Με κεντρική ομιλήτρια τη μουσικό και ακτιβίστρια για την ειρήνη, Φαμπιέν φαν Εκ, πραγματοποιείται στη Λάρνακα το ολοήμερο συνέδριο για γονείς, καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς την Κυριακή 10 Νοεμβρίου.

Το διοργανώνει το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους σε συνεργασία με τη Λάρνακα 2030, στο πλαίσιο του CARE Festival. Με ομιλήτριες μητέρες και παιδιά από διαφορετικά υπόβαθρα, το συνέδριο ξεδιπλώνει αληθινές ιστορίες ανθρώπων που βίωσαν το τραύμα του πολέμου και του βίαιου εκτοπισμού από τα σπίτια τους, εστιάζοντας στις ανάγκες και τη φροντίδα που χρειάζονται τα παιδιά πρόσφυγες σήμερα.

Η Φαμπιέν φαν Εκ είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού Μουσικοί Χωρίς Σύνορα (Musicians Without Borders). Η ομιλία της εστιάζει στη δράση του οργανισμού σε προσφυγικούς καταυλισμούς της πολύπαθης και γειτονικής Μέσης Ανατολής, μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες της Φαμπιέν, μίας γυναίκας που εργάζεται για την ειρήνη, την συμπερίληψη και την κοινωνική ενδυνάμωση παιδιών και νέων από προσφυγικά καταλύματα και περιθωριοποιημένες ομάδες του πληθυσμού. 

Το συνέδριο παίρνει τη μορφή ανοιχτής διαδικασίας συζήτησης, όπου καλούμαστε να αναλογιστούμε πώς ο εκτοπισμός και η προσφυγιά επαναδιαμορφώνουν τις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες, και πώς οι πόλεις μας μπορούν να γίνουν ασφαλή καταφύγια για τους ανθρώπους που βιώνουν την εμπειρία του πολέμου και του βίαιου εκτοπισμού.

Έπειτα, μέσα από μία συλλογική καλλιτεχνική δράση καταγράφουμε αυτές τις μαρτυρίες για να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό τεκμήριο, το «Book of Refuge» (στα ελληνικά: Βιβλίο Προσφυγιάς και Βιβλίο Καταφυγίου). Τέλος, το Συνέδριο περιλαμβάνει τρία εργαστήρια για γονείς, εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες που εστιάζουν σε τρόπους και μεθοδολογίες, με τις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε την κουλτούρα της φροντίδας στην πράξη.

Στόχος είναι μέσα από το συνέδριο και τα εργαστήρια να οικοδομηθεί ένα δίκτυο caretakers, σύγχρονων πρεσβευτών της ειρήνης και μιας ακμάζουσας πολυπολιτισμικής Μητέρας Πόλης που νοιάζεται για το μέλλον.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του CARE Festival από το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας σε συνεργασία με το Λάρνακα 2030 και τους: Musicians Without Borders, Youth Makespace Larnaka, Hope for Children, UCLan Cyprus.

  • Λάρνακα, Δημοτικό Θέατρο «Γ. Λυκούργος», Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, 10π.μ.- 5μ.μ. Εγγραφές για συμμετοχή ΕΔΩ

Fabienne Van Eck

Η Fabienne διδάσκει βιολοντσέλο από το 2008 στο Μουσικό Ινστιτούτο Magnificat στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, ενώ επίσης διδάσκει στο Εθνικό Ωδείο Edward Said. Διετέλεσε καλλιτεχνική διευθύντρια του Sounds of Palestine για έξι χρόνια, δίδαξε μουσική εκπαίδευση στο Bethlehem University και είναι περιφερειακή υπεύθυνη προγραμμάτων στη Μέση Ανατολή και ανώτερη εκπαιδεύτρια των Μουσικών Χωρίς Σύνορα για περισσότερα από 15 χρόνια. Υλοποιεί εκπαιδευτικά και μουσικά εργαστήρια σε προσφυγικούς καταυλισμούς, απομονωμένα χωριά και νοσοκομεία, και εργάστηκε με παιδιά και γυναίκες με HIV+ και ορφανά στη Ρουάντα και την Ουγκάντα.

Μουσικοί Χωρίς Σύνορα

Εδώ και 25 χρόνια, οι Μουσικοί Χωρίς Σύνορα χρησιμοποιούν τη δύναμη της μουσικής ως εργαλείο για την οικοδόμηση της ειρήνης, την κοινωνική αλλαγή και την προώθηση μιας δίκαιης, συμπεριληπτικής κοινωνίας. Σε συνεργασία με τοπικούς μουσικούς και οργανώσεις, φέρνουν τη μουσική κοντά σε ανθρώπους και μέρη που πλήττονται από τον πόλεμο, τις ένοπλες συγκρούσεις και τον εκτοπισμό. Τα προγράμματά τους χρησιμοποιούν τη μουσική για να ενδυναμώσουν, να δημιουργήσουν σύνδεση, να θεραπεύσουν και να ενισχύσουν την ενσυναίσθηση. Από την Παλαιστίνη και την Ιορδανία μέχρι τη Ρουάντα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, και από τα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι τα κέντρα προσφύγων στις Κάτω Χώρες: Ο πόλεμος χωρίζει, η μουσική συνδέει.