Στην Κύπρο για ένα μοναδικό ρεσιτάλ έρχεται ο διάσημος βιρτουόζος του σακουχάτσι Γιοσούκε Ίριε, την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, προσκαλώντας το κοινό να εξερευνήσει την πλούσια γκάμα και πνευματικότητα της ιαπωνικής παράδοσης.
Το σακουχάτσι (shakuhachi) είναι ένα σαγηνευτικό ιαπωνικό πνευστό μουσικό όργανο που συνδυάζει αβίαστα την απλότητα και το βάθος ήχου. Φτιαγμένο από μπαμπού, μοιάζει με ακόσμητο, μακρύ και λεπτό φλάουτο, αλλά ο ήχος του φέρει μια βαθιά πνευματική απήχηση.
Γνωστό για τις απίστευτα όμορφες μελωδίες και τις διαλογιστικές του ιδιότητες, το σακουχάτσι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιαπωνικής κουλτούρας εδώ και αιώνες. Παραδοσιακά συνδέεται με τον Βουδισμό Ζεν, που χρησιμοποιείται συχνά από τους μοναχούς ως εργαλείο διαλογισμού και αυτοστοχασμού.
Το σακουχάτσι απαιτεί δεξιοτεχνία και υπομονή, καθώς οι νότες του παράγονται ελέγχοντας την αναπνοή μέσω ενός μικρού ανοίγματος, με αποτέλεσμα μια μεγάλη γκάμα τόνων, από αιθέριους ψίθυρους έως τολμηρούς, αντηχητικούς ήχους.
Ο Γιοσούκε Ίριε, ένας καταξιωμένος δεξιοτέχνης του σακουχάτσι με καταγωγή από την Ιαπωνία, είναι γνωστός για τις μαγευτικές του ερμηνείες. Με παραστάσεις σε περισσότερες από 50 χώρες, έχει γίνει πραγματικός πρεσβευτής της παράδοσης του σακουχάτσι. Οι συναυλίες του είναι καθηλωτικές και μεταφέρουν το κοινό σε έναν κόσμο αρχαίας ιαπωνικής πνευματικότητας και καλλιτεχνίας.

Οι ερμηνείες του χαρακτηρίζονται από στιγμές διαλογιστικής γαλήνης, όπου οι στοιχειωτικές μελωδίες του σακουχάτσι φαίνονται να παραμονεύουν στον αέρα και στιγμές έντονης ενέργειας που αντηχούν στο κοινό. Ο Γιοσούκε Ίριε έχει μαγέψει πολλές προσωπικότητες, όπως αρχηγούς κρατών, πολιτικούς, βασιλείς και αξιωματούχους με τη μουσική του.
- Λευκωσία, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, ARTos House, 7μ.μ. Δωρεάν είσοδος. Κρατήσεις στο 22394800
Περισσότερα για το σακουχάτσι

Το σακουχάτσι είναι πνευστό όργανο της ιαπωνικής μουσικής παράδοσης. Χρησιμοποιήθηκε ως επίσημο όργανο της αυλής της μεσαιωνικής Ιαπωνίας, ως πνευματικό εργαλείο των μοναχών Κομουσό του Ρινζάι Ζεν, ενώ παράλληλα έχει χρησιμοποιηθεί ως όπλο κι ως μέσο επιβίωσης των μοναχών, μέσα από την πρακτική της βουδιστικής ελεημοσύνης (takuhatsu).
Από την εποχή της μεταρρύθμισης του Αυτοκράτορα Μεΐτζι, η χρήση του οργάνου έπαψε να επιτρέπεται αποκλειστικά στους μοναχούς Κομουσό και από τότε χρησιμοποιείται πλέον ως μουσικό όργανο με παγκόσμια εμβέλεια.
Στις μέρες μας, το απλό αυτό κομμάτι μπαμπού με τις πέντε οπές έχει καταφέρει με το μοναδικό ηχόχρωμα και την ευελιξία έκφρασής του, να κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον ποικίλων μουσικών δρόμων, υπερβαίνοντας τον παραδοσιακό του χαρακτήρα ως μεταμοντέρνο πλέον μουσικό όργανο. Το ρεπερτόριο των μοναχών Κομουσό έχει διασωθεί δια μέσου των αιώνων και χρησιμοποιείται σήμερα για διαλογισμό, χαλάρωση και θεραπεία.