Η συναυλία του Foundàna Ensemble με τίτλο «Μεταξύ Ανατολής και Δύσης» ρίχνει με επικό τρόπο την αυλαία στο 27ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου.

Τα μέλη του σχήματος διερεύνησαν τις διασυνδέσεις μεταξύ της ιταλικής και της κυπριακής μουσικής κουλτούρας των μέσων του 16ου αιώνα και παρουσιάζουν μια εμπεριστατωμένη επιλογή από τραγούδια βασισμένη στην ιδέα της υβριδικότητας και της διαπολιτισμικότητας.

Το ρεπερτόριο της συναυλίας περιλαμβάνει ιταλικά μαδριγάλια, ελληνική κοσμική μουσική που σώζεται σε μεταβυζαντινά χειρόγραφα, «φωνές» (aeri) από την Ιταλική Αναγέννηση και δημοτικά τραγούδια της Κύπρου. Μαζί με αυτές τις συνθέσεις το σύνολο θα παρουσιάσει επίσης πρωτότυπη μουσική βασισμένη στα κείμενα που περιέχονται στο «Κυπριακό Canzoniere».

Το 1554 εκδόθηκε στη Βενετία ένα βιβλίο με μαδριγάλια, γραμμένο από τον Τζαντομένικο Μαρτορέτα, έναν μουσικό συνθέτη από την Καλαβρία, ο οποίος στην αφιέρωσή του επαινεί τον Ελληνοκύπριο ευγενή Πέτρο Συγκλητικό για τη φιλοξενία και τη γεναιοδωρία του.

Ανάμεσα στα μαδριγάλια που περιλαμβάνονται σ’ αυτή την έκδοση, μια ιδιαίτερη σύνθεση ελκύει την προσοχή του αναγνώστη. Πρόκειται για ένα μαδριγάλι με διπλό κείμενο και διπλή παρτιτούρα που φέρει τον τίτλο «Ο πόθος εις δυο χείλη κουρελλένα (Pothos is dio chijli curellena)– In mezz’a due vermigl’e fresche rose». Το ίδιο μαδριγάλι μπορούσε να τραγουδηθεί τόσο στα ελληνικά όσο και στα ιταλικά, ενώ η μουσική μπορούσε να παιχτεί με δύο διαφορετικούς μουσικούς τρόπους.

Το ίδιο δε ελληνικό κείμενο περιέχεται και στο λεγόμενο «Κυπριακό Canzoniere», ένα χειρόγραφο που σώζεται στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας και περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή ποιημάτων: ελληνικές μεταφράσεις ιταλικών σονέτων, πρωτότυπα ποιήματα που ακολουθούν τα ιταλικά πρότυπα αλλά και ελληνικούς στίχους στον δεκαπεντασύλλαβο. Αυτά τα δείγματα πολιτισμού μαρτυρούν την υβριδική διάσταση της Μεσογείου, ένα στοιχείο που έχει αποτυπωθεί στο DNA των ανθρώπων που ζουν στις ακτές της.

Συντελεστές

  • Αμεντέτο Φέρα: μπάσο viola da gamba και πολίτικη λύρα
  • Σιμόνα Γκάτο: φωνή και κρουστά
  • Ελεονόρα Αλεότι: φωνή και φλάουτο
  • Κάρλο Κρέσι: αναγεννησιακό λαούτο
  • Γεράσιμος Παπαδόπουλος: φωνή και ούτι

Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Κύπρο και εντάσσεται στις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ιταλικής Γλώσσας.

  • Λευκωσία, Αρχοντικό Αξιοθέας, Σάββατο 12 Οκτωβρίου, 8.30μ.μ. Είσοδος ελεύθερη