Μια συναρμολογούμενη χωρική εγκατάσταση σχεδιασμένη από την Ελεωνόρα Αντωνιάδου και την Αγγελική Κουτσοδημητροπούλου περιλαμβάνει η έκθεση που φιλοξενεί από το Σάββατο 8 Μαρτίου ο χώρος δράσεων Θκιο Ππαλιές, στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «Gathering as a form of resilience» που συνδιοργανώνει με την Honest Electronics. 

Τον φωτισμό σχεδίασε ο Ανδρέας Πέτρου, τα γλυπτά δημιουργήθηκαν από τους Shao-Chun Hsu και Ορέστη Τηλέμαχου και το B2B2BS #1, μια εμπειρία ακρόασης που έχει συντεθεί συλλογικά και συντονίζεται από τo Στη Διαπασών.

Μετά τα εγκαίνια, η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για τέσσερις ημέρες, από την Τρίτη 11 Μαρτίου έως την Παρασκευή 14 Μαρτίου, 6-9μ.μ. Το κοινό μπορεί να την επισκεφθεί και να περιηγηθεί στο περιβάλλον και την εμπειρία ακρόασης. Την Κυριακή 16 Μαρτίου, στις 11π.μ., στο κλείσιμο της έκθεσης, διοργανώνεται ανοιχτή συζήτηση με θέμα την ανθεκτικότητα της κοινότητας, με ομιλητές: τους Natascha Sadr HaghighianΜαρίνα ΧριστοδουλίδουΔημήτρη Χειμώνα και Νίκο Στέφου. Θα προσφέρεται επίσης πρόγευμα.

Πώς κατασκευάζονται και διατηρούνται οι κοινότητες στο χρόνο και στο χώρο; Ποιες υλικές και διαλεκτικές διαδικασίες καθιστούν δυνατή τη δημιουργία ανθρώπινων κοινοτήτων; Και πώς οι κοινωνικές συναθροίσεις έχουν κεντρικό ρόλο στη δημιουργία και αναπαραγωγή των εν λόγω κοινοτήτων;

Το πρότζεκτ χτίζεται γύρω από την έννοια της ανθεκτικότητας και προτείνει χωρικά εργαλεία που προκύπτουν γύρω από ερωτήματα που αφορούν τους τρόπους με τους οποίους μια κινητή δομή εμπλέκεται με μια κοινότητα. Η δομή ως οικολογία μπορεί να γίνει αντιληπτή ως ζωντανός οργανισμός για την υποστήριξη μιας κοινότητας και επαναπροσδιορισμό του τι αποτελεί μια κοινότητα. 

Αυτά τα εργαλεία ή δομοστοιχείες συναρμολογούνται για τη δημιουργία δομών για τη φιλοξενία πολλαπλών πολιτιστικών εκδηλώσεων, ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρχει καμία υπάρχουσα υποδομή. Οι δομοστοιχείες μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε διαφορετικές περιπτώσεις, ενεργοποιούμενες και μετακινούμενες από τη συμβολή άλλων ανθρώπων, εισάγοντας παράλληλα νέα χωρικά χαρακτηριστικά στον υπάρχοντα χώρο.

Η σκόπιμη συνάντηση πολυάριθμων ατόμων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες και περιπτώσεις κατασκευάζει κύκλους κοινωνικότητας σε αυτό που συχνά γίνεται μια τελετουργική και περιοδική πρακτική. Οι συναθροίσεις, όπως παρατηρούνται από τους ανθρωπολόγους, περιλαμβάνουν μια ποικιλία στοιχείων, ορισμένα από τα οποία είναι κοινά στην τεράστια ποικιλία των ανθρώπινων κοινωνιών: φαγητό και ποτό – τελετουργικές και θρησκευτικές πρακτικές – ομιλίες και συζητήσεις – κανονικοί κώδικες στο ντύσιμο, το χορό και το τραγούδι μεταξύ άλλων – αναψυχή αλλά και γαλήνη. 

Υπό αυτή την έννοια, οι συγκεντρώσεις δεν είναι τυχαία γεγονότα αλλά εξαιρετικά οργανωμένα και δομημένα γεγονότα, γίνονται η διεπαφή όπου μπορούν να εκφραστούν τα ανθρώπινα συναισθήματα.
 
Η ανθεκτικότητα (resilience), ως ποιότητα και ως κατασκευασμένη πραγματικότητα, φαίνεται να αποτελεί κεντρικό στόχο στην εμπειρία των ανθρώπων στον σύγχρονο κόσμο. «Ακούγεται σαν κλισέ να μιλάμε για έναν κόσμο που πλησιάζει όλο και περισσότερο στο τέλος του. Υποστηρίζουμε ωστόσο ότι πολλοί άνθρωποι γύρω μας ζουν τη ζωή τους σαν η καταστροφή του κόσμου να είναι περισσότερο μια βιωμένη πραγματικότητα παρά ένα αναμενόμενο μέλλον. Καταστροφή του κλίματος, πόλεμοι και γενοκτονίες, ένα κόστος ζωής που γίνεται αφόρητο και μια ζωή που γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Έτσι, οι άνθρωποι αναζητούν μηχανισμούς για να τα βγάλουν πέρα, στρατηγικές για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να θυμούνται αλλά και να ξεχνούν» σημειώνουν οι επιμελητές Νίκος Στέφου και Νάγια Σάββα

«Σε αυτό το πλαίσιο, οι κοινωνικές συγκεντρώσεις έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διοχέτευση του ανθρώπινου πόνου και στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας. Μια ανθεκτικότητα που τα άτομα γνωρίζουν ότι δεν αρκεί να ανατρέψουν τη δεινή κατάσταση. Δημιουργεί όμως τις δυνατότητες να διατηρηθεί η ζωή».

Πού και πότε

  • Λευκωσία, Θκιο Ππαλιές . Εγκαίνια: Σάββατο 8 Μαρτίου, 7μ.μ. Διάρκεια: 11-14 Μαρτίου 6-9μ.μ. Κλείσιμο Έκθεσης, πρόγευμα & συζήτηση: Κυριακή 16 Μαρτίου, 11π.μ.