Τιμητική εκδήλωση για τον 90χρονο λαϊκό ποιητή Παντελή Κακολή, για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό της Κύπρου, διοργανώνεται την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στη Λάρνακα.

Την εκδήλωση με τίτλο «Ένας εμβληματικός ποιητής της διαλέκτου» διοργανώνει η Επαρχιακή Επιτροπή ΑΚΕΛ Αμμοχώστου και ο Τομέας Πολιτισμού της Κ.Ε. του κόμματος και σ’ αυτή κύριος ομιλητής θα είναι ο φιλόλογος- συγγραφέας Κώστας Κατσώνης, πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας.

Χαιρετισμό απευθύνουν ο Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Χρύσανθος Ζαννέττος και ο Επικεφαλής Τομέα Πολιτισμού του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

  • Λάρνακα, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος»), Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, 7μ.μ. 99658683

Ο Παντελής Κακολής γεννήθηκε στο Λιοπέτρι στις 12 Δεκεμβρίου 1933. Ολοκλήρωσε το Δημοτικό σχολείο του χωριού του και ακολούθως μπήκε στο «Εμπορικό Λύκειο Σιακαλλή» στο Βαρώσι για ένα μόνο χρόνο. Διέκοψε, για να ασχοληθεί με τις αγροτικές δουλειές των γονιών του. Ως έφηβος, αγαπούσε το βιβλίο και επιδόθηκε στην αυτομόρφωση, με ιδιαίτερη αγάπη στην ποίηση και λογοτεχνία.

Το 1956 το ανήσυχο νεανικό του πνεύμα τον έσπρωξε στην αναζήτηση της τύχης του στην ξενιτιά, που εκείνα τα χρόνια φάνταζε εύκολη και προσοδοφόρα. Στην ξένη γη μετέφερε τη σπίθα της ποιητικής έκφρασης. Μεγαλύτερη ακόμη επίδραση δεχόταν από το γεγονός ότι τόσο η μητέρα του, όσο και ο πατέρας του εκφράζονταν συχνά με ποιητικούς στίχους. Έτσι δεν δίσταζε κάθε φορά που αισθανόταν μιαν ψυχικήν έξαρση, να εκφράζεται ποιητικά με τον παραδοσιακό δεκαπεντασύλλαβο στίχο.

Τα πρώτα του ποιήματα δεν τα διέσωσε, γιατί δεν ήξερε την αξία τους. Τα έγραφε για να σατιρίζει συμπατριώτες του που εργάζονταν μαζί του στις διάφορες κουζίνες εστιατορίων. Το 1967 είχε την τύχη να γνωρίσει έναν κύκλο ανθρώπων που τον ενεθάρρυναν να γράφει πιο προσεκτικά, να επιλέγει θέματα κοινού ενδιαφέροντος και όσα έγραφε να τα φυλάγει για αξιολόγηση.

Το 1996 ήταν η χρονιά που πήρε τη μεγάλη απόφαση για επαναπατρισμό. Το 1999 περισυνέλεξε, αξιολόγησε και κατέγραψε όσα σκόρπια ποιήματα και τραγούδια κυκλοφορούσαν ανάμεσα στους κατοίκους, τόσο του Λιοπετρίου όσο και των γύρω κοινοτήτων, που είπαν κατά καιρούς οι διάφοροι Λιοπετρίτες λαϊκοί ποιητές.

Η πιο πρόσφατη συλλογή του «Της Γνώσης το Ξηπόρτιν» κυκλοφόρησε το 2022 από τις εκδόσεις Επιφανίου.