Το μουσικοθεατρικό έργο της Ειρήνης Χηράτου «Ciuffi Coco» παρουσιάζεται την Παρασκευή 21 Ιουνίου στο Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου. Μια μέρα αργότερα, παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου η ποιητική συλλογή της Ειρήνης Χηράτου «1974, Ξεχασμένα Σινιάλα».

Το «Ciuffi Coco» βασίζεται στο βιογραφικό βιβλίο του Άντζελο Σαρατσίνι «Κλαίρη, τι ζωή μου χάρισες!». Είναι εμπνευσμένο από την πολυτάραχη ζωή μίας άφοβης γυναίκας, της Κλαίρη Πίνιου Σαρατσίνι η οποία γεννήθηκε σε βάρκα.

Περίοδος εμφυλίου πολέμου και σε μια εποχή έντονων πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών στην Ελλάδα, ένα βρέφος αντικρίζει για πρώτη φορά τον έναστρο ουρανό και αναρωτιέται, για το τι άραγε να εννοούσε το άγνωστο και γελαστό βυζί, που στάζοντας εκείνο το υπέροχο λευκό υγρό το άκουσε να λέει: «γέμισε ο κόσμος με κακούς».

Η παραγωγή ευχαριστεί τον Νίκο Γράβαρη για την παραχώρηση από το αρχείο του, του μεγαλύτερου μέρους των καλλιτεχνικών φωτογραφιών που χρησιμοποιούνται για τις δραματουργικές ανάγκες της παράστασης.

Την επιλογή και επεξεργασία του υλικού προβολής, υπογράφει η Ειρήνη Χηράτου.

Τον περασμένο Ιανουάριο, το έργο είχε παρουσιαστεί στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Γιάννης Ρίτσος» του Δήμου Αγίας Βαρβάρας Αττικής εκπροσωπώντας το Πολιτιστικό Σωματείο Λεμεσού Αριστοκύπριο.

Όπως σημειώνει η πρόεδρος του σωματείου Αριστοκύπριο Καίτη Μιχαηλίδου το έργο είναι μια συγκινητική ιστορία αγάπης και πολιτικών διωγμών δοσμένη αριστοτεχνικά μέσα από την ευαίσθητη καλλιτεχνική ματιά της Ειρήνης Χηράτου με τρόπο πρωτότυπο.

  • Πάφος, Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, Παρασκευή 21 Ιουνίου, 8μ.μ. 75’ 26818560, 99869555

Συντελεστές

  • Μουσική σύνθεση, συγγραφή, διεύθυνση και σκηνοθετική επιμέλεια: Ειρήνη Χηράτου
  • Την Κλαίρη Πίνιου Σαρατσίνι υποδύεται η ηθοποιός Μαριάννα Γκέκα.
  • Τα τραγούδια ερμηνεύουν: Γιάννης Θωμόπουλος – Μαριάννα Γκέκα
  • Παίζουν οι μουσικοί: Σπύρος Κωστής (ακορντεόν), Βιβή Γκέκα (μαντολίνο), Σόλης Μπαρκή (κρουστά – percussion), Δήμος Πολυμέρης (γαλλικό κόρνο), Ειρήνη Χηράτου (βιολί), ενώ επί σκηνής διασταυρώνονται με την ηθοποιό μουσικά και θεατρικά οι μουσικοί και η δημιουργός.

Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Ειρήνης Χηράτου «1974, Ξεχασμένα Σινιάλα», σχετικής με τα θύματα της τουρκικής εισβολής του 1974: προσφυγιά- πεσόντες- αγνοούμενοι, πραγματοποιείται το Σάββατο 22 Ιουνίου στις 7μ.μ. στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου.

Απευθύνουν χαιρετισμούς ο πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου Στέλιος Σοφόκλης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Σωματείου Λεμεσού Αριστοκύπριο Καίτη Μιχαηλίδου και για το βιβλίο θα μιλήσουν ο επικεφαλής του Τομέα Πολιτισμού του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα και η φιλόλογος Ξένια Ξενοφώντος Γιουκκά.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις για το θέμα της τραγωδίας που έφερε στο νησί μας η εισβολή του Αττίλα από το 1974 μέχρι και σήμερα, από τον Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου Σπύρο Γεωργίου και τη Σύμβουλο Διατροφολόγο Χριστίνα Παύλου (συγγενείς και οι δύο αγνοουμένων).

Στο τέλος της εκδήλωσης θα ακουστούν ζωντανά δύο μελοποιημένα ποιήματα της εν λόγω έκδοσης από το μουσικό έργο «Βιτρίνες» του μουσικοσυνθέτη Νίκου Γράβαρη, τα οποία θα ερμηνεύσει ο λαϊκός τραγουδιστής Γιάννης Θωμόπουλος. Παίζουν οι μουσικοί: Σπύρος Κωστής (ακορντεόν) και Βασίλης Ευθυμίου (κιθάρα).

Η Ειρήνη Χηράτου, γεννήθηκε στην Λεμεσό. Ξεκίνησε μαθήματα βιολιού με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Μουσικής Σχολής Δήμου Λεμεσού Χρήστο Μάρκου και ολοκλήρωσε τις μουσικές της σπουδές στο Μουσικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Μόσχας Λένιν. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην καλλιτεχνική εκπαίδευση και από το 1985 ζει μόνιμα στην Αθήνα όπου εργάζεται ως εκπαιδευτικός και ως καθηγήτρια βιολιού. Έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Δημοτική και Ιδιωτική Ραδιοφωνία ως παραγωγός μουσικών εκπομπών και ως συγγραφέας παιδικών παραμυθιών και εκπομπών λόγου. Με τη συγγραφική της ιδιότητα αλλά και ως μουσικός (τραγούδι, βιολί), συνεργάστηκε με καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως: Τάσος Καρακατσάνης, Μίκης Θεοδωράκης, Λάκης Λαζόπουλος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γιάννης Θωμόπουλος, Κωστής Ρασιδάκης, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Νίκος Γράβαρης, Νίκος Τάτσης, Πέτρος Πανδής, κ.ά.

Τα περισσότερα από τα μουσικοθεατρικά της έργα παρουσιάστηκαν σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα ή παίχτηκαν σε θεατρικές σκηνές στην Ελλάδα και στην Κύπρο.