Λόγω απρόσμενης συγκυρίας, ο σολίστ βιρτουόζος του βιολιού Ρόμαν Σίμοβιτς δεν είναι σε θέση να παρουσιαστεί στη συναυλία αυτή βιολιστικής μαγείας που προγραμμάτισε η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, στο πλαίσιο της σειράς Κυπροφωνία.
Το πρόγραμμα της βραδιάς έχει συνεπώς αλλάξει, αλλά παραμένει μια μεγαλειώδης πανδαισία ρομαντικής μουσικής. Η εμπνευσμένη μαέστρος Ζωή Τσόκανου θα διευθύνει την ορχήστρα σε ένα υπέροχο ταξίδι με τρία αριστουργήματα της Ρομαντικής εποχής, γεμάτα πάθος, συναισθήματα και διαχρονική ομορφιά. Πρόκειται για έργα των Τσαϊκόφσκι, Βάγκνερ και Μέντελσον.
Η συναυλία ξεκινά με το «Βαλς από τη Σερενάτα για έγχορδα, έργο 48» του Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι. Γραμμένη σε τέσσερις κινήσεις, η Σερενάτα συνδυάζει την κομψότητα με το συναίσθημα και τη μελωδική εφευρετικότητα, ειδικά στη δημοφιλή 2η κίνηση, Βάλς. Στις μέρες μας το έργο έχει χρησιμοποιηθεί ως μουσική για μπαλέτο και για τον κινηματογράφο.

Το συμφωνικό ποίημα δωματίου «Ειδύλλιο του Σίγκφριντ» αποτελεί το μοναδικό συμφωνικό έργο της ύστερης συμφωνικής περιόδου του του Ρίχαρντ Βάγκνερ. Γραμμένο στα 1870/71, το έργο είναι βασισμένο σε θέματα από την ομώνυμη όπερα του συνθέτη, η οποία αποτελεί το 3ο μέρος της Τετραλογίας «Το Δαχτυλίδι του Νιμπελούνγκεν». Πρόκειται για ένα από τα αριστουργήματα της απαράμιλλης συνθετικής και ενορχηστρωτικής τέχνης του μεγάλου μουσικοδραματουργού. Ο Βάγκνερ το έγραψε ως δώρο γενεθλίων για τη σύζυγό του, Κόζιμα.
Οι τρεις εβδομάδες που πέρασε ο Φέλιξ Μέντελσον στη Σκωτία το 1829 τον εντυπωσίασαν βαθιά. Ενώ βρισκόταν ακόμη εκεί, γεννήθηκε η ιδέα να τιμήσει τη Σκωτία με μια συμφωνία. Την έμπνευση και το έναυσμα έδωσε η επίσκεψή του στα τραχιά ερείπια του Κάστρου Holyrood. Η «Συμφωνία αρ. 3 σε Λα ελάσσονα, έργο 56» είναι γνωστή σήμερα ως «Σκωτσέζικη».
Πού και πότε
- Λευκωσία, Θέατρο Παλλάς, Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, 8.30μ.μ. 22410181 cyso.interticket.com
Ζωή Τσόκανου

Με πολλές επιτυχημένες διεθνείς συνεργασίες στο ενεργητικό της, τόσο στην όπερα όσο και στη συμφωνική μουσική, η Ζωή Τσόκανου είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία ενός μεγάλου μουσικού οργανισμού στην Ελλάδα. Από το 2017 μέχρι τα τέλη του 2022 είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.
Σημαντικοί σταθμοί της τρέχουσας σεζόν αποτελούν η επιστροφή της στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, το ντεμπούτο της με την Κρατική Ορχήστρα του Βισμπάντεν στην Έσση, συναυλίες με τη Συμφωνική Ορχήστρα Τυρόλου, την Κρατική Φιλαρμονική του Βρανδεμβούργου, την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών, τη Σινφονιέτα της Λωζάνης, τη Συμφωνικη Ορχήστρα της Χαλάπα στο Μεξικό και μια σειρά εμφανίσεων και ηχογραφήσεων με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.
Πρόσφατα έκανε το ντεμπούτο της στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, την Εθνική Όπερα της Νορβηγίας, το Grande Theatre της Γενεύης και πραγματοποίησε εμφανίσεις με την Ακαδημία Karajan της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου, τις Συμφωνικές Ορχήστρες του Ντύσελντορφ, της Λιλ, της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης, της Σόφιας, του Στετίν, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Υπήρξε μόνιμη αρχιμουσικός στην όπερα της Ερφούρτης, μόνιμη φιλοξενούμενη αρχιμουσικός στη Συμφωνική Ορχήστρα της Δυτικής Βοημίας, καθώς και μουσική διευθύντρια του Οργανισμού Μουσικού Θεάτρου της Αρόζα, στο ομώνυμο ελβετικό φεστιβάλ.
Έχει διευθύνει μία πληθώρα από όπερες όπως Rigoletto, Il Trovatore, Macbeth, Otello, Simon Boccanegra, Tosca, Lucia di Lammermoor, Cavalleria Rusticana, Μαγικός Αυλός, Don Giovanni, Faust και πολλές άλλες.
Πραγματοποίησε εμφανίσεις στο Φεστιβάλ της Λουκέρνης, το Φεστιβάλ Σούμαν στο Ντίσελντορφ, το Φεστιβάλ Αθηνών και άλλα, και συνεργάζεται με σολίστ όπως οι Gil Shaham, Thomas Hampson, Marlis Petersen, Daniel Müller Schott, Julianna Avdeeva, Daniel Lozakovich, Alena Baeva, ανάμεσα σε άλλους.
Πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου τον Ιούνιο του 2021 και επανήλθε τον ίδιο χρόνο για την όπερα του Άντη Σκορδή «Αργός Σίδηρος», που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια.