Έκθεση ζωγραφικής του Άντη Παρτζίλη υπό τον τίτλο «The Space Within» προτείνει από την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου η γκαλερί Marginalia, στη Λευκωσία.
Με την υδατογραφία ο καλλιτέχνης επιστρέφει στο είδος με το οποίο είχε ασχοληθεί με επιτυχία στο παρελθόν, παράλληλα με τις σκηνογραφικές και άλλες ενασχολήσεις.
Αντικρίζοντας τα έργα του Άντη Παρτζίλη, τις υδατογραφίες της νέας σειράς με τίτλο «Τhe space within» έχει κανείς την αίσθηση ότι πρόκειται για ώριμη ζωγραφική που συνομιλεί με προηγούμενη δουλειά του από τη δεκαετία του ’80.
Όπως επισημαίνει ο Αριστόδημος Αναστασιάδης, είναι ζωγραφική με ορμή, εκρηκτική συμπύκνωση που απλώνεται με δραματικότητα στην επιφάνεια, απειλώντας να καταργήσει κάθε όριο. «Οι τόνοι του κιαροσκούρο ζωντανεύουν τον καμβά, ενώ το ελάχιστο χρώμα υπογραμμίζει απλώς τη συγκίνηση του καλού χρωστήρα, χωρίς να μειώνει την ένταση. Και αν το σχέδιο καθαυτό μπορεί κάποτε να αποβεί επικίνδυνο για τον ζωγράφο, πρέπει κανείς να ‘καταστρέψει’ το σχέδιο για να ξαναβρεί τη ζωγραφική ολοκλήρωση. Η μαύρη βελούδινη επιφάνεια- νύκτα και μυστήριο- υπενθυμίζει ότι η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση και η ποίηση άδουσα ζωγραφική.
Εδώ, υπαινιγμοί μίας κοσμογονίας εν ενεργεία- επικράτεια του ίσκιου, επικράτεια του φωτός- βρίσκουν αντηχήσεις σε όποιο συγγενές τοπίο».
- Λευκωσία, γκαλερί Marginalia (99657080). Εγκαίνια: Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, 7μ.μ. Διάρκεια: Μέχρι 25 Νοεμβρίου

Ο Άντης Παρτζίλης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1947 και σπούδασε σκηνογραφία και ενδυματολογία θεάτρου στην Ανώτατη Ακαδημία Θεάτρου (DAMU) στην Πράγα. Παρακολούθησε επιμορφωτικά προγράμματα για το θέατρο και τις τέχνες σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία.
Ως εικαστικός ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, με μεικτές τεχνικές και τις κατασκευές. Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και το Εξωτερικό (Μπιενάλε Νέων στη Μασσαλία, 1985, Σύγχρονοι Κύπριοι ζωγράφοι στις Βρυξέλλες, 1988, Παγκύπριες Εκθέσεις ΕΚΑΤΕ, Παγκύπρια Έκθεση στην Αθήνα, Πανελλήνια Καλλιτεχνική Έκθεση, 1987 κ.ά) όπως επίσης σε δεκάδες ατομικές εκθέσεις σε Αμμόχωστο, Πράγα, Λεμεσό, Λευκωσία και Πειραιά. Έργα του βρίσκονται στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης, στη συλλογή του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στη συλλογή του Λουτσιάνο Μπενετόν, στη συλλογή Μιχαλάκη Ζαμπέλλα και σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Φιλοτέχνησε σκηνικά και κοστούμια, αφίσες και κούκλες σε περισσότερες από 130 παραγωγές θεάτρου, μπαλέτου, όπερας, κινηματογράφου και τηλεόρασης σε Κύπρο, Ελλάδα και Γερμανία. Συνεργάστηκε με το ΘΟΚ, το Κρατικό Θέατρο του Κάσελ, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, το Δημοτικό Θέατρο Γκέρλιτς, το Σατιρικό Θέατρο, το Θέατρο Διόνυσος, το Θέατρο Σκάλα, το Θέατρο ΑντίΛογος κ.ά.
Το 2001 του απονεμήθηκε το Βραβείο Θεάτρου ΘΟΚ για την καλύτερη σκηνογραφία της διετίας 1999-2000 και 2000-2001 για το έργο του Αισχύλου Επτά επί Θήβας, σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή και το 2009 το βραβείο καλύτερης σκηνογραφίας στο 5ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ για την Ταινία «Οιδίπους» του Ιωακείμ Μυλωνά.
Η εργασία του για το σκηνικό των Φοινισσών του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, επιλέγηκε και παρουσιάστηκε, το 2005 στην Παγκόσμια Έκθεση Σκηνογραφίας WSD 2005 στο Τορόντο. Την ίδια σκηνογραφία η εφημερίδα Guardian του Λονδίνου, την κατέταξε μεταξύ των 16 πιο εντυπωσιακών σκηνογραφικών εργασιών παγκοσμίως για την περίοδο 1990 – 2005.
Επίσης εκπροσώπησε την Κύπρο σε πολλές διοργανώσεις της μεγαλύτερης παγκόσμιας έκθεσης σκηνογραφίας Prague Quadrennial (PQ) ως σκηνογράφος αλλά και ως επιμελητής και σχεδιαστής του περιπτέρου της Κύπρου, όπως και στην Παγκόσμια Έκθεση Σκηνογραφίας WSD 2005 στο Τορόντο και WSD 2009 στη Σεούλ. Το 2019 ένα σκηνικό του αντικείμενο, το άγαλμα του θεού Απόλλωνα από την παραγωγή του ΘΟΚ Επτά επί Θήβας του Αισχύλου, εκτέθηκε στην Παγκόσμια έκθεση Σκηνογραφίας στην Πράγα στο τμήμα FRAGMENTS, όπου φιλοξενήθηκαν σκηνικά αντικείμενα που δημιούργησαν σκηνογράφοι από διάφορες χώρες που χαρακτηρίζονται ως ζωντανοί θρύλοι.