Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Στράτης Μυριβήλης και Κύπρος» διοργανώνει το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής.
Η ημερίδα, που εστιάζει στην ιδιαίτερη σχέση ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες πεζογράφους της γενιάς του ’30 με το νησί, πραγματοποιείται με τη στήριξη του Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και με χορηγία του Τμήματος Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Απευθύνεται σε φιλολόγους και εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης.
Ανάμεσα στους εισηγητές θα είναι και η εγγονή του Στράτη Μυριβήλη Χριστίνα Αγγελοπούλου που θα μοιραστεί αναμνήσεις από την παιδική της ηλικία.
Η ημερίδα φιλοξενείται στο Αμφιθέατρο UNESCO Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αλλά θα παρουσιάζεται και σε άμεση διαδικτυακή μετάδοση.
Ξεκινά στις 8.30π.μ. με την εγγραφή των συνέδρων και τους χαιρετισμούς από τη Μαρίνα Ροδοσθένους, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τον Λεωνίδα Γαλάζη, πρόεδρο του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής και τη Νάντια Στυλιανού, αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού.
Πρώτη εισηγήτρια θα είναι η εγγονή του Στράτη Μυριβήλη Χριστίνα Αγγελοπούλου. Ακολουθεί εισήγηση του πανεπιστημιακού, ποιητή και συγγραφέα Στέφανου Κωνσταντινίδη με θέμα «Τότε που συνάντησα τον Στράτη Μυριβήλη». Η Νίκη Λυκούργου, Πρ. Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ θα αναπτύξει το θέμα Κόκκινες ιστορίες (1915): Μικρή περιδιάβαση στην πρώτη συλλογή διηγημάτων του Στράτη Μυριβήλη», ενώ ο Βασίλης Βασιλειάδης, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, το θέμα «Λογοτεχνικές και δημοσιογραφικές αναζητήσεις του Στράτη Μυριβήλη κατά τη δεκαετία της παραμονής του στη Λέσβο (1922-1932)».
Η Β’ Συνεδρία ξεκινά στις 11.25π.μ. με την εισήγηση του Καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου Γιώργου Γεωργή με θέμα «Μυριβήλης και Κύπρος. Πριν από τον Ελληνικό Εμφύλιο (1890-1969)». Η φιλόλογος Άννα Περικλέους θα αναφερθεί στην πρώτη επίσκεψη του Στράτη Μυριβήλη στην Κύπρο μέσα από τα δημοσιεύματα των κυπριακών εφημερίδων. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου θα μιλήσει για το δεύτερο ταξίδι του Μυριβήλη στην Κύπρο (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 1952). Τέλος, η Μαρία Νικολοπούλου από το ΕΚΠΑ θα αναπτύξει το θέμα Λογοτεχνία, ραδιόφωνο και πολιτισμική πολιτική: Μια πρόσκληση του Μυριβήλη από τη Ραδιοφωνική Υπηρεσία Κύπρου (CBS) (και η απόρριψή της)».
Η Γ’ Συνεδρία της ημερίδας αρχίζει στις 1.15μ.μ. με την Κυριακή Χρυσομάλλη- Χένριχ, εντεταλμένη με τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Christian- Albrecht του Κιέλου. Θα μιλήσει για το θέμα «Η βία συστατικό της πολεμικής σημειολογίας και ο τρυφερός ήρωας της ‘Ζωής εν τάφω’». Η διδάκτωρ παιδαγωγικής Βασιλική Σελιώτη τιτλοφορεί την εισήγησή της «Μπαρμπύς, Μυριβήλης, Ρεμάρκ: Σταθερές των ευρωπαϊκών τραυματικών αφηγήσεων για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Στην τελευταία εισήγηση της ημερίδας, ο ποιητής και διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας Λεωνίδας Γαλάζης θα μιλήσει για την ανθολόγηση του Μυριβήλη στα σχολικά αναγνώσματα νεοελληνικής λογοτεχνίας Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης.
Tο κοινό (όσοι δεν θα μπορέσουν να παρευρεθούν με φυσική παρουσία) θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου τις εργασίες της επιστημονικής ημερίδας με έναν από τους πιο κάτω τρόπους:
- Μέσω του σχετικού συνδέσμου
- Από τη σελίδα του ΟΛΚ στο Facebook
- Από τη σελίδα του ΟΛΚ στο Youtube
—
Όσοι θα παρακολουθήσουν μέσω διαδικτύου τις εργασίες της ημερίδας και επιθυμούν να τους αποσταλεί πιστοποιητικό παρακολούθησης θα πρέπει να δηλώσουν την παρουσία τους στη σελίδα του ΟΛΚ στο Facebook (αναγραφή του ονόματός τους στα σχόλια, κάτω από τη μετάδοση των εργασιών της ημερίδας, μόνο κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της).