Τη νέα ποιητική συλλογή του Ανδρέα Χατζηχαμπή με τίτλο «Το δάκρυ της Περσεφόνης» παρουσιάζουν στη Λευκωσία ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής, η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου, ο Πολυχώρος Λόγου και Τέχνης Ροές και οι Εκδόσεις Κέδρος.

Χαιρετισμό απευθύνουν ο πρόεδρος του ΟΛΚ και πανεπιστημιακός Κυριάκος Ιωάννου και η ποιήτρια, μέλος της ΕΕΕΛΚ Αθηνά Τέμβριου. Την ποιητική συλλογή παρουσιάζουν η διδάκτωρ φιλολογίας, κριτικός και συγγραφέας Αγάθη Γεωργιάδου και ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας Χρήστος Μαυρής.

Η εκδήλωση διανθίζεται με μελοποιημένα ποιήματα και απαγγελίες ποιημάτων και ακολουθεί αντιφώνηση από τον συγγραφέα. Την εκδήλωση συντονίζει η πρώτη λειτουργός εκπαίδευσης Ειρήνη Παρασκευά – Ροδοσθένους.

  • Λευκωσία, Πολυχώρος Ροές, Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, 6.45μ.μ.

Η συλλογή

Η σύγχρονη Περσεφόνη, στο «Δάκρυ της Περσεφόνης» (Κέδρος, 2024), κουβαλά στους ώμους τα νάματα του πανάρχαιου μύθου και θυμάται την αρπαγή της θεάς καθώς μάζευε άνθη μες στ’ αλμυρό λιβάδι, μαζί με τις Ωκεανίδες νύμφες. Ως μυροντυμένη ιέρεια του φωτός υμνεί τη φύση, προσκυνά την πολυάνθιστη γη και την πανωραία θάλασσα, δοξολογεί την ακήρατη αθωότητα και τη μυριόφωνη σιγή, αινεί το πρωτόκτιστο κάλλος και τη ρωμαλέα μνήμη.

Άλλοτε ενδύεται τον μανδύα της φωτιάς και μοιρολογεί για το πανάγριο τίποτα και τον κόσμο της φθοράς, θρηνεί για τα καμένα κουφάρια, την οικολογική καταστροφή, την παγκόσμια πληγή και την άδεια ψυχή τού στιγμιαίου ανθρώπου, που είναι βυθισμένος στο εφήμερο.

Τρεις ποιητικές μορφές, η Περσεφόνη, ο Οδυσσέας Αστέρης και η Αντιγόνη, κινούνται κυκλικά μπροστά στα μάτια του αναγνώστη και, συνομιλώντας, συνθέτουν το πικρό δάκρυ του κόσμου και της φύσης. Η Περσεφόνη θρηνεί την καμένη γη, η Αντιγόνη την καμένη σάρκα και ο Οδυσσέας Αστέρης την καμένη μνήμη. Η Περσεφόνη στηλιτεύει τον τροχό τής μαύρης τυραννίας, η Αντιγόνη τα δεινά τής Ιστορίας και ο Οδυσσέας Αστέρης το κυνηγητό της λήθης. Η Περσεφόνη υμνεί την πολυστέφανη μάνα γη, η Αντιγόνη τη μάνα του αγνοούμενου και ο Οδυσσέας Αστέρης τη μάνα της αθωότητας και στο τέλος αλληλοπεριχωρούνται. Σε τρεις κλίμακες εστίασης, το έργο πραγματεύεται επικολυρικά μια διαλεκτική της ύπαρξης σε μια σπειροειδή δομή εξέλιξης.

Ο Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής γεννήθηκε το 1973 και κατάγεται από τη Λάρνακα, όπου και μεγάλωσε. Τις τελευταίες δεκαετίες ζει και εργάζεται στη Λεμεσό και είναι δραστήριο στέλεχος της πνευματικής και κοινωνικής ζωής της πόλης. Έχει διδάξει στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ως Βοηθός Διευθυντής, καθώς και στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Περιβαλλοντική Πολιτότητα (ENEC) στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 160 ακαδημαϊκοί από 88 πανεπιστήμια σε 39 χώρες. Είναι ιδρυτικό μέλος και Επιστημονικός Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Μητροπόλεως Λεμεσού και πρόεδρος της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου.

Έχει δημοσιεύσει έξι ποιητικές συλλογές. Ποιήματα, δοκίμια, μελέτες, κείμενα λογοτεχνικής κριτικής και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα περιοδικά της Κύπρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει δεκάδες βιβλία, άρθρα, κεφάλαια σε βιβλία, τόμους πρακτικών, μελέτες ανασκόπησης και εκδόθηκε από κορυφαίους διεθνείς εκδοτικούς οίκους. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά και σερβικά.