Πώς υπάρχουν οι παραστάσεις στη μνήμη του κοινού που τις είχε κάποτε βιώσει; Αυτή ήταν η αρχική ερώτηση που πυροδότησε τη δημιουργική διαδικασία για το έργο «The bodies we swore». 

Πρόκειται για μια παράσταση για τα 20 χρόνια δημιουργίας της ομάδας pelma.Lia Haraki, που παρουσιάζεται στη Λεμεσό στις 13 και 14 Δεκεμβρίου.

Φέτος συμπληρώνονται είκοσι χρόνια παραστάσεων, πρακτικών και συνεργασιών με την ομάδα συνεργατών στο δημιουργικό πλαίσιο pelma.Lia Ηaraki. Ήταν μια χρονιά όπου η ομάδα βούτηξε βαθιά στην οργάνωση του αρχείου για να δημιουργήσει αυτή την παράσταση και να προετοιμάσει ένα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει το 2024 με κείμενα συνεργατών και ακαδημαϊκών σχετικά με το εικοσάχρονο έργο της.

Η παράσταση «The bodies we swore» ομάδα ανατρέχει σε περασμένα έργα, μοιράζεται ιστορίες, δοκιμάζει πρακτικές και ερμηνεύει τραγούδια από τις παραστάσεις και συνεργασίες της, μαζί με το κοινό που τη στήριξε τόσα χρόνια. 

Η πρόταση έχει δομηθεί ως μια ανεπίσημη συνάντηση με το κοινό πάνω στη σκηνή του θεάτρου Ριάλτο, όπου μαζί θα θυμηθούμε τα στοιχεία και τις θεματικές της πολύχρονης δουλειάς μέσα από συζητήσεις, μνήμες, δημιουργικά παιχνίδια, αναπαραστάσεις και ακροάσεις .

Το έργο αποτελεί μέρος του Προγράμματος Συνεργαζόμενου Καλλιτέχνη του θεάτρου Ριάλτο και υποστηρίζεται από το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού – Υφυπουργείο Πολιτισμού- Κύπρου 2023.

Συντελεστές

  • Σύλληψη/ σκηνοθεσία/ οργάνωση αρχείου: Λία Χαράκη 
  • Συνεργάτης στην επιμέλεια: Αλέξης Βασιλείου
  • Ερμηνευτές/ συνεργάτες: Αριάννα Μαρκουλίδου, Αλέξης Βασιλείου, Λία Χαράκη
  • Φιλοξενούμενοι ερμηνευτές: Πέτρος Κονναρής, Ελεάνα Αλεξάνδρου
  • Mουσική: Ομάδα συνεργατών
  • Φωτογραφία: Xάρης Aντωνιάδης
  • Τεχνική διεύθυνση: Γιάγκος Χατζηγιάννης 
  • Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, Τετάρτη 13, Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 8.30μ.μ. rialto.interticket

Σχετικά με την ομάδα Pelma.Lia Haraki

Το Pelma.Lia Haraki είναι το καλλιτεχνικό πλαίσιο που φιλοξενεί τη δημιουργία, την παραγωγή, την έρευνα και την παρουσίαση του καλλιτεχνικού έργου και των συνεργασιών της καλλιτέχνιδας Λίας Χαράκη. Είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε από τη Λία και τους συνεργάτες της το 2003 στη Λεμεσό της Κύπρου και για τα δύο πρώτα χρόνια της δημιουργίας του φιλοξένησε επίσης τον εικαστικό Χριστόδουλο Παναγιώτου. 

Τα τελευταία 20 χρόνια το Pelma.Lia Haraki έχει δημιουργήσει και παρουσιάσει πάνω από 50 έργα για τη σκηνή και site specific και έχει δημιουργήσει τις πρακτικές ‘Performing biography’, ‘IntuΝition’και ‘Repetitive poetry’ καθώς και τις μεθόδους καθοδήγησης καλλιτεχνών σχετικές τη δημιουργική διαδικασία  ‘The onion’ και  ‘Performance as service’. Η δημιουργική δομή προσέφερε επίσης το πλαίσιο για συνεργασίες με πάνω από εκατό performers, χορευτές, μουσικούς, σχεδιαστές ήχου, σκηνογράφους, φωτογράφους, εικαστικούς, τεχνικούς, δραματουργούς, μέντορες, βοηθούς και άλλους. Μακροχρόνιοι συνεργάτες είναι οι καλλιτέχνες/ερμηνευτές Αριάνα Μαρκουλίδου, Ελεάνα Αλεξάνδρου, Αλέξης Βασιλείου, Πέτρος Κονναρής, Μάριος Ιωάννου, δραματουργός Guy Cools, τεχνικός διευθυντής Γιάγκος Χατζηγιάννης, σχεδιαστές ήχου και μουσικοί Γιάννης Χριστοφίδης, Χρήστος Χατζηχρήστου και Παντελής Διαμαντίδης, μέντορας Εύη Χαράκη Μαχαιρά, καθοδηγήτρια φωνής Cathryn Robson, φωτογράφος Πάυλος Βρυωνίδης, φωτιστής Alexander Jotovic και άλλοι.

Έργα της δομής έχουν παρουσιαστεί σε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ όπως Julidans Amsterdam, Φεστιβάλ Αθηνών, Royal Festival Hall London, Bozar Brussels, Unesco Paris, The Place London, Tanec Praha, Kleines Haus Dresden, Korzo The Hague, Euro-scene Leipzig, Venice Biennale με το σόλο ‘Tune In’ (εύφημος μνεία για το περίπτερο Κύπρου και Λιθουανίας). Έργα βραβεύτηκαν στην πλατφόρμα χορού Κύπρου και προκρίθηκαν δύο φορές από το δίκτυο Aerowaves. 

Από την ίδρυσή του, το δημιουργικό πλαίσιο υπήρξε μια σημαντική κινητήρια δύναμη στην ανάπτυξη του σύγχρονου χορού και της περφόρμανς στην Κύπρο, προτρέποντας δομές όπως η Στέγη Χορού Λεμεσού και εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες και την κοινότητα. Το Pelma επίσης ξεκίνησε τη συνεργασία με το ευρωπαϊκό δίκτυο Aerowaves network και το Dance Web Europe – Impuls Tanz festival στη Βιέννη το 2003. Ως πολιτιστικός φορέας έχει συμμετάσχει σε διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα και έχει δημιουργήσει προγράμματα επιμέλειας και φιλοξενίας έργων άλλων καλλιτεχνών από Kύπρο και το εξωτερικό.

Η καλλιτεχνική δομή Pelma.Lia Haraki χρηματοδοτείται κυρίως από το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού – Υφυπουργείο Πολιτισμού-Κύπρος και συνεργάζεται συχνά με τη Στέγη Χορού Λεμεσού, το Nimac (δημοτικό κέντρο τεχνών Λευκωσίας σε συνεργασία με το ίδρυμα Πιερίδη) και το θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό.