Τη διάσημη γαλλική κωμωδία του Λοράν Μπαφί «ΤΟC TOC» προτείνει από τις 2 Μαΐου το Θέατρο Ανεμώνα, σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ξενοφώντος και με τη συμμετοχή επτά ηθοποιών.
Το «ΤΟC TOC» του Λοράν Μπαφί (ΤΟC, συντομογραφία του όρου Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή- Τrouble Obsessionnel Compulsif στα γαλλικά) ανέβηκε για πρώτη φορά το 2005 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία για τρία χρόνια στο théâtre du Palais Royal à Paris, αλλά και όπου αλλού ανέβηκε -Καναδά, Βέλγιο, Ισπανία, Αργεντινή, Βραζιλία.
Στην Ελλάδα γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη μετάφραση (και σκηνοθεσία) του Κώστα Σπυρόπουλου, η οποία θα παρουσιαστεί και τώρα από το Θέατρο Ανεμώνα. Στην Κύπρο το έργο είχε παρουσιαστεί και το 2021 σε άλλη εκδοχή και διασκευή του Γιάννη Λεοντάρη από το Θέατρο Δέντρο, υπό τον τίτλο «Η μέθοδος του Δρ. Παλομέρο».
Πρόκειται για ένα σύγχρονο γαλλικό έργο ιδιαίτερης προσέγγισης και αισθητικής, μια σπαρταριστή κοινωνική κωμωδία, απ’ αυτές που σε κάνουν να κλαις από τα γέλια και που τελειώνοντας κουβαλάς μαζί σου τους προβληματισμούς της.
Στην ιστορία του έργου, έξι άνθρωποι που πάσχουν από κάποιο ιδεοψυχαναγκαστικό σύνδρομο, συναντιούνται στην αίθουσα αναμονής ενός διάσημου ψυχιάτρου, που όμως έχει καθυστερήσει η πτήση του κι έτσι αναγκάζονται να τον περιμένουν ξεδιπλώνοντας παράλληλα ο καθένας τα δικά του θέματα. Έξι άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών και μορφωτικού επιπέδου, με διαφορετικά επαγγέλματα και διαφορετικές διαταραχές:
Ο Βασίλης, οδηγός ταξί και φανατικός Παοκτσής, είναι μια αριθμομανής μαθηματική διάνοια που δεν σταματά ποτέ να μετράει, να μετράει… τα πάντα.
Ο Φώτης, ελληνογάλλος και σεφ στο επάγγελμα, βωμολοχεί ασυστόλως χωρίς όμως να το θέλει, ενώ συχνά πυκνά γαβγίζει ακούσια τρομάζοντας τον κόσμο.
Η Άννα Μαρία, μια θρησκόληπτη κυρία που μελετά και γνωρίζει τα εκκλησιαστικά άπαντα, υποφέρει από το σύνδρομο της επαλήθευσης.
Η Νίτσα με καταγωγή από την Κύπρο, εργάζεται ως βοηθός σε ιατρικό εργαστήρι και είναι υποχονδριακή- δεν σταματά ποτέ να καθαρίζει- ενώ βασανίζεται από αρρωστοφοβία.
Η Λίλη, γυμνάστρια, είναι μια κοπέλα που ταλαιπωρείται από δύο φαινόμενα του συνδρόμου Τουρέτ, την παλιλαλία και την… ηχολαλία. Επαναλαμβάνει πάντα τα λόγια της δύο φορές ενώ κάποιες φορές επαναλαμβάνει και λέξεις ή φράσεις που λένε οι άλλοι.
Ο Μπάμπης είναι προγραμματιστής υπολογιστών και αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα με τη συμμετρία. Η εμμονή αυτή του δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη ζωή ενώ όταν αγχώνεται- και αγχώνεται συχνά- τραυλίζει.
Οι άνθρωποι τους κοιτάζουν παράξενα και κάποιοι τους κοροϊδεύουν. Αισθάνονται μόνοι και εγκαταλελειμμένοι, πιστεύουν πως ποτέ δεν θα βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους, όμως επισκέπτονται τον διάσημο ψυχίατρο σε μια ύστατη προσπάθεια να βρουν τη σωτήρια λύση και μια ζεστή ελπίδα πως επιτέλους θα βοηθηθούν.
Η επί σκηνής συνύπαρξη των έξι αυτών χαρακτήρων, δημιουργεί και αναπτύσσει κωμικοτραγικές πραγματικά καταστάσεις, που αναδεικνύουν τις «τραγικές» προσωπικότητες των ηρώων του έργου με ένα άκρως χιουμοριστικό τρόπο.
Η λοξή μα τρυφερή ματιά και το γλυκόπικρο στοιχείο, η χιουμοριστική προσέγγιση σ’ ένα κατεξοχήν κοινωνικό θέμα και ο συγκερασμός τραγικότητας και κωμικότητας, μαζί με μια ανάλαφρα αρμονική συνύπαρξη ακραίων συμπεριφορών και μια ελεγχόμενη παράλληλη δράση με οργανωμένη ακρίβεια, θριαμβεύουν στην παράσταση και απογειώνουν τη διάθεση.
Το έργο με τους έξι χαρακτήρες που πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές και που μοιράζονται μεταξύ τους τις εμμονικές τους σκέψεις καθώς περιμένουν τον διάσημο ψυχίατρο, μπορεί να αφορά τον καθένα μας ή ο καθένας από εμάς μπορεί εύκολα σε αυτό να αναγνωρίσει οικεία του πρόσωπα. Αυτός ο μικρόκοσμος του έργου, μέσα από τον μεγάλο παραμορφωτικό καθρέφτη του θεάτρου που κλείνει το μάτι στη σύγχρονη καταθλιπτική και αυτοτιμωρητική κοινωνία μας, δοσμένος ανάγλυφα και με ακριβείς δόσεις χιούμορ, θα προσφέρει στον κόσμο γνήσια ξεγνοιασιά και πηγαίο γέλιο ταυτόχρονα με ένα ανεπιτήδευτο προβληματισμό.
Γιατί το γέλιο και η αγάπη είναι- με συνταγή γιατρού- η καλύτερη ψυχολογική υποστήριξη.
Συντελεστές
- Σκηνοθεσία: Μαρίνος Ξενοφώντος
- Μετάφραση: Κώστας Σπυρόπουλος
- Σκηνικά- κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
- Φωτιστικός σχεδιασμός: Βασίλης Πετεινάρης
- Ηθοποιοί: Σωτήρης Μεστάνας, Ευαγόρας Θεοδοσίου, Έλενα Ευσταθίου, Έλια Ιωαννίδου, Μαρία Πέτρου, Δημήτρης Γιωρκάτζης
- Συμμετέχει: Αντρέας Αλκιβιάδης
- Χειρισμός φωτισμού-ήχου: Μαρίλια Κωνσταντίνου
- Bοηθός σκηνοθέτη: Νικόλας Πέτρου
- Γραφικά: Θεοδώρα Πέτρου
- Φωτογραφίες: Χρήστος Αβρααμίδης
Πού και πότε
- Λευκωσία, Θέατρο Ανεμώνα. Πρεμιέρα: Παρασκευή 2 Μαΐου, 8.30μ.μ. Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 8.30μ.μ. μέχρι 15 Ιουνίου.
- Πάφος, Μαρκίδειο Θέατρο, Τρίτη 20 Μαΐου
- Λάρνακα, Δημοτικό Θέατρο Γ. Λυκούργος, Τρίτη 27 Μαΐου
- Λεμεσός, Παττίχειο Θέατρο, Τετάρτη 28 Μαΐου
Εισιτήρια: 70007721 & SoldOut Tickets