Το Piano Quartet, μια ξεχωριστή ομάδα τεσσάρων πιανιστών με έδρα την Πάφο, επιστρέφει για ακόμη μια συναυλία, με τίτλο «Sparks of Music», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, στο Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου.

Οι αταλία Λεζέντοβα, Νίνα Ιωαννίδου, Ιβελίνα Ρούσεβα και Γκαλίνα Ντίμοβα θα παρουσιάσουν αριστουργήματα για τέσσερα και οκτώ χέρια σε δύο πιάνα.

Οι τέσσερεις μουσικοί παρουσιάστηκαν μαζί σε συναυλία κατά τη διάρκεια του «Χειμωνιάτικου Φεστιβάλ» το 2017 στην Πάφο και ανακάλυψαν την κοινή τους εκφραστική τεχνοτροπία. Έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν το Piano Quartet με ρεπερτόριο που περιλαμβάνει κυρίως έργα για τέσσερα, έξι και οκτώ χέρια.

Έχουν πραγματοποιήσει συναυλίες στον Πολιτιστικό Χώρο Τεχνόπολις 20, στη Μουσική Ακαδημία ARTE και στο Κυπριακό Μουσείο Οίνου. Η τρίτη σειρά συναυλιών τους με τίτλο Μουσικές Γέφυρες παρουσιάστηκε σε όλα τα μεγάλα θέατρα στην Κύπρο, όπως το Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό, στο Θέατρο Παλλάς στη Λευκωσία και στο Μαρκίδειο Θέατρο στην Πάφο το 2019.

Η τελευταία τους συναυλία ήταν μέσα στα πλαίσια του θεσμού The Piano Tour του Avantgarde Foundation και πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία τον Ιούνιο του 2023, στην περιοχή των θαλασσινών σπηλιών στην Πέγεια, και παράλληλα μεταδιδόταν ζωντανά στο διαδίκτυο.

Οι τέσσερις πιανίστριες προέρχονται από διαφορετικές καταβολές, και το ρεπερτόριο του Piano Quartet συστάθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να αντικαθρεφτίζει αυτή την πολυπολιτισμικότητα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταγραφές για οκτώ χέρια όπως την εισαγωγή της όπερας «Ρουσλάνος και Λουντμίλα» του Mikhail Glinka, το Βαλς από το μπαλέτο «Η Ωραία Κοιμώμενη» του Tchaikovsky, την Champagne Toccata του William Gillock και το εμβληματικό έργο του Astor Piazzolla «Escualo».

Το Piano Quartet ανέθεσε επίσης στον Έλληνα συνθέτη Δημήτρη Τσούκα να μεταγράψει μια επιλογή τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι για οκτώ χέρια σε δύο πιάνα, ειδικά για αυτήν την εκδήλωση.

Οι πιανίστριες επίσης θα παρουσιάσουν διασκευές για τέσσερα χέρια όπως μια συλλογή από το μπαλέτο «Καρυοθραύστης» του Tchaikovsky, μεταγραφή του Κυπρίου σύνθετη Νικόλα Οικονόμου, την «Αρμένικη Ραψωδία» του Arno Babajanian, συλλογή από την Four Piece Suite του Richard Rodney Bennett, το Prelude από Suite για δυο πιάνα, op.6 του Dmitri Shostakovich και το «La nuit… L’amour» από την Suite No. 1 Op. 5 (Fantaisie-Tableaux) για δύο πιάνα του Sergei Rachmaninoff. Τέλος θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα, η σύνθεση της Ναταλία Λεζέντοβα, The Bumblebee Dance, η οποία γράφτηκε ειδικά για το Piano Quartet, για οκτώ χέρια σε ένα πιάνο.

  • Πάφος, Μαρκίδειο Θέατρο, Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, 7μ.μ. 70002420

Το Piano Quartet γεννήθηκε από την ανάγκη που είχαν οι τέσσερις πιανίστριες να παρακάμψουν τη «μοναξιά» του πιανίστα ως σολίστ. Η προετοιμασία στο πιάνο απαιτεί μεγάλες περιόδους μοναχικότητας. «Αυτή η μοναξιά είναι κάτι με το οποίο μεγαλώνουμε, αλλά δεν σημαίνει ότι είμαστε μοναχικοί ως χαρακτήρες», λένε τα μέλη της ομάδας. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σπουδαίων πιανιστών που επιδίωξαν τη συνεργασία με άλλους πιανίστες στην καριέρα τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρωτοποριακή συνεργασία του Νικόλα Οικονόμου στο «Σε Τέσσερα Πιάνα» του 1983.

«Θα είναι διασκεδαστικό όχι μόνο ακουστικά αλλά και οπτικά. Το να παίζεις με άλλους πιανίστες είναι μια απόλαυση. Οι πιανίστες παίζουν συχνά σε σύνολα, στα οποία το πιάνο είναι περισσότερο συνοδευτικό όργανο. Εδώ, όλοι είναι ίσοι, όλοι είναι στο επίκεντρο, αλλά υπάρχει πολλή δουλειά για να γίνει ο ήχος πλούσιος και ισορροπημένος», λένε τα μέλη του Piano Quartet.

Μην χάσετε τον ορχηστρικό ήχο που θα προέρχεται από 176 ασπρόμαυρα πλήκτρα, σε δυο πιάνα, από τα χέρια τεσσάρων ταλαντούχων πιανιστών.

Νατάλια Λεζέντοβα: απόφοιτος της Σχολής Μουσικής του Κρατικού Πανεπιστημίου Παιδαγωγικών Σπουδών της Ρωσίας, είναι δε κάτοχος μεταπτυχιακού στη «Μουσική Τέχνη» (2012). Παρακολούθησε ανώτατου επιπέδου εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης στο Κρατικό Ωδείο του Rimsky-Korsakov στην Αγία Πετρούπολη (2013). Επιπλέον, έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς: ως Σολίστ στην Αγ. Πετρούπολη και Μόσχα (2012), ως η νικήτρια στο Grand-Prix «Severnaya Venetsia» (2012) και με το Πρώτο Βραβείο Συνοδείας Πιάνου στον Μουσικό Διαγωνισμό στις Τέχνες του Θεάματος, επίσης στην Αγ. Πετρούπολη, το 2013.

Τα τελευταία χρόνια έχει διοργανώσει πολλά κονσέρτα στην Κύπρο, τα πλείστα εκ των οποίων για φιλανθρωπικούς σκοπούς και συνεργάζεται με μουσικούς από τη Ρωσία, Κύπρο Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και τo Ηνωμένο Βασίλειο.

Ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του 3ου διαγωνισμού Avaton Young Performers (Κύπρος, Λεμεσός, 2016), του διεθνούς διαγωνισμού S.E. Aphrodite Voice (Κύπρος, 2023), και του διαγωνισμού Jean Sibelius Fest (Τούρκου, Φινλανδία, 2023)

Η Λεζέντοβα είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Παγκύπριου Φεστιβάλ Νέων Ενόργανης Μουσικής «Young Orpheus».

Νίνα Ιωαννίδου: Ελληνικής καταγωγής, γεννήθηκε στην Σταυρούπολη της Ρωσία και σπούδασε στο μουσικό κολέγιο του V. I. SAFRONOVA. Αργότερα απέκτησε δίπλωμα πιάνου στην Βόρεια Ελλάδα στο Ωδείο Ξάνθης, ενώ το 2003 και 2004 παίρνει μέρος στον Πανελλήνιο διαγωνισμό πιάνου Χ. Ο. Ν. με ιδρυτή το Στέφανο Λέκκα στην Αθήνα όπου πήρε τρίτο και δεύτερο βραβείο, αντίστοιχα. Από 2008 διαμένει μόνιμα στην Πάφο όπου διδάσκει πιάνο, συμμετέχει σε μουσικά σύνολα, συναυλίες και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Επίσης συνόδευσε χορωδίες στο ετήσιο Χατζηδάκειο Φεστιβάλ στην Ελλάδα.

Ιβελίνα Ρούσεβα: γεννήθηκε στη Ρούσε της Βουλγαρίας. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία επτά ετών και τρία χρόνια αργότερα, έγινε δεκτή στη μουσική σχολή “Vesselin Stoyanov” στη Ρούσε. Το 1992 έγινε δεκτή στην Εθνική Μουσική Ακαδημία “Pancho Vladigerov” στη Σόφια από την οποία αποφοίτησε με διακρίσεις το 1997. Συμμετείχε σε πολλές συναυλίες και διαγωνισμούς για σόλο πιάνο κατά τη διάρκεια των σπουδών της. Το 2019, η Ρούσεβα ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό (Master) της στη Μουσική Εκτέλεση με ειδίκευση στο πιάνο υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ludmil Angelov στο Νέο Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Ζει στην Πάφο από το 1999 όπου διδάσκει πιάνο και συνεχίζει την καριέρα της παίζοντας σε συναυλίες ως σολίστ, αλλά και σε διάφορα μουσικά σύνολα. Από το 2019 διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο στην Πάφο.

Δρ Γκαλίνα Ντίμοβα-Γεωργίεβα: γεννήθηκε στο Τσίρπαν της Βουλγαρίας και φοίτησε στο Μουσικό Λύκειο «Christina Morfova» στην Στάρα Ζαγόρα. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Μουσικής, Χορού και Εικαστικών Τεχνών στο Plovdiv με διάκριση στην Μουσική Εκπαίδευση και Διδασκαλία του Πιάνου (M.A.). Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κρατική Ακαδημία Μουσικής στη Σόφια. Το 1994 δημιούργησε το The Classical Trio, το οποίο παρουσιάστηκε σε διάφορες χώρες και κυκλοφόρησε τρεις ψηφιακούς δίσκους. Επίσης, έχει συνεργαστεί με τον video artist Γιάννο Οικονόμου ως συνθέτης και εκτελεστής σε ταινίες μικρού μήκους. Έδωσε δύο σόλο ρεσιτάλ Piano Solo στην Πάφο το 2016 και το 2017, έλαβε μέρος στις συναυλίες Five Steps into the Future (2017) ως μέρος του επίσημου προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017, Concert Francophonie (2017), Piano Synergies (2018), J.S. Bach: Brandenburg Concerto No.5 (2019), From Theory to Practice (2019) που παρουσιάστηκε στην Κύπρο και τη Βουλγαρία, Clara Schumann – 200th Anniversary of Her Birth (2019). Η Ντίμοβα-Γεωργίεβα ξεκίνησε επίσης το πρότζεκτ ‘Musical Bridges: The Piano Quartet’ το 2019, που έχει εμφανιστεί σε όλους τους μεγάλους πολιτιστικούς χώρους στην Κύπρο. Κάποιες από τις τελευταίες της συμμετοχές είναι ‘The Impossible Dream’ (2020), ‘Homage to Bach’ (2021), ‘Sonitus Borealis’ στο Skagaströnd της Ισλανδίας (2021), ‘Berlin Electric’ (2022), ‘Piano Encounters’ (2023), ‘The Piano Tour’ (2023). Είναι τακτική καλεσμένη σε φεστιβάλ στην Κύπρο όπως το Winter Music Festival, το Bach Festival και άλλα, ενώ υπήρξε μέλος κριτικής επιτροπής σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου. Σήμερα η Galina είναι καθηγήτρια μουσικής στο The International School of Paphos, και διδάσκει πιάνο στο Μουσικό Λύκειο Πάφου αλλά και ιδιωτικά. Τέλος, είναι διδάκτορας της Ακαδημία Μουσικής, Χορού και Καλών Τεχνών στο Plovdiv.