοπέν που τον προσκάλεσε στην Πολωνία για περιοδεία το 2021. Με την ευκαιρία αυτή, έλαβε συμβουλές από την Μάρτα Άργκεριχ, η οποία τον χαρακτήρισε ως «ένα πολύ ιδιαίτερο ταλέντο».

Η καριέρα του τον έχει ήδη οδηγήσει σε Γερμανία, Ιαπωνία, Ελβετία, Ιταλία, Πολωνία, Φινλανδία και Εσθονία ενώ έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τις Συμφωνική Ορχήστρα Ραδιοφώνου της Φινλανδίας, Εθνική Ορχήστρα της Εσθονίας και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Βρέμης. Προσκαλείται συχνά σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ στην Ευρώπη και όχι μόνο, έχει εμφανιστεί στη ζωντανή μετάδοση του «Générations France Musique, le live» και έχει λάβει μέρος στην καλοκαιρινή περιοδεία του Γκοτιέ Καπουσόν το 2021. Ερμηνεύει επίσης μουσική δωματίου με το Trio Zarathoustra και άλλους μουσικούς.

Έχει παρακολουθήσει τα ανώτερα μαθήματα πολλών διακεκριμένων καλλιτεχνών, ενώ το 2024 έχει βραβευθεί από το Ίδρυμα Banque Populaire.

Πρόγραμμα:

  • Wolfgang Amadeus Mozart: Sonata No.12 in F major, K.332
  • Frédéric Chopin: Ballade No. 3 in A-flat major, Op. 47
  • Carl Philipp Emanuel Bach: Fantasia in F-sharp Minor, Wq 67
  • Robert Schumann: Sonata No. 1 in F-sharp minor, Op. 11