Σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία του νησιού θα ταξιδέψει το κοινό το Σάββατο 24 Ιουνίου ο θεσμός The Piano Tour.

Συγκεκριμένα, δύο πιάνα αυτή τη φορά θα βρεθούν στις θαλασσινές σπηλιές της Πέγειας, μπροστά από το ναυάγιο του Edro III που δεσπόζει επιβλητικά της περιοχής. Λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, κατά τις 18:45, οι Ναταλία Λεζέντοβα, Νίνα Ιωαννίδου, Ιβελίνα Ρούσεβα και Γκαλίνα Ντίμοβα – που συνθέτουν το Piano Quartet – θα ερμηνεύσουν έργα για ένα πιάνο, δύο πιάνα, τέσσερα χέρια και οκτώ χέρια με ένα μοναδικό ρεπερτόριο που περιλαμβάνει από χορούς και βαλς του Τσαϊκόφσκι έως έργα των Πιατσόλα και Χατζιδάκι. Κι όλα αυτά, μπροστά από το ναυάγιο την ώρα που ο ήλιος βυθίζεται για να προσφέρει τη μαγεία του καλοκαιρινού ηλιοβασιλέματος.

Το Piano Quartet θα ερμηνεύσει ένα πρόγραμμα που θα είναι απολαυστικό τόσο οπτικά όσο και ακουστικά και περιλαμβάνει μεταγραφές για οκτώ χέρια σε ένα αλλά και σε δύο πιάνα. Ανάμεσα στις επιλογές, η εισαγωγή της όπερας “Ruslan and Lyudmila” του Mikhail Glinka, βαλς από το μπαλέτο “Sleeping Beauty” του Τσαϊκόφσκι, η “Champagne Toccata” του Γουίλιαμ Γκίλοκ, το εμβληματικό “Escualo” του Άστορ Πιατσόλα, τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι σε μεταγραφή Δημήτρη Τσούκα (ειδικά γι’ αυτή τη συναυλία), συλλογή από το μπαλέτο “Nutcracker” του Τσαϊκόφσκι σε μεταγραφή Νικόλα Οικονόμου, η «Αρμένικη Ραψωδία» του Άρνο Μπαμπατζανιάν, συλλογή από την “Four Piece Suite” του Μπένετ και το ιδιαίτερο Galop-Marche του Αλμπέρ Λαβινιάκ.

Από το 2019, ο θεσμός The Piano Tour του Οργανισμού Avantgarde αφορά σε μία προσπάθεια διάδρασης με το μεγαλύτερο δυνατό κοινό, στοχεύοντας στην ανάπτυξη ακροατηρίου. Τα ρεσιτάλ πραγματοποιούνται σε ενδιαφέρουσες, αντισυμβατικές και ενίοτε απροσπέλαστες τοποθεσίες και μεταδίδονται ζωντανά μέσω Facebook και αναρτώνται στο YouTube.

Έχουμε ήδη παρακολουθήσει 13 συναυλίες από 14 διαφορετικούς καλλιτέχνες (πιάνο, κλαρινέτο, φωνή, σαξόφωνο) ενώ ο θεσμός έχει αγαπηθεί πολύ από το κοινό αφού κάθε ένα από τα ρεσιτάλ του τυγχάνει μεγάλης ανταπόκρισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου προβάλλεται. Όπως πάντα, ο Οργανισμός έχει εξασφαλίσει τις αναγκαίες άδειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το Piano Quartet προέκυψε από την ανάγκη που είχαν οι τέσσερις πιανίστριες να παρακάμψουν τη «μοναξιά» του πιανίστα ως σολίστ. Η προετοιμασία στο πιάνο απαιτεί μεγάλες περιόδους μοναχικότητας. «Αυτή η μοναξιά είναι κάτι με το οποίο μεγαλώνουμε, αλλά δεν σημαίνει ότι είμαστε μοναχικοί ως χαρακτήρες» λένε τα μέλη της ομάδας. «Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σπουδαίων πιανιστών που επιδίωξαν τη συνεργασία με άλλους πιανίστες στην καριέρα τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρωτοποριακή συνεργασία του Νικόλα Οικονόμου στο “On Four Pianos” του 1983», μας υπενθυμίζουν.

Ναταλία Λεζέντοβα, Νίνα Ιωαννίδου, Ιβελίνα Ρούσεβα και Γκαλίνα Ντίμοβα έπαιξαν για πρώτη φορά μαζί σε συναυλία στο πλαίσιο του “Winter Music Festival 2017” στην Πάφο, ανακαλύπτοντας την κοινή τους εκφραστική τεχνοτροπία, οπότε και αποφάσισαν να δημιουργήσουν το Piano Quartet με ρεπερτόριο κυρίως για τέσσερα, έξι και οκτώ χέρια. Έχουν ήδη εμφανιστεί σε συναυλίες σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο ενώ το πρόγραμμα τους αντικατοπτρίζει κάθε φορά την πολυπολιτισμικότητα των μελών του κουαρτέτου αφού πρόκειται για πιανίστριες με διαφορετικές καταβολές.

Το πλοίο EDRO III έφερε σημαία Σιέρα Λεόνε όταν το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου 2011 αναχωρούσε από το λιμάνι Λεμεσού με εννεαμελές πλήρωμα (από Λίβανο, Αλβανία και Αίγυπτο), φορτωμένο με γυψοσανίδες και προορισμό τη Ρόδο. Το ταξίδι του ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, με ήπια θάλασσα, αλλά μόλις η κατεύθυνση έγινε δυτική σε ανοικτή θάλασσα, τα πράγματα άλλαξαν. Μία ισχυρή θαλασσοταραχή άλλαξε την πορεία του πλοίου με αποτέλεσμα αυτό να θαλασσοδέρνεται για αρκετές ώρες, σε βαθύ σκοτάδι, προτού τελικά ριχθεί στα βράχια όπου και παρέμεινε ακινητοποιημένο μέχρι τα ξημερώματα της επομένης οπότε και Βρετανικό στρατιωτικό ελικόπτερο διέσωσε το πλήρωμα.

Λόγω της έγκαιρης παρέμβασης των υπηρεσιών, η ρύπανση της περιοχής (η οποία είναι προστατευόμενη και ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000) αποτράπηκε, αφού απομακρύνθηκαν τα καύσιμα που υπήρχαν στις αποθήκες του πλοίου. Στο διάστημα που ακολούθησε έγιναν προσπάθειες για μετακίνηση και ρυμούλκηση του, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αργότερα, διαφορές που προέκυψαν μεταξύ των εμπλεκόμενων στο θέμα διαχείρισης της κατάστασης όπως είχε δημιουργηθεί, δεν επέτρεψαν την απομάκρυνση του πλοίου από το σημείο όπου σφηνώθηκε στα βράχια με αποτέλεσμα το EDRO III να εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί, 200 μέτρα από τις θαλασσινές σπηλιές της Πάφου.

Είναι μήκους 94.75 μέτρων και πλάτους 14.50 μέτρων, έχει κλίση 12 μοίρες, και αφορά σε ένα από τα πλέον φωτογραφισμένα σημεία της Κύπρου, τόσο από ντόπιους όσο και από ξένους επισκέπτες, αφού το ναυάγιο προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα – ειδικά σε συνδυασμό με το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα της δυτικής Κύπρου.