Το πιο συγκινητικό θρησκευτικό έργο που γράφτηκε ποτέ παρουσιάζει λίγες μέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, με μαέστρο έναν από τους κορυφαίους της νέας γενιάς, τον Ντανιέλ Ραΐσκιν.
Το «Stabat Mater» έχει εμπνεύσει πολλούς συνθέτες οι οποίοι έχουν μελοποιήσει το κείμενο αλλά η πιο συγκινητική μελοποίηση θεωρείται αυτή του συνθέτη Τζοακίνο Ρσίνι, που αναδεικνύει την ένταση του συναισθήματος, τον σπαραγμό αλλά και τη βαθιά πίστη μέσα από τη μουσική και τους στίχους του.
Η ΣΟΚ παρουσιάζει το μεγαλοπρεπές αριστούργημα του Ροσίνι σε Λευκωσία και Λεμεσό στις 10 και 11 Απριλίου, μαζί με τη χορωδία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων υπό την διδασκαλία του Λοΐζου Λοΐζου, με τους επώνυμους σολίστ του κλασικού ρεπερτορίου Ελένη Χαραλάμπους (σοπράνο), Μαργαρίτα Ηλία (μέτζο – σοπράνο), Μάριο Ανδρέου (τενόρος), Γιώργο Ιωάννου (μπάσος).

Γραμμένο το 1841, το «Stabat Mater» θεωρείται μοναδικό αριστούργημα στο είδος του παρόλο που αποτελεί ένα από τα λιγοστά έργα θρησκευτικής μουσικής του Ροσίνι (1792-1868). Εμπνευσμένο από τον ομώνυμο ύμνο του 13ου αιώνα που αντηχεί τη θλίψη της Παναγίας που στέκεται στους πρόποδες του Σταυρού, το σκηνικό του Ροσίνι εξισορροπεί αριστοτεχνικά τη δραματικότητα του οπερατικού στυλ με αισθήματα βαθιάς θρησκευτικής αφοσίωσης. Τα πλούσια χορωδιακά αποσπάσματα, τα λυρικά σόλο και η πλούσια ενορχήστρωση του έργου συνδυάζονται για να δημιουργήσουν έναν ισχυρό στοχασμό για τη θλίψη, την πίστη, και τη σωτηρία.
Το έργο παρουσιάζεται πριν την Εβδομάδα των Παθών λόγω του θέματός του. Οι πρώτες λέξεις του λατινικού κειμένου, που σημαίνουν «Η Μητέρα στεκόταν»– Stabat Mater- αναφέρεται στη στιγμή που η Παναγία βρίσκεται κάτω από τον Σταυρό και θρηνεί για τον σταυρωμένο γιο της.
Η σύνθεση, με την ιδιαίτερη δομή της, προβάλλει τη σταδιακή κορύφωση της συγκίνησης, μεταφέροντας τον ακροατή σ’ ένα ταξίδι βαθιάς κατάνυξης και περισυλλογής. Η μουσική ατμόσφαιρα που δημιουργεί αποδίδει με εξαιρετικό τρόπο το δράμα της Σταύρωσης, μεταφέροντας το αίσθημα της θλίψης αλλά και της ελπίδας που συνοδεύει την Ανάσταση.

Το έργο αποτελείται από δέκα μέρη, τα οποία εναλλάσσονται ανάμεσα σε σόλο φωνές, ντουέτα, τρίο, κουαρτέτα και χορωδιακές στιγμές, με πλούσια συνοδεία ορχήστρας. Η διάρκεια του κυμαίνεται περίπου στα 60’, κατά τη διάρκεια των οποίων η μουσική ακολουθεί την πνευματική διαδρομή του ποιήματος— από τη θλίψη και τον οίκτο, μέχρι την ελπίδα και την τελική ανάταση.
Ο Ροσίνι, που αποσύρθηκε από τη σύνθεση στα 37 του μετά την επιβλητική όπερα «Γουλιέλμος Τέλλος», απείχε σχεδόν δύο δεκαετίες από την ενεργή μουσική δημιουργία. Το «Stabat Mater» αποτέλεσε μια ουσιαστική και μεγαλοπρεπή επιστροφή– όχι απλώς μια εξαίρεση, αλλά μια βαθιά προσωπική κατάθεση. Δεν πρόκειται απλώς για μια θρησκευτική σύνθεση. Είναι ένα ιερό δράμα της ψυχής, γραμμένο με όλη τη μουσική δύναμη ενός ανθρώπου που γνώριζε τον πόνο, τη λύτρωση και την κάθαρση μέσω της τέχνης.
Μια συμπαραγωγή του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και της Παπαδόπουλος και Σχοινής Παραγωγές.
Πού και πότε
- Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο, Πέμπτη 10 Απριλίου, 8.30μ.μ.
- Λεμεσός, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Παρασκευή 11 Απριλίου, 8.30μ.μ.
Εισιτήρια: ticketmaster.cy
Xορηγός επικοινωνίας Ο Φιλελεύθερος