Την πρώτη ατομική έκθεση τέχνης της Πέγκης Αλεξάνδρου με τίτλο «Ταυτότητες» παρουσιάζει η γκαλερί Πρόζακ από τις 30 Οκτωβρίου.
Η έκθεση στοχεύει να παρουσιάσει στον θεατή τις τρεις ταυτότητές της, δίνοντας μια γεύση από το ταξίδι της καλλιτέχνιδος από τις κυπριακές ρίζες της μέχρι τα ταξίδια της στην Αφρική, δηλαδή τη Ζάμπια, όπου έζησε για 18 χρόνια, και παράλληλα να δώσει μια αίσθηση της Αρμενικής κληρονομιάς της, παρουσιάζοντας έργα τέχνης που εκφράζουν πολιτιστικά στοιχεία.
Η καλλιτέχνης θεωρεί τον εαυτό της κολορίστρια, επιλέγοντας να αποδίδει συναισθήματα και διάθεση μέσα από ζωηρών χρωμάτων. Ακολουθεί μια καινοτόμο προσέγγιση για να εκφράσει τις σκηνές και τα πορτρέτα της με τρόπο που να προκαλεί συναισθήματα στον θεατή μέσω της σύνθεσης, της επιλογής παλέτας χρωμάτων, των γραμμών και των πινελιών της.
Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στα ημι-αφηρημένα έργα της. Χρησιμοποιεί κυρίως ακρυλικά, αλλά έχει επίσης έργα τέχνης σε λάδι, γκουάς, μαλακά παστέλ, κάρβουνο, μελάνια και έχει πειραματιστεί με μέσα όπως gelliplate και κολλάζ, χρησιμοποιώντας λεπτό χαρτί, καθώς και με τη χαρακτική.

Στην Κύπρο, η καλλιτέχνης έχει περάσει πολλές ώρες σε οδικές εκδρομές για να επισκεφτεί χωριά και εξοχές της Κύπρου, αποτυπώνοντας την ομορφιά των άγριων τοπίων και της βλάστησης, της άγριας ζωής, των θαλασσογραφιών και των βουνών, από την Κρίτου Τέρα, ένα μέρος κοντά στην καρδιά της, μέχρι τις ακτές του νησιού. Μπορείτε να δείτε περίπλοκη χρήση των πινελιών στην άγρια βλάστηση και στα ονειρεμένα απομακρυσμένα τοπία των κυλιόμενων λόφων.
Η πρώτη της επίσκεψη στο Γερεβάν το 2023 ήταν για εκείνη μια αφύπνιση του πολιτιστικού πλούτου που ο λαός της έχει συγκεντρώσει εδώ και αιώνες. Η παρόρμηση να παρουσιάσει κάποια στοιχεία του πολιτισμού της είχε ως αποτέλεσμα ένα συναισθηματικό ταξίδι και έτσι βλέπουμε έργα τέχνης που παρουσιάζουν πολιτιστικά σύμβολα, ζωγραφισμένα με ζωηρά χρώματα, όπου η καλλιτέχνης ακολουθεί μια τολμηρή μικτή τεχνική να τα παρουσιάσει.
Η Πέγκη Αλεξάνδρου

Η Πέγκη Αλεξάνδρου μεγάλωσε και έζησε στη Λευκωσία μέχρι τον γάμο της και μετά τον οποίο μετακόμισε με τον σύζυγό της στη Λουσάκα της Ζάμπιας. Διαθέτει πτυχία, ένα BSc στην Επιστήμη Υπολογιστών από την Αγγλία και ένα Μεταπτυχιακό Πιστοποιητικό στην Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αφρικής.
Πάντα αγαπούσε τα μαθήματα τέχνης στο σχολείο και ζωγράφιζε σκηνές από ανθρώπους από τη φαντασία της. Ωστόσο, επειδή δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την αγάπη της για την τέχνη, επέλεξε μια καριέρα στην πληροφορική για πάνω από 30 χρόνια. Το 2016 αποφάσισε να αλλάξει κατεύθυνση και να ακολουθήσει το παιδικό της πάθος.
Μετά από μερικά χρόνια πειραματισμού, εντάχθηκε στο Εργαστήρι Τέχνης του Νικόλα Παναγή, όπου υπό την καθοδήγηση του μπόρεσε να αναπτύξει τις δεξιότητές της και να εκπληρώσει τα ταλέντα της. Έμαθε να εφαρμόζει μπογιά, να αναμειγνύει χρώματα και να χρησιμοποιεί πινέλα για έκφραση, και πειραματίστηκε και με διάφορα άλλα μέσα, όπως κάρβουνο, γκουάς, ακουαρέλες, μαλακά παστέλ, λάδια, μελάνια, τη χαρακτική και το κολλάζ. Η Πέγκη αγαπά τη χρήση χρωμάτων και χρησιμοποιεί κυρίως ακρυλικά για να δημιουργήσει έργα γεμάτα ζωντάνια και έκφραση. Κάποια από τα πιο ασυνήθιστα έργα της ισορροπούν ανάμεσα στην αφαίρεση και τον εξπρεσιονισμό και χρησιμοποιεί κάρβουνο για την δημιουργία σχημάτων, εφαρμόζοντας λεπτό χαρτί με λάδι ή ακρυλικά για να δώσει υφή, ένταση και όγκο.
Η καλλιτέχνης κινείται από τη μια ταυτότητα στην άλλη με ευκολία. Το ταξίδι της μεταξύ της μεσογειακής νήσου της Κύπρου και των σαβάνων της νότιας κεντρικής Αφρικής την ώθησε να βγει από τη ζώνη άνεσής της και να επεκτείνει τους ορίζοντές της, διαμορφώνοντας την ταυτότητά της, όπου μπορεί να αποτυπώσει διαθέσεις και συναισθήματα και να τα μεταφέρει σε ένα καμβά. Σκηνές ζωντανών και χαοτικών αφρικανικών αγορών, καθώς και «εκτός πεπατημένης διαδρομής» σκηνές με νυσταγμένα μεσογειακά τοπία, άγρια βλάστηση και χλωρίδα και πανίδα του αγαπημένου της νησιού ζωντανεύουν. Τα ταξίδια της στο Γερεβάν της Αρμενίας ξύπνησαν μέσα της τον πολιτιστικό πλούτο της κληρονομιάς της και εφαρμόζοντας τις πολύπλευρες δεξιότητές της φέρνει στη ζωή πάνω σε καμβά, πολιτιστικά σύμβολα βουνών, πουλιών, παραδοσιακών χορευτών, σχεδίων χαλιών και μοναστηριών.
- Λευκωσία, γκαλερί Πρόζακ. Εγκαίνια: Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, 7μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 3 Νοεμβρίου (καθημερινές 4-8μ.μ., σαββατοκύριακο 10.30π.μ.-2μ.μ., 5-8μ.μ.)