Με ένα συναρπαστικό ρεσιτάλ σε έργα Μπαχ, Χάιντν, Μπετόβεν, Σούμαν, Σοπέν και Ντεμπισί πραγματοποιεί το ντεμπούτο της στο πλαίσιο της Σειράς Κυπρίων Καλλιτεχνών του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος η 17χρονη πιανίστρια Άννα Αβραμίδου, την Πέμπτη 10 Απριλίου.

Γεννημένη το 2008 στην Κύπρο από γονείς της ελληνικής διασποράς, η πιανίστρια αναγνωρίσθηκε από μικρή ηλικία για το θαυμάσιο πιανιστικό της ταλέντο, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτη τεχνική δεινότητα και μουσική ευαισθησία πέρα από την ηλικία της.

Έχοντας αναγνωρισθεί για το σπάνιο πιανιστικό ταλέντο της και τη μουσική ωριμότητα που διαθέτει πέρα από την ηλικία της, η Άννα Αβραμίδου έχει ήδη αφήσει το στίγμα της στη διεθνή μουσική σκηνή.

Από τον Σεπτέμβριο του 2022, φοιτά στην περίφημη Σχολή Περσέλ για Νέους Μουσικούς στο Λονδίνο, υπό την καθοδήγηση της Τέσα Νίκολσον. Η Άννα έχει επιλεγεί ως υπότροφος του Leverhulme Trust του Λονδίνου για το έτος 2022-2023, και είναι υπότροφος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη για 3η συνεχόμενη χρονιά.

Πρόγραμμα

  • Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1684-1782): Πρελούδιο και Φούγκα σε Σι-ύφεση ελάσσονα, BWV 891, Αρ.22 Τόμος Β’
  • Γιόζεφ Χάιντν (1732-1809): Σονάτα Αρ.58 σε Ντο μείζονα, Hob.XVI:48 (1789)
  • Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827): Σονάτα Αρ.23 σε Φα ελάσσονα, Έργο 57 “Appassionata” (1805)
  • Κλοντ Ντεμπισί (1862-1918): Πρελούδιο Αρ.12 “Feux d’Artifice”, Τόμος Β’ (1912)
  • Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856): Τρία κομμάτια από το Fantasiestücke, Έργο 12 (1837)
  • Φρεντερίκ Σοπέν (1810-1849): Σονάτα για Πιάνο Αρ.2 σε Σι-ύφεση ελάσσονα, Έργο 35 (1840)

Πού και πότε

  • Λευκωσία, The Shoe Factory, Πέμπτη 10 Απριλίου, 8.30μ.μ. Εισιτήρια: 22663871, pharosartsfoundation.org

Για την Άννα Αβραμίδου

Η Άννα έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ πιάνου σε ηλικία μόλις εννέα ετών, κι ένα χρόνο αργότερα, έκανε το ντεμπούτο της με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου και την Ορχήστρα Δωματίου «Ορφέας» της Βιέννης. Τον Μάρτιο του 2020, σε ηλικία 12 ετών, έκανε το ντεμπούτο της με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Έκτοτε, έχει δώσει αμέτρητα ρεσιτάλ σε Κύπρο και εξωτερικό, ενώ προσκλήθηκε εκ νέου από τη ΣΟΝΚ για να ερμηνεύσει στον «Καρυοθραύστη» σε μια συμπαραγωγή με το Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Τo 2021, συμμετείχε στη συναυλία των νικητών του Διεθνούς Διαγωνισμού «Euplayy» στην Αυλή του Αναβρυτηρίου του Ανακτόρου του Μονάχου (Brunnenhof Residenz), όπου κέρδισε και το Πρώτο Βραβείο.

Η Αβραμίδου κέρδισε ευρεία διεθνή αναγνώριση τον Νοέμβριο του 2023, έπειτα από τον θρίαμβό της στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Φραντς Λιστ για Νέους Πιανίστες στη Βαϊμάρη, όπου όχι μόνο κατέκτησε το Πρώτο Βραβείο στην Κατηγορία ΙΙ, αλλά απέσπασε παράλληλα το Γκραν Πρι για την εξαίρετη ερμηνεία της καθ’ όλη τη διάρκεια του Διαγωνισμού, το Βραβείο Λιστ, το Βραβείο Κλασικής Σονάτας, το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης Μουσικών Διαγωνισμών για Νέους, και το Βραβείο της Νεαρής Επιτροπής.

Η Άννα ήταν η νεότερη φιναλίστ στην κατηγορία της, και η κριτική επιτροπή, μεταξύ άλλων σχολίων, ανέφερε ότι η ερμηνεία της ανέβασε συνολικά το επίπεδο του διαγωνισμού. Σε αναγνώριση της επιτυχίας της, η Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο διοργάνωσε προς τιμήν της ρεσιτάλ πιάνου τον Φεβρουάριου του 2024 στο Σπίτι της Κύπρου στο Λονδίνο.

Προσφάτως, έχει εμφανισθεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο «Κοντσέρτο για Πιάνο Αρ.1» του Τσαϊκόφσκι, στο συναπάντημα της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου στη «Γαλάζια Ραψωδία» του Γκέρσουιν, με την Ορχήστρα Commandaria στο Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού και στο Θέατρο Παλλάς Λευκωσίας, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Λεμεσού στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο ερμηνεύοντας το «Κοντσέρτο για Πιάνο» του Γκριγκ και έδωσε ρεσιτάλ στη Βαϊμάρη, στο Φεστιβάλ Πιάνου της Μπαρλέτα στην Ιταλία, μέσα στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Συναυλιακής Σεζόν του Λιντς, στο Βασιλικό Ωδείο Σκωτίας, στο Κέντρο Παραστατικών Τεχνών του Χίντσινγκμπρουκ, στην Αίθουσα συναυλιών Clarendon Muse, και στο Σπίτι του Πούσκιν στο Λονδίνο.

Έχοντας αποσπάσει πρώτα βραβεία σε πλειάδα διαγωνισμών σε Κύπρο και Ελλάδα κατά τα παιδικά της χρόνια, η Άννα Αβραμίδου ξεκίνησε μαθήματα σε ηλικία πέντε ετών στο Ωδείο Musica Mundana, στην τάξη της κυρίας Μαριόλας Χαριτίδου. Έχει συμμετάσχει σε εργαστήρια πιάνου με διεθνούς φήμης πιανίστες και καθηγητές, συμπεριλαμβανομένων των Mikhail Voskresensky, Boris Petrushansky, Vladimir Ovchinnikov, Μάριου Παπαδόπουλου, Ludmila Berlinskaya.