Το βαθιά ανθρώπινο και ευαίσθητο έργο του βραβευμένου Καταλανού συγγραφέα Γκιλιέμ Κλούα «Το χελιδόνι» προτείνει από τις 27 Μαρτίου το Σατιρικό Θέατρο, σε σκηοθεσία Νίκου Νικολαΐδη.
Είναι ένας ύμνος στην αγάπη και την αποδοχή που έχει καθηλώσει θεατές από τη Μαδρίτη μέχρι τη Νέα Υόρκη και από το Παρίσι μέχρι το Λονδίνο. Η παράσταση θα ανέβει στο Υπόγειο του Σατιρικού Θεάτρου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με περιορισμένο αριθμό θεατών.
Είναι ένα έργο που αφορά όλους: γονείς, εφήβους, νέους και νέες. Μιλά για τη δύναμη της αγάπης, το θάρρος της αποδοχής και τη μουσική που ενώνει τις καρδιές. Είναι γεμάτο χιούμορ και συγκίνηση, όπως ακριβώς η ίδια η ζωή.
Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 27 Μαρτίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, μια ημερομηνία που υπενθυμίζει τη μαγεία και τη δύναμη της σκηνής να αγγίζει, να προβληματίζει και να ενώνει ανθρώπους.
Μια συνάντηση που αλλάζει τα πάντα: Ένα τραγούδι. Μια απρόσμενη συζήτηση. Δύο άνθρωποι που έρχονται κοντά μέσα από την πιο απλή, αλλά και την πιο βαθιά γλώσσα: τη μουσική.
Mε αφορμή την τρομοκρατική επίθεση της 12ης Ιουνίου 2016 στο Pulse nightclub του Ορλάντο, ο Γκιλιέμ Κλούα παραδίδει ένα έργο- θρίαμβο της ζωής απέναντι στο μίσος και τον θάνατο. Ήταν μια πράξη μίσους που στιγμάτισε βαθιά μια ολόκληρη κοινότητα και πέρασε στην ιστορία ως μια από τις πιο συγκλονιστικές επιθέσεις κατά της διαφορετικότητας. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στη μητέρα ενός από τα θύματα της επίθεσης και τον σύντροφό του προκαλεί την αναζήτηση των πραγματικών κινήτρων του δράστη και της αληθινής σημασίας της επίθεσης, οδηγώντας σταδιακά τα δύο πρόσωπα του έργου στην αυτογνωσία και την αποδοχή της απώλειας.
Ο βραβευμένος Καταλανός συγγραφέας, μια από τις πλέον καινοτόμες και διεισδυτικές φωνές του σύγχρονου ισπανικού θεάτρου, με το έργο αυτό διερευνά τις αντοχές της κοινωνίας απέναντι στη διαφορετικότητα, προβάλλοντας ταυτόχρονα τη δύναμη της κατανόησης και της αλληλεγγύης.
Πόσα μπορεί να κρύβει μια απλή μελωδία; Πώς αντιδρά κανείς όταν η αλήθεια χτυπά την πόρτα; Και μπορεί η μουσική να ενώσει ανθρώπους που χωρίζονται από τις πληγές τους;
Υπόθεση
Ο Ραμόν, ένας νεαρός άνδρας, επισκέπτεται την Αμέλια, μια δασκάλα τραγουδιού, ζητώντας της να τον βοηθήσει να ερμηνεύσει ένα τραγούδι προς τιμήν της μητέρας του. Όμως, αυτό που ξεκινά ως ένα απλό μάθημα φωνητικής, μετατρέπεται γρήγορα σε μια έντονη αναμέτρηση, όπου το παρελθόν διεκδικεί τη θέση του στο παρόν. Μέσα από τη συνάντηση δύο ανθρώπων που στέκονται σε αντίθετες πλευρές μιας τραγωδίας, το έργο γίνεται ένας καθρέφτης των σχέσεων μας– ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, στο παρελθόν και το παρόν, στην απόσταση και τη σύνδεση.
Δεν είναι ένα έργο «για τους άλλους» – είναι ένα έργο για όλους εμάς.
Συντελεστές

- Συγγραφέας: Guillem Clua
- Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
- Σκηνοθεσία: Νίκος Νικολαΐδης
- Σκηνικά – Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη- Μαρία Γεωργίου
- Μουσική-Στίχοι: Πέτρος Σολωμού
- Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης
- Οπτικό Υλικό: Χρυσάνθη Δημητρίου
- Σύμβουλος Δραματουργίας: Ελλάδα Ευαγγέλου
- Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστίνα Ψαρά
- Φωτογραφίες/Trailer: Black Lemon
- Σχεδιασμός Αφίσας: Νικολέττα Αρέστη
- Τους ρόλους ερμηνεύουν: Έρικα Μπεγέτη, Χρήστος Γκρόζος
Πού και πότε
- Λευκωσία, Kάτω Σκηνή Σατιρικού Θέατρου (Υπόγειο). Πρεμιέρα: Πέμπτη 27 Μαρτίου. Παραστάσεις: 28, 29, 30 Μαρτίου, 2, 5, 6, 9, 12, 13, 25, 26, 27 Απριλίου, 8.30μ.μ. (Κυριακές 7μ.μ.) Εισιτήρια: ticket.satirikotheatro.com 22312940
*Οι περιοδείες του έργου θα ανακοινωθούν αργότερα.