Η μουσική σεζόν ολοκληρώνεται την Παρασκευή 30 Ιουνίου μ’ ένα φαντασμαγορικό μουσικό συναπάντημα της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου.

Η γιορταστική θερινή παραγωγή «Κυπροφωνία 3», αποτελεί το αποκορύφωμα της χρονιάς για τις δύο ορχήστρες, οι οποίες θα παρουσιάσουν πλάι- πλάι, υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Σ.Ο.Ν.Κ. Γιώργου Κουντούρη, καθηλωτικά, ρομαντικά αριστουργήματα.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Καμίγ Σεν- Σανς, Πολ Κρέστον και Γκούσταβ Μάλερ με σολίστ δύο υποσχόμενους ταλαντούχους μουσικούς της ορχήστρας νέων, τον Λουκά Δημητρίου (βιολί) και τον Πέτρο Χειμωνίδη (μαρίμπα).

Πρόγραμμα

  • Camille Saint-Saëns: Εισαγωγή και Rondo capriccioso, έργο 28
  • Paul Creston: Κοντσερτίνο για μαρίμπα και ορχήστρα, έργο 21 
  • Gustav Mahler: Συμφωνία αρ. 1 σε Ρε μείζονα («Τιτάν»)

Τα νεαρά, ταλαντούχα μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, μοιράζονται τον ενθουσιασμό και το νεανικό τους πάθος με τους επαγγελματίες μουσικούς – αρκετοί από τους οποίους μάλιστα είναι εκπαιδευτές τους στο πλαίσιο της Μουσικής Ακαδημίας της Σ.Ο.Ν.Κ. – προσφέροντας στο ακροατήριο μία μουσική εμπειρία σύμπραξης και συνδημιουργίας στο ανώτατο επίπεδο.

Η παραγωγή προσφέρει πλατφόρμα σε δύο πολλά υποσχόμενα νεαρά ταλέντα της ορχήστρας νέων οι οποίοι παρουσιάζονται ως σολίστ: ο εξάρχων της Σ.Ο.Ν.Κ. O Λουκάς Δημητρίου, θα ερμηνεύσει το εκθαμβωτικό «Rondo Capriccioso» του Σεν- Σανς, το οποίο περίτεχνα συνδυάζει κομψές μελωδικές γραμμές, συναισθηματικό βάθος και βιρτουόζικα ξεσπάσματα. Ο Πέτρος Χειμωνίδης, κορυφαίος κρουστός της Σ.Ο.Ν.Κ., θα παρουσιάσει στο κοινό μας, το «Κοντσερτίνο για μαρίμπα και ορχήστρα» (1940) του Πολ Κρέστον, με επιρροές από τον Ραβέλ κι εμποτισμένο με στοιχεία τζαζ και λατινοαμερικάνικης μουσικής.

Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με την «τιτάνια» 1η Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ, στην οποία εντοπίζει κανείς τη νέα, ιστορική καμπή που πήρε ο συμφωνισμός στα χέρια του Αυστριακού συνθέτη. Η απεικόνιση της φύσης, η χρήση του λαϊκού στοιχείου, η ογκώδης ενορχήστρωση και ο ποιητικός μυστικισμός είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του έργου του Μάλερ.

  • Λευκωσία, Σκαλί Αγλαντζιάς, Παρασκευή 30 Ιουνίου, 8.30μ.μ. cyso.interticket.com 22463144

Λουκάς Δημητρίου- Βιολί

Ο Λουκάς Δημητρίου γεννήθηκε το 2005 στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, και από την ηλικία των 3 ετών ζει στη Λεμεσό. Στην ηλικία των 7 ετών ξεκίνησε μαθήματα βιολιού σε ωδείο στη Λεμεσό και το 2014 εξασφάλισε υποτροφία στην Ακαδημία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου, με καθηγητή τον Wolfgang Schröder, εξάρχων της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου. Tον τελευταίο χρόνο παρακολουθεί μαθήματα με την Irina Goubler.

Ως ενεργό μέλος της Σ.Ο.Ν.Κ. από το 2017, συμμετείχε σε πληθώρα συναυλιών, ερμηνεύοντας ποικίλο συμφωνικό και μπαλετικό ρεπερτόριο σπουδαίων συνθετών. Από το 2020 είναι κορυφαίος της Σ.Ο.Ν.Κ. και κατά διαστήματα παρουσιάζεται ως ο εξάρχων. Από το 2018, συμμετέχει με επίλεκτο Κλιμάκιο της Σ.Ο.Ν.Κ. στην καθιερωμένη «Κυπρίων Συναυλία» στο Musikverein της Βιέννης, όπου στις συναυλίες του 2022 διετέλεσε εξάρχων του κλιμακίου. Ο Λουκάς συμμετείχε επίσης σε συναυλίες Side by Side με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και τη Royal Concertgebouw Orchestra. Τον Ιούλιο του 2022 έγινε δεκτός στην Ορχήστρα Νέων της Μεσογείου, συμμετέχοντας στις συναυλίες της καλοκαιρινής σεζόν στο Aix-en-Provence της Γαλλίας.

Ο Λουκάς έχει επίσης παρακολουθήσει masterclasses με παγκοσμίου φήμης μουσικούς, όπως Andrea Castagna, Ásdis Valdimarsdóttir, Σίμος Παπάνας, Christel Lee, Γεώργιος Δεμερτζής, Lasma Taimina, Yuri Kalnits, Levon Chiligirian και άλλοι.

Επιπλέον, παρακολουθεί μαθήματα Μουσικής Θεωρίας με τον Άρη Αντωνιάδη καθώς και μαθήματα πιάνου και φωνητικής, ενώ για 8 χρόνια υπήρξε μέλος της Παιδικής Χορωδίας «Διάσταση». Το 2016, συμμετείχε στην κυπριακή αποστολή του διαγωνισμού τραγουδιού Junior Eurovision στη Βαλέτα της Μάλτας. 

Πέτρος Χειμωνίδης- Κρουστά

Ο Πέτρος Χειμωνίδης γεννήθηκε στην Λευκωσία το 2006, και είναι μαθητής στη Β’ Λυκείου. Η ενασχόλησή του με τη μουσική άρχισε σε ηλικία 6 ετών, όταν ξεκίνησε μαθήματα πιάνου υπό την καθοδήγηση της Χριστιάνας Αντωνίου. Δύο χρόνια αργότερα, ξεκίνησε μαθήματα κρουστών με τη Νατάσα Χατζηανδρέου, ενώ από το 2014, είναι υπότροφος της Ακαδημίας της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου (Σ.Ο.Ν.Κ.). Το 2016, σε ηλικία 10 ετών, εντάχθηκε στο κλιμάκιο κρουστών της Σ.Ο.Ν.Κ. και πολύ σύντομα στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου της οποίας είναι ο κορυφαίος κρουστός από το 2019.

Με τη Σ.Ο.Ν.Κ. έχει συμμετάσχει σε σημαντικές συναυλίες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας ποικίλο συμφωνικό και μπαλετικό ρεπερτόριο όπως 5η Beethoven, Σουίτα Το πουλί της φωτιάς του Stravinsky, 5η Tchaikovsky, τα μπαλέτα Coppelia και Κοιμωμένη Καλλονή, ενώ τον Μάρτιο και Νοέμβριο του 2022 συμμετείχε στην παρουσίαση Κλιμακίου της Σ.Ο.Ν.Κ. στην «Κυπρίων Συναυλία» στο Musikverein της Βιέννης. Έπαιξε επίσης σε συναυλίες πλάι στη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, στα πλαίσια συνεργασίας της με τη Σ.Ο.Ν.Κ.

Επιδιώκοντας να βελτιώνει συνεχώς τις δεξιότητές του, ο Πέτρος έχει παρακολουθήσει masterclasses με τους Theodor Milkov και Marc Strobel. Τον Ιούλιο θα συμμετάσχει στη Διεθνή Ακαδημία Μαρίμπας Katarzyna Mycka (IKMMA 2023) στην Πολωνία, όπου θα παρακολουθήσει μαθήματα με διεθνούς φήμης καθηγητές κρουστών.

Τα μελλοντικά σχέδια του Πέτρου περιλαμβάνουν μουσικές σπουδές στο εξωτερικό καθώς και τον συνεχή εμπλουτισμό των γνώσεων, τεχνικών και εμπειριών του στον τομέα των κρουστών.