Από το βορειοανατολικότερο άκρο της Κοιλάδας της Μαραθάσας, και συγκεκριμένα το χωριό του Καλοπαναγιώτη, συνεχίζει το μουσικό του οδοιπορικό ο επιτυχημένος θεσμός του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde, The Piano Tour.
Την Κυριακή 25 Αυγούστου στις 10 στο πρωί τα ηνία αναλαμβάνει η Σταυρούλα Θωμά, μία νεαρή Κύπρια πιανίστα που ζει στο Λονδίνο, έχει εμφανιστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και διακρίνεται για την ανεπτυγμένη αίσθηση επικοινωνίας καθώς και τη ζεστασιά και τον λυρισμό στις ερμηνείες της. Για το ρεσιτάλ, το πιάνο θα βρεθεί στο Οινοποιείο Μαραθάσα, σε υψόμετρο 800 μέτρων, αγναντεύοντας απ’ εκεί το χωριό του Καλοπαναγιώτη και σκορπώντας κλασική μουσική στην ομώνυμη κοιλάδα.
Το κοινό μπορεί να απολαύσει είτε διά ζώσης είτε σε απευθείας μετάδοση στο Facebook μέσα από τη σελίδα του Οργανισμού ένα πρόγραμμα που ετοίμασε η πιανίστα με έργα Λιστ, Γκρανίτσιο και Τσαϊκόφσκι υπό τον τίτλο «Κύματα από τα πλήκτρα».

Μιλώντας για την επιλογή των κομματιών που θα ερμηνεύσει, η Σταυρούλα εξηγεί ότι έχοντας γεννήσει πρόσφατα το πρώτο της παιδί, βρήκε τον εαυτό της να αναλογίζεται την κυκλική φύση της ζωής, είτε αυτό αφορά στους ανθρώπους είτε στις μέρες είτε ακόμη και στα συναισθήματα. «Τα κυκλικά κύματα που λαμβάνουμε από τη φύση αντικατοπτρίζουν αυτά της ζωής μας, με άνεμο να φυσάει απ’ εδώ κι απ’ εκεί, ήλιο και φεγγάρι να εναλλάσσονται ανατολή και δύση, λουλούδια να ανθίζουν και νερό να ρέει» σημειώνει.

Γι’ αυτό και επέλεξε τους «Ομόκεντρους κύκλους στο νερό» του Αντρέα Γκρανίτσιο, ένα σύνολο τριών σύγχρονων κομματιών γεμάτα ιμπρεσιονιστικά, ατμοσφαιρικά χρώματα, το «Au Lac de Wallenstadt» του Φραντς Λιστ, ένα ονειρικό κομμάτι που πραγματεύεται την ηρεμία των νερών μιας λίμνης σε αντίθεση με τις ταραγμένες θάλασσες του κόσμου, και τις «Εποχές» του Πιοτρ Τσαϊκόφσκι, 12 κομμάτια- ένα για κάθε μήνα του χρόνου- που περιλαμβάνουν διάφορα γεγονότα από τη ζωή, συνυφασμένα με ακατέργαστα στοιχεία της φύσης.
Πρόκειται για το 20ο ρεσιτάλ του θεσμού, που μας έχει συνηθίσει από το 2019 σε μοναδικές συναυλίες από απίστευτες τοποθεσίες του νησιού μας μετατρέποντας ολόκληρη την Κύπρο σε μια εν δυνάμει μουσική σκηνή. Η αρχή του ιδιαίτερου αυτού οδοιπορικού έγινε με ένα ρεσιτάλ για πιάνο 4-χέρια στο Στάδιο ΓΣΠ, στον τελικό του ποδοσφαιρικού κυπέλου Κύπρου.
Έκτοτε, μας έχει μεταφέρει με τα ρεσιτάλ του σε ενδιαφέρουσες, αντισυμβατικές και ενίοτε απροσπέλαστες τοποθεσίες με κάθε ένα από αυτά να μεταδίδεται ζωντανά στο Facebook και να αναρτάται μόνιμα στο YouTube, αφού πρόθεση και επιδίωξη των διοργανωτών είναι η διάδραση με το μεγαλύτερο δυνατό κοινό, στοχεύοντας στην ανάπτυξη ακροατηρίου.
Το The Piano Tour έχει ταξιδεύσει από την αρχαία στη σύγχρονη Κύπρο και από την αστική στην αγροτική ζωή του τόπου μας, έχοντας ήδη δώσει την ευκαιρία σε 21 διαφορετικούς καλλιτέχνες να εμφανιστούν σε μία σειρά από ρεσιτάλ που είναι τόσο ιδιαίτερα όσο και οι τοποθεσίες που επισκέπτεται, αφού εκτελέστηκαν ερμηνείες για ένα πιάνο, δύο πιάνα, πέντε πιάνα, πιάνο 4-χέρια, πιάνο 8-χέρια, πιάνο και κλαρινέτο, πιάνο και σαξόφωνο, πιάνο και φωνή.
Η Σταυρούλα Θωμά έκανε το ορχηστρικό της ντεμπούτο το 2014, πρώτα με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου υπό τον Ρόλαντ Μέλια και μετά με την Ορχήστρα Ρεπερτορίου του Κονσερβατορίου του Μπέρμιγχαμ υπό τoν Ντανιέλε Ροζίνα. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, περιλαμβανομένων των International Kodály Festival και The Palace of Arts (Ουγγαρία), Edinburgh Fringe Festival, Steinway Hall και St.James Piccadilly (Βρετανία) και Musica Als Parks (Ισπανία).

Σε ηλικία 11 ετών, κέρδισε το Β’ βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου Ευαγγελία Τζιαρρή. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών της σπουδών στο Royal Holloway University of London έλαβε την υποτροφία Γεωργίου και Μαρίας Τυρίμου ενώ με την πλήρη υποτροφία Joseph Weingarten συνέχισε στην Ακαδημία Μουσικής Λιστ. Στο Βασιλικό Κονσερβατόριο του Μπέρμιγχαμ της απονεμήθηκε Διάκριση για το Μεταπτυχιακό της στην ερμηνεία πιάνου, καθώς και το βραβείο Marzorie Hulzehurst για το τελικό της μεταπτυχιακό ρεσιτάλ.
Έχει σπουδάσει με τους Εύα Γεωργίου, James Kirby, John Twhaites, Margaret Fingerhut, András Kemenes και István Gulyás ενώ έχει παρακολουθήσει ανώτερα μαθήματα με διακεκριμένους καλλιτέχνες όπως οι Fabio Bidini, Malcolm Bilson, Orsolya Szabo, Imre Rohmannn, Peter Donohoe, Idil Biret, Jean Efflam Bavouze, Μαρτίνο Τιρίμο και Pascal Nemirowsky. Η Σταυρούλα κυκλοφόρησε ψηφιακό δίσκο με τίτλο «olk inspired piano music» με έργα Κλεμέντι, Σοπέν, Κόνταλ και Θεοδωράκη ενώ εξίσου με την ερμηνεία απολαμβάνει τη διδασκαλία, επιδιώκοντας να μεταλαμπαδεύει το πάθος και τις γνώσεις της για το πιάνο στους μαθητές της.
Το Οινοποιείο Μαραθάσα, ένα σύγχρονο οικοδόμημα στην κορυφή του βουνού, έχει ως έμπνευση και σημείο αναφοράς το σημαντικότερο θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο της περιοχής, τη Μονή του Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή. Αποκτά δε περιβαλλοντική τοπικότητα συνδέοντας τυπολογικά και διαμέσου των υλικοτήτων το κτίσμα με το μοναστήρι ενώ δημιουργεί δυναμικές και πρωτότυπες σχέσεις ένταξης κτιρίου-τοπίου αφού μοιάζει ως να αναδύεται μέσα από το τοπίο με το επικλινές του εδάφους να αγκαλιάζει τους κυλίνδρους στη βάση του κτιρίου, δημιουργώντας σχέση “άνωσης” αντικειμένου και γης.

Σε αυτή την τέλεια αρμονία ιστορικού και μοντέρνου, παλαιού και σύγχρονου, ένα επιβλητικό concert grand πιάνο με ουρά θα μεταφέρει τη μουσική του Λιστ και του Τσαϊκόφσκι αφήνοντας την να ταξιδεύσει στα βουνά και στις κοιλάδες της Κύπρου.
Ο Οργανισμός έχει εξασφαλίσει τις αναγκαίες άδειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.