Συνολικά 37 σχέδια με μαύρο μελάνι περιλαμβάνει η 2η ατομική έκθεση του Κύπριου καλλιτέχνη Ευαγόρα Καραγιώργη με τίτλο «Στου χρόνου τις γραμμές», που παρουσιάζεται από τις 28 Μαρτίου στην γκαλερί Γκλόρια.

Μια ενότητα των έργων είναι εμπνευσμένη από στίχους της Ευτυχίας Παναγιώτου, από τη βραβευμένη ποιητική της συλλογή «Μύθοι για το τέλος του κόσμου». Τον Ιούλιο του 2024, σε ταξίδι του για μαθήματα μουσικής στο Χουδέτσι, κοντά στο Ηράκλειο Κρήτης, ο Καραγιώργης μελετούσε το βιβλίο της και ξεκίνησε να αποτυπώνει σε μπλοκάκι σχέδια εμπνευσμένα από τους στίχους της.

Φράσεις όπως «στην κόψη του χρόνου», «στα πόδια τους προσδέθηκαν πουλιά», «σώμα με σώμα, η καρδιά σου με την καρδιά του», «ωραία πουλιά τους φέρανε εδώ» και «ουράνια σώματα σε πυκνό μελάνι» ενεργοποίησαν τη φαντασία του και συνοδεύουν τα έργα.

Η εικαστική πορεία του

Παράλληλα με τη σύνθεση μουσικής, ο Καραγιώργης ασχολείται με το σχέδιο εδώ και πολλά χρόνια. Στα ταξίδια του κρατάει πάντα μαζί του μπλοκάκια, αποτυπώνοντας τη θέα από τα παράθυρα ξενοδοχείων και σπιτιών όπου διαμένει. Οι εικόνες αυτές αποτελούν σημείο αναφοράς και δημιουργικής έμπνευσης. Πόλεις όπως το Μόναχο, το Αμβούργο, η Σκωτία, το Παρίσι, το Βερολίνο, η Αθήνα, η Τσεχία και η Γλασκώβη έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στα έργα του.

Το καλοκαίρι του 2011, σε ταξίδι στη Γερμανία με τον Μιχάλη Πιερή για την παράσταση του ΘΕΠΑΚ «Το άσμα του γιοφυριού», ο Καραγιώργης άρχισε να σχεδιάζει σκηνές από την αρχιτεκτονική του Αμβούργου. Στα σχέδιά του, ενσωμάτωσε στοιχεία από την Κύπρο, όπως τον Πενταδάχτυλο, που εμφανίζεται με πουλιά να πετούν πάνω από τις βουνοκορφές του, συμβολίζοντας το τραύμα του πολέμου και την αναζήτηση της ελευθερίας.

Με την ενθάρρυνση φίλων εικαστικών, μετέφερε τα σχέδια από τα μπλοκάκια σε μεγαλύτερες διαστάσεις, οδηγώντας στην πρώτη του ατομική έκθεση το 2014 στη Γκαλερί Γκλόρια.

Εικαστική προσέγγιση

Κεντρικό στοιχείο στη δουλειά του είναι ο συνδυασμός γεωμετρικών μοτίβων, κάτι που αντανακλάται και στις μουσικές του συνθέσεις. Κουκκίδες, γραμμές, κύκλοι, τετράγωνα και τρίγωνα επαναλαμβάνονται σε διάφορους συνδυασμούς, συνθέτοντας με υπομονή και επιμονή ανθρώπινες φιγούρες, δέντρα και σπίτια με κεραίες.

Στα σχέδιά του, εμφανίζονται βιωματικά στοιχεία, όπως απλωμένα ρούχα στα σχοινιά, μαχαίρια και πέτρες, που παραπέμπουν σε παιδικές του μνήμες από την Τσάδα. Ο πατέρας του, τη δεκαετία του ’30, εργαζόταν στα κωμοδρομιά της Λαπήθου κατασκευάζοντας μαχαίρια, τα οποία πουλούσε σε πανηγύρια και αργότερα χρησιμοποιούσε ως χασάπης. Επιπλέον, ανακαλεί αναμνήσεις από την κατασκευή δομών στο χωριό και τον καθαρισμό των χωραφιών από πέτρες, που στα έργα του λειτουργούν ως υπενθύμιση της αξίας των φυσικών υλικών σε μια εποχή κυριαρχίας του τσιμέντου και του σιδήρου.

Συμβολισμοί στα έργα του

Οι φιγούρες του, χωρίς χαρακτηριστικά, αποτελούνται από κουκκίδες και γραμμές και έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο. Τα λιτά και ταπεινά σπίτια του αποτυπώνουν την ανάγκη για απλότητα, μακριά από τον υλισμό και τους επιβλητικούς πύργους που κατακλύζουν το σύγχρονο τοπίο.

Τα δέντρα του εκφράζουν τη φυσική ζωή και την αντοχή στον χρόνο, ενώ τα πουλιά του συμβολίζουν την ελευθερία και το ταξίδι της ζωής. Τα ρούχα που αιωρούνται στα σχοινιά, τέλος, αποτυπώνουν την ισορροπία μεταξύ γης και ουρανού, υπαινισσόμενα την πνευματική αναζήτηση του ανθρώπου.

  • Λευκωσία, γκαλερί Γκλορια (22762605). Εγκαίνια: Παρασκευή 28 Μαρτίου, 7.30μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 15 Απριλίου (Δευτέρα 5.30-μ.μ., Τρίτη– Παρασκευή 10.30π.μ.- 12.45μ.μ.- 5.30- 8μ.μ., Σάββατο 10.30π.μ.- 12.45μ.μ.)

Τα εγκαίνια θα τελεστούν από τον διακεκριμένο χαράκτη Χαμπή.